Nu există moment mai bun să faci un desert pe bază de dovleac decât în preajma sărbatorii de Halloween!
Nr. porţii: 14
Timp de pregătire: 55 min
Temperatură cuptor: 375 de grade
Ingrediente pentru blat:
- o cană şi jumătate (360 gr.) de făină
- 2/3 cană (160 gr.) de cacao
- 2 linguriţe (10 gr.) praf de copt
- 1 linguriţă (5 gr) bicarbonat de sodiu
- ½ linguriţă (2 gr.) sare
- jumătate de cană (120 ml) lapte bătut
- 1 cană (240 gr.) dovleac la conservă
- 2 linguriţe (10 gr.) extract de vanilie
- 180 ml unt la temperatura camerei
- 1 cană (240 gr.) zahăr brun
- 1 cană (240 gr.) zahăr tos
- 3 ouă mari
- 1 gălbenuş de ou
Informaţii nutriţionale (1 porţie):
- Calorii 610, total grăsimi 33g, colesterol 150 mg, sodiu 310 mg, total carbohidraţi 79 g, fibre alimentare 3 g, proteine 7g.
Mod de preparare:
Pasul 1 : Tapetează fundul a două forme de prăjitură de 20 cm cu unt şi pune câte o foaie de copt.
Pasul 2 : Se amestecă făina, cacao, praf de copt şi bicarbonatul de sodiu. Într-un castron mic, se amestecă laptele bătut, dovleacul şi extractul de vanilie. Untul şi zahărul se amestecă folosind un mixer electric la viteză medie, până când se omogenizează conţinutul şi devine pufos. Adaugă pe rând cele 3 ouă, iar apoi galbenuşul. Redu viteza mixerului la minim şi adaugă alternativ făina şi lapte bătut.
Pasul 3 : Toarnă aluatul în formele de prăjitură pe care le-ai pregătit. Coace-le aproximativ 35 de minute, după care lasă-le să se răcească complet.
Crema:
Folosind un mixer la viteză mare, amestecă 170 gr de cremă de brânză până devine pufoasă. Adaugă 240 gr de zahăr pudră, 25 grame cacao, o linguriţă de scorţişoară şi 2/4 linguriţe vanilie şi amestecă-le uşor până se omogenizează. Într-un castron separat, amestecă 360 gr smântână cu 150 gr zahăr pudră. Întinde o parte din cremă între cele 2 blaturi, iar restul întinde-o la suprafaţă şi pe lateral. Lasă tortul la rece timp de 30 de minute.
Glazura:
Într-un castron mediu termorezistent, adaugă 115 gr de ciocolată amăruie rasă, 14 gr unt nesărat rece şi 45 ml sirop de porumb. Toarnă peste ele 110 gr smântână încălzită şi lasă-le să se aşeze 3 minute. Amestecă uşor, folosind un tel, până se omogenizează. Timp de 3-5 minute lasă glazura să se îngroaşe. Apoi, toarn-o în centrul tortului rece şi întinde-o spre margini pentru a se putea scurge pe lateral.
Poftă bună !
[the_ad id=”14977″]