Cea mai frumoasă și de neuitat excursie se poate organiza la Brăila numai pe Dunăre în jurul fostelor ”Bălți ale Brăilei”. Astăzi ele poartă numele de Insula Mare și Mică a Brăilei.
a) Insula Mare este regiunea dintre ape, cuprinsă între Dunărea Veche și Dunărea Nouă. Prin desecarea și îndiguirea zonei a luat naștere cea mai mare insulă agricolă a țării. Din cauza desecărilor și defrisărilor din fostele bălți nu a mai rămas decât o mică porțiune în jurul punctelor Veriga, Corotișca și Filipoiu. Din nefericire lucrările pentru realizarea acestui complex în timpul regimului comunist, au costat viața a numeroși oameni, cei mai mulți deținuți politici, deportați la muncă forțată, mulți pierzându-și aici viața.
Trecerea în insulă se poate realiza cu bacul de la punctul de trecere ”Stânca” sau cu șalupa din Gara fluvială.
Dacă înainte zona era un amestec de brațe, grinduri, lacuri și gârle, ce în timpul primăverii devenea o oglindă de ape, ea astăzi reprezintă o întindere de holece ce se leagănă în bătaia vânturilor. Printre obiectivele turistice din interiorul ei, menționăm :
- ”Corotișca”, este un punct pescăresc, aflat în fața Brăilei, trecerea realizându-se în numai 10 minute. Aici se află un restaurant și câteva căsuțe de cazare. Continuându-se traseul cu vaporul se ajunge la locul unde se unesc cele două brațe ale fluviului numit astăzi Smârdan, dar în trecut, cunoscut sub numele de Ghecet. În turcește ”ghiced” însemna punct de strajă, amintind de perioada când Dobrogea se afla sub stăpânire otomană. În prezent în localitate s-a construit un hotel oferindu-se cazare turiștilor, în, sau dinspre litoral. Zona este pitorească și datorită vapoarelor scoase din uz, ancorate la malul Dunării Vechi. La fel de plăcută este și zona inundabilă plină de plaiuri cu nuferi, ce încântă privirea călătorului. Înaintând spre Măcin pe partea dreaptăă, la kilometrul 4, printre sălciile pletoase apare canalul Filipoiu, locul unde a fost capturat vestitul bandit Terente, supranumit și ”Regele Bălților”.
- Măcinul este un alt obiectiv aflat la 14 km de Brăila. În antichitate localitatea se numea Arubium. Aici se mai văd încă urmele castrului roman, unde staționaseră unele unități ale legiunii a V-a macedonică, cazată la Troesmis (Iglita). Orașul are un frumos hotel și se remarcă printr-o moschee turcească, monument de artă datând din secolul al XVIII-lea. În spatele orașului se înalță Munții Măcinului ale căror înălțimi tocite de vreme se văd bine și de la Brăila.
- ”Blasova”, un alt loc de popas este un lac de meandru al Dunării, cu o suprafață de 400 ha. Aici s-au amenajat cabane și vile, lacul beneficiind de dotări pentru canotaj și pescuit. Lângă lac se află Popina Blasovei – cea mai mare înălțime de pe raza județului Brăila, atingând 45 km. Ea este o dovadă a eroziunii vechilor munți dobrogeni. Părăsind Blasova, înaintând în aval, privirea este încântată de munții Turcoaiei și de localitățile din jur. Ajungându-se la capătul insulei, se mai poate organiza un popas pescăresc pe malul lacului având o suprafață de 30 ha. De aici Dunărea veche se reunește cu Dunărea Nouă.
b) Insula Mică
Acum începe această regiune declarată din 1991 rezervație naturală. Ea este o prevestire a Deltei Dunării, reprezentând ceea ce a mai rămas intact din fostele bălți brăilene. Are 13.000 ha și este cuprinsă între brațele Vâlciu și Cremenea, fiind formată de fapt, din trei insule : Calia,Fundu Mare și Harapu. Regiunea este un paradis al păsărilor și plantelor. Predomină salcia, ”regina bălților”, și oricine ar încerca o asemănare cu altă zonă trebuie să se lase păgubaș, totul fiind mereu nou și misterios. La câte un braț de apă răsare ca din senin câte o rădăcină ce dă impresia unui monstru antidiluvian încât te face să tresari înspâimântat. Te readuc la realitate strigătele asurzitoare ale egretelor, stârcilor sau lopătarilor, de care doar conștiința faptului că te afli aici te face să crezi, că nu ești în plină Deltă a Dunări.
Oricine trece prin zonă, va trăi multă vreme cu nostalgia revenirii întipărită în suflet, iar sunetul sirenei vaporului care anunță sosirea în Brăila face ca reveria să fie și mai intensă.
Sursa :Brăila ghid turistic I.Șt. Alexandru, M. Alexanru