Profesorul Vasile Goraș a fost una dintre personalitățile cele mai reprezentative pentru școala brăileană, adoptat orașul Brăila, pentru că se născuse pe plaiuri moldovene, la Botoșani, la 6 ianuarie 1882, unde și învață în primii ani la Liceul August Treboniu Laurian. Studiile universitare le face în capitala culturală a Moldovei, la Iași, unde este student la Facultatea de Litere și Filosofie, apoi profesor doar pentru un an școlar (1906-1907) la Liceul Internat, instituție școlară foarte cunoscută în această parte de țară. De la 1 septembrie 1907 și până la pensionarea sa din august 1940, profesorul Vasile Goraș va avea cea mai constantă și cea mai prodigioasă activitate didactică la Liceul Nicolae Bălcescu din Brăila, cu o întrerupere impusă de participarea la prima conflagrație mondială, între 1916-1918, când dascălul de excepție schimbă condeiul argumentelor științifice cu sabia urii și a confruntării oarbe, primitive dintre oameni. Ilustrul profesor va avea și pe front aceeași statură demnă, pentru că patriotismul se poate exprima și cu sabia dreptății în mână, dacă este folosită pentru apărarea ființei naționale și a hotarelor strămoșilor.
Dacă profesorul Vasile Goraș, dascăl de excepție și personalitate din elita culturală brăileană, va fi distins cu Meritul Cutural, clasa I pentru învățământ, în grad de cavaler și cu Medalia Officier de l’instruction publique, acordată de Franța, ostașul din tranșeele primului război mondial va primi ordine și distincții, care vorbesc simplu, onorat și patriotic despre eroism : Steaua României, în grad de ofițer; Coroana României, în grad de ofițer și în grad de cavaler; sau Crucea Comemorativă 1916-1918.
Pe plăcile comemorative din holul Colegiului Național Nicolae Bălcescu, numele profesorului Vasile Goraș figurează alături de alte nume de directori, care au condus prestigioasa școală brăileană.
Prin Hotărârea Nr. 11 din 12 februarie 1997, profesorul Vasile Goraș, este declarat post-mortem – Cetățean de Onoare al Brăilei.
Puteți găsi la Muzeul Brăilei un important fond a lui Vasile Goraş, ce este format dintr-un număr total de piese: 322;
Sursă: Cetățeni de Onoare ai Brăilei;
autor Dumitru Anghel,
editura: EX LIBRIS Brăila 2004