În peste 155 de ani de activitate teatrală consemnată de presa vremii şi în peste 155 de ani de teatru permanent, la Brăila au urcat pe scenă sute şi sute de actori, mai ales după 1949, când ia fiinţă Teatrul de Stat Brăila – Galaţi. De aici au plecat pe scenele ţării Ştefan Mihăilescu Brăila sau Irina Răchiţeanu – Şirianu.
La Brăila, pe scena Teatrului de Stat, la 16 ani, debutează în piesa Atelierul de păpuşi de Nell Cobar în regia lui Neamtzu – Ottonel, Vasilica Tastaman, născută în oraşul de la Dunăre pe 6 octombrie 1933.
Este perioada de entuziasm a teatrului brăilean, legiferat odată cu primul spectacol La Ilie bun şi vesel de Ion Dămian, când joacă şi Vasilica Tastaman.
După trei ani de afirmare la Brăila, Elene Deanu o aduce pe Vasilica Tastaman la Bucureşti, unde va juca pe scena Teatrului Giuleşti, între 1952 – 1956, în Burghezul gentilom de Moliere, Bădăranii de Carlo Goldoni, Hagi Tudose de B.Ştefănescu – Delavrancea. Până în 1985, când se stabileşte în Suedia, Vasilica Tastaman va juca la Teatrul Bulandra, în spectacole care o fac celebră: Nu se ştie niciodată de B. Shaw, Nebuna din Chaillot de Jean Giraudoux, Livada cu vişini de A.P. Cehov, Vlaicu şi feciorii lui de Lucia Demetrius.
La Teatrul Mic, Vasilica Tastaman va interpreta rolul lui Maggie din După cădere de Arthur Miller iar la Teatrul de Comedie, va fi Ofelia din Şeful sectorului suflete de Al. Mirodan, Elena din Troilus şi Cresida de W.Shakespeare, Getuţa din Preşul de Ion Băieşu, Veta din O noapte furtunoasă de I.L.Caragiale, Natalia Ivanovna din Trei surori de A.P. Cehov sau Clementina din Sentimental Tango de Th. Mazilu.
Vasilica Tastaman a fost fascinată de marele ecran, pentru că va fi distribuită în filmele româneşti de antologie : D’ale Carnavalului, în 1958, Telegrame, în 1959, Aproape de soare şi Toamna se numără bobocii …, în 1960, Castelanii şi Vremea zăpezilor, în 1967, BD în alertă şi Urmărirea, în 1971, Veronica, Păcală, Eu, tu şi Veneţia, Grăbeşte-te încet, în 1981…, adică peste 30 de filme semnate de regizori ca Mircea Mureşan, Gh. Naghi, Mircea Drăgan, Cornel Todea, Geo Saizescu, Virgil Calotescu, Elisabeta Bostan, Al.G. Croitoru, Sergiu Nicolaescu…
În exil, până în 2003, când se întoarce în ţară „…ca să moară puţin! ” Vasilica Tastaman, va înfiinţa un teatru, alături de alţi prieteni români, pe scena căruia va continua să joace.
Vasilica Tastaman s-a stins din viaţă pe 30 martie 2003. A fost căsătorită de două ori, cu fostul antrenor de fotbal Emerich Jenei și actorul Dan Tufaru. Din prima căsnicie are un băiat, Călin Jenei . A fost înmormântată la Oradea, unde trăiește și fostul ei soț Emerich Jenei.
„Pentru contribuţia adusă la dezvolatrea teatrului românesc de comedie şi a artei interpretative, pentru prezenţa unică în peisajul teatral şi cinematografic şi pentru a aduce un omagiu actriţei care a pus în scenă, mai bine de cinci decenii, în fiecare rol, o părticică din spiritul inconfundabil al acestor meleaguri”, prin Hotărârea Consiliului Local Municipal Nr. 59 din 21 aprilie 2003, actriţa Vasilica Tastaman a fost declarată – post mortem – Cetăţean de Onoare al Brăilei.
Sursa : „Cetăţeni de onoare ai Brăilei” Dumitru Anghel