80% din prețul plătit pentru un pachet de țigări merge în bugetul statului. Acciza specifică se va majora din nou de la 1 ianuarie 2017. Ideea este că taxele tind să fie ajustate astfel încât românii să nu-și poată permite să fumeze mai mult, chiar dacă media salarială este într-o ușoară creștere.
Dacă ești fumător, tot ce poți să faci pentru a economisi bani este să-ți rulezi propriile țigări. Există mai multe feluri în care poți face acest lucru, însă de departe cea mai simplă variantă este să-ți cumperi tuburi țigări online, mai ales pentru că ai posibilitatea de a cumpăra și tutun online de la magazinele dedicate. De regulă, 20 de grame este cantitatea minimă care poate fi achiziționată, însă nu există o limită pentru cel mai mare gramaj disponibil.
Există două variante pentru a face țigări. Cea mai ușoară și totodată ce mai estetică metodă este cea de injectare a tutunului. Există atât aparate manuale, cât și electrice, iar prețul celor mai ieftine este mai mic de 10 RON – așa că acest aspect nu poate fi considerat nicidecum un impediment.
Apoi, vei avea nevoie de tuburi pentru țigări cu filtru, care vin într-o varietate cât se poate de impresionantă. Practic, există tuburi cu sau fără carbon activ, fabricate fie de către producătorii tradiționali de tutun, fie de către producători specializați strict în lumea țigărilor home-made. Tuburile de țigări pot fi simple, mentolate, aromate sau pot avea un buton care să activeze o anumită arome.
Nu-ți rămâne decât să pui cantitatea dorită de tutun în aparat, să introduci tubul și să realizezi țigara.
A doua variantă este cea de a rula țigările. Spre deosebire de metoda injectării tutunului, această alternativă îți oferă posibilitatea să rulezi țigări chiar și fără un aparat. Deși există tabachere și aparate care rulează tutun, dacă îți exersezi câteva zile practicând, vei putea face singur țigările fără nici un instrument de acest fel.
Pentru a-ți rula țigările vei avea nevoie de foițe (de tip OCB) și filtre, care pot fi de diferite mărimi și sortimente. Rezultatul este de cele mai multe ori mai avantajos din punct de vedere financiar, însă poate suferi la capitolul estetic, întrucât țigările de regulă sunt realizate la dimensiune slim.
Adevărații pasionați de tutun sunt cei care chiar îl cultivă sau îl procură în stare pură. Pe site-urile specializare în tuburi de țigări se găsesc mașini pentru tăiat tutun, așa că începătorii nu trebuie să se preocupe prea mult în ceea ce privește prelucrarea tutunului.
Pentru cei mai pretențioși există și arome pentru tutun, care sunt distribuite în recipiente de 30, 250 sau 500 de mililitri cu pulverizator. Acestea imită aromele unora dintre cele mai cunoscute branduri de țigări și se aplică direct pe tutun, urmând apoi să fie lăsate câteva ore pentru a se usca. Aceste arome sunt foarte concentrate: spre exemplu, un flacon de 30 ml este suficient pentru a aromatiza până la 3kg de tutun.
În plus, dacă oricum faci pasul spre un fumat mai ieftin și probabil mai sănătos, ar fi bine să încerci și filtrele anti nicotină, care opresc până la 80% din substanțele nocive care se regăsesc în fumul de țigară.
Dacă vrei să începi să-ți faci propriile țigări nu trebuie să te temi, întrucât procesul este unul cât se poate de simplu. În numai câteva zile îți va intra în obișnuință și vei realiza țigările la o viteză care poate că acum îți este greu de imaginat. Folosind și tutun natural, vei avea un mai bun control asupra substanțelor pe care le inhalezi și implicit asupra sănătății tale!