vineri, noiembrie 22, 2024

Cum ne vor schimba viața mașinile autonome

Important de Citit

Mania producătorilor de a crea mașina autonomă este una pur capitalistă, ceea ce ne indică o mare probabilitate de succes.

Inteligența artificială le va permite mașinilor de acest gen să învețe tot mai rapid, iar sutele de milioane de kilometri conduși de către rețeaua de autonome vor reprezenta tot atâtea argumente în defavoarea șoferilor umani.

Cum ne va schimba asta viața?

În primul rând, vom renunța la ideea de a mai cumpăra o mașină pe care să o folosim doar noi o oră-două pe zi sau pe săptămână. Pur și simplu ar fi mult prea scump. Vom plăti, în schimb, doar transportul – nu ne vor mai interesa RCA, CASCO, service și toate celelalte chestii enervante și costisitoare de azi.

Evident, vom putea alege să cumpărăm o mașină autonomă și să o închiriem restul zilei − iar ea va face bani în timpul cât suntem la birou, apoi va veni cuminte să ne ducă acasă. Sau o vom împărți cu alții chiar și în drum spre casă, dacă tot veni vorba.

Pe timpul nopții va munci în continuare, cu excepția momentelor când se va duce singură să-și încarce bateria la o stație unde s-a ieftinit curentul. Majoritatea mașinilor vor fi deținute însă de producătorii auto. Ne vom pune întrebarea: De ce? Pentru că ele vor fi folosite 24/24, de cel puțin 3-4 ori mai mult decât sunt folosite astăzi.

Nu vor mai sta să adune praf pe stradă, ci vor fi mai mereu în mișcare, de la un client la altul. Iar principala sursă de venit a producătorilor nu va mai fi vânzarea, ci închirierea: mașina ca serviciu.

Transportul viitorului

În plus, transportul auto de marfă va fi și el automatizat. Orașul se va umple treptat de dubițe de marfă care-și găsesc singure drumul spre destinație, uneori lipite unele de altele ca un trenuleț, pentru mai multă eficiență în folosirea spațiului.

Dar, nu totul va fi roz, însă: pentru o perioadă, traficul se va aglomera, pentru că vom avea un amestec de mașini autonome și semi-autonome care respectă cu strictețe regulile de circulație și se mișcă mai lent decât am vrea noi, șoferii umani mereu grăbiți. Dar tot mai mulți vor alege să folosească autonomele în dauna transportului în comun.

Treptat, copiii și nepoții noștri se vor maturiza într-o lume în care pur și simplu nu va mai avea rost să-ți cumperi mașină.

Nu-și vor mai lipi postere cu supercar-uri pe pereți, tot la fel cum nu vor mai face cursuri de șofat. La orizontul anilor 2040, șoferii umani vor fi o minoritate. Pare departe, dar nu este.

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Costumul popular – întâlnire cu jurnalista Maria Stanciu

Sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 11.00 brăilenii sunt invitați la Biblioteca Județeană "Panait Istrati" Brăila la întâlnirea cu...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -