Pantoful cu toc denotă eleganţă şi feminitate. El ne completează, nouă femeilor, orice ţinută şi fiecare pereche de pantofi cu toc are o poveste. Unii sunt comozi îi iubim şi îi purtam, pe alţii nu îi suportăm căci ne-au făcut răni, alţii ne plac doar în vitrină în picioare niciodată, altii sunt perfecţi dar nu se asortează cu nimic, pe alţii îi purtăm o singură dată dar nu ne îndruăm sa îi dăm căci aşteptăm momentul potrivit sa îi mai încălţăm o data.
Cum tot ce e frumos este interzis, şi pantofii cu toc ne dăunează sănătăţii. Cele mai multe probleme, care pot apărea simultan, se datorează presiunii sporite pe care pantofii cu toc o efectuează asupra călcâiului, înălţimea tocului putând genera şi afecţiuni ale genunchilor şi spatelui.
De asemenea,tocurile ridică călcâiul şi provoacă o modificare a centrului de greutate. Echilibrul poziţiei corpului se modifică prin curbarea spatelui, ceea ce determină deformarea poziţie splinei şi exercitarea unei presiuni asupra nervilor spinali.
O altă problemă este reprezentată de afecţiunile care apar la nivelul tendonului lui Achilles, care suferă daune ireparabile din pricina purtării zilnice de pantofi cu toc.
Dintre problemele generate pentru picioare de pantofii cu toc fac parte calusurile osoase la baza degetului mare, cauzate de pantofii prea strâmţi sau incomozi, deformarea rigidă a călcâielor sau bătăturile. În plus, unele femei se confruntă şi cu o „chircire” a degetelor, determinată de eforturile de a-şi introduce picioarele în pantofi.
Şi toate astea ca să arătăm bine!
Cei mai nesănătoşi pantofi cu toc sunt cei pe modelul Stiletto, cu toc cui. Nici platformele nu rezolvă problema. Şi ele pun presiune pe picior schimbând centrul de greutate şi totodata apleacă corpul spre înainte. Acestea provoacă dureri precum : cârcei,dureri de glezne, fracture nevroame(tumori benigne la nivelul nervilor), monturi, degete ciocan.
Un plus îl au cizmele cu toc înalt deoarece ele susţin foarte bine glezna.