Dorada este un peşte slab cu o carne delicată la gust, bogată în vitaminele B1, B6 şi PP şi în săruri minerale : fier, fosfor, iod şi, într-o mai mică măsură, calciu.
Consumul doradei este recomandat mai ales copiilor, adolescenţilor şi persoanelor în vârstă sau celor care suferă de afecţiuni ale ficatului, de arteroscreloză sau obezitate.
Ingrediente:
– 4 bucăţi doradă (20 – 25 cm)
– 2 morcovi
– 2 dovlecei
– 12 ciuperci mici champignon
– 4 căţei usturoi
– 12 – 14 roşii cherry
– 2 tulpini ţelină(opţional)
– pătrunjel
– sare
– ulei de măsline
Mod de preparare:
Spălăm peştii sub jet de apă rece, după care îi curăţăm. Spălăm legumele foarte bine şi tăiem în rondele subţiri morcovii, ţelina şi dovleceii, ciupercile le tăiem în feliuţe subţiri, roşiile le lăsăm întregi, iar usturoiul necurăţat.
Tăiem o foaie de aluminiu dublă ca lungime faţă de dimensiunea peştelui şi o ungem cu 2-3 linguri ulei de măsline. Aşezăm în centrul fiecărei foi câte un peşte condimentat cu sare, iar de jur împrejur adăugăm legumele.
Strângem bine folia de aluminiu, astfel încât vaporii formaţi în timpul coacerii să rămână în folie. Aşezăm pacheţelele formate într-o tavă şi le băgăm în cuptorul preîncălzit la 200 grade C pentru 30 – 40 minute. Servim dorada în folia de aluminiu alături de o mămăliguţă fierbinte sau câteva felii de pâine caldă.
Sugestie:
Timpul de coacere variază în funcţie de dimensiunea peştilor. Cu cât sunt mai mari peştii, cu atât creşte şi timpul de coacere.