Pentru a beneficia de toate avantajele pe care fructele ni le oferă este important să fie consumate corect. În general fructele sunt oferite ca desert, un obicei cât se poate de greşit. Modalitatea corectă de consum a fructelor este pe stomacul gol pentru că, în combinaţie cu lipidele şi proteinele din alimente, acestea rămân blocate în stomac.
Beneficiile naturale ale fructelor
– efect de hidratare. Sucul de fructe direct din fruct este cel mai natural mod de a hidrata organismul. Apa absorbită de persoanele bolnave în acest fel au un avantaj în plus deoarece în acelaşi timp primesc şi zahăr şi minerale.
–efect diuretic. Conţinuturile de potasiu, magneziu şi sodiu al fructelor acţionează ca diuretic, iar frecvenţa urinării creşte considerabil atunci când se mănâncă fructe sau se bea suc natural. Ele micşorează densitatea urinii şi în felul acesta accelerează eliminarea de deşeuri de azot şi clorură. Fructele conţin un foarte mic nivel de sodiu, având o bună contribuţie atunci când persoana mănâncă fără sare.
–efect alcalin. Acizii organici ai sării din fructe produc carbonaţi alcalini când se transformă în interiorul organismului, având un efect alcalin asupra lichidelor. Toate fructele determină eliminarea intestinală. Carbohidraţii fructelor mai presus de toate, sub formă de zahăr, dextrină şi acizi care sunt uşor de digerat şi sunt complet absorbiţi.
–efect de mineralizare. Fructele furnizează minerale corpului. Fructele uscate cum ar fi caisele, strugurii şi curmalele sunt bogate în fier şi calciu. Aceste minerale sunt esenţiale pentru ca oasele să fie puternice. Unele fructe, precum mărul, furnizează calciu până la 800 mg de fruct, cantitate ce este suficientă pentru a îndeplini necesităţile noastre zilnice.
–efect laxativ. Celuloza, materia fibroasă din fructe, ajută la trecerea uşoară a mâncării în tubul digestiv. Zaharurile şi acizii organici conţinuţi în fructe cresc de asemenea efectul lor laxativ. Hrănirea regulată cu fructe previne şi tratează constipaţia.
Merele–bogate în vitaminele C şi K, în substanţe antioxidante, anti-inflamatorii şi anti-alergenice, ajută organismul să lupte cu infecţiile şi alergiile.
Gutuile-bogate în vitaminele B, C, E, în potasiu, calciu, magneziu, fier.Îşi păstrează proprietăţile terapeutice chiar şi atunci când au fost preparate termic astfel au aceleaşi efecte benefice în afecţiunile digestive.
Căpşunile-pline de potasiu, asigură o bună presiune sanguină. Anulează efectele negative ale consumului de sodiu. Sunt bogate şi în vitamina C, prevenind ridurile prin stimularea colagenului şi îmbunătăţirea elasticităţii pielii.
Bananele-asigură rapid senzaţia de saţietate. Are potasiu, care ajută la menţinerea presiunii sanguine sub control, dând avânt metabolismului.
Ananas- foarte bun pentru combaterea celulitei dar şi în tratarea depresiilor şi îmbunăţirea memoriei şi a capacităţii de concentrare. Are efecte antiinflamatoare. Datorită bromelinei, fructul de ananas este foarte util în asigurarea unei bune funcţionări a tractului gastro-intestinal, sucul de ananas putând chiar înlocui sucul gastric.