În România, borşul este folosit în multe zone ca medicament, tratând sinuzita, bronşita şi astmul. Din „bătrâni” ştim că borşul se mai folosea şi la tratarea de tbc, dar şi pentru tratarea durerilor de bilă şi de ficat.
Cura de slăbire cu borş nu se lasă detronată şi este destul de eficientă. Durează 7 zile, timp în care corpul pierde cu aproximaţie între 4 şi 5 kilograme. Mai jos aveţi paşii cee trebuiesc urmaţi pentru a obţine un rezultat asemănător :
Ziua 1: o cană de borș și fructe la discreție, dar nu banane sau struguri
Ziua 2: 2 căni de borș și legume (morcovi, țelină, praz, spanac, urzici)
Ziua 3: 3 căni de borș, legume și fructe (fără banane) – echivalentul a 200 g la fiecare masă
Ziua 4: 4 căni de borș și 3 banane
Ziua 5: 5 căni de borș și carne de vită (fiartă sau la grătar) – 200-300 g/zi.
Ziua 6: 6 căni de borș, 100 g carne de vită fiartă sau la grătar + legume (200 g)
Ziua 7: 7 căni de borș, 75 g orez decorticat (cantitatea înainte de fiert), 100 g legume și un pahar de suc natural de fructe sau legume.
Pe toată durata dietei se beau cel puțin 2 litri de apă pe zi, iar sarea, zahărul, pâinea și alcoolul se exclud complet din meniu.
Tratament cu borș împotriva obezității
Un tratament simplu, dar, se pare, eficient pentru topirea kilogramelor are la bază tot borș. Timp de o săptămână se consumă zilnic un preparat obținut din jumătate de litru de borș proaspăt, zeama de la o lămâie, 2 litri de apă plată și trei linguri de miere. Preparatul se păstrează la temperatura camerei și se consumă pe durata unei zile. Tratamentul nu trebuie să depășească însă 7 zile.