Dacă îți întrebi micuțul ce își dorește cel mai mult, cu siguranță răspunsul lui va fi cățel, pisică, iepure etc…. Din acel moment începe o luptă cu tine și tentația de a îl bucura pe cel mic. Numai că alegerea unui animal de companie nu trebuie făcută la întâmplare și rapid, deoarece toți puteți suferi apoi. Cum mai exact ?! Păi odată cu noul membru al familiei apar și atribuțiile de genul scos afară, loc de mâncat, tipul de hrană, timp de joacă și multe altele. Trebuie avut grijă de el, astfel încât totul să decurgă normal și animalul să nu sufere, sau în cel mai rău caz să sfârșească abandonat pe stradă, iar cel mic să plângă neîncetat după el.
Scopul aducerii unui animal domestic în casă este să echilibreze relația dintre el și membrii familiei, să-i responsabilizeze pe cei mici și nu în ultimul rând să anime casa. Bucuria și emoția pe care o oferă la vederea stăpânului este neprețuită.
Ba mai mult, studiile au reușit să demonstreze că animalele pot fi folosite și în scop terapeutic, pentru ajutorarea copiilor cu nevoi speciale, sindrom Down, cu ADHD, autism, dar și a celor care au trecut prin traume emoționale puternice sau care suferă de alte afecțiuni. Bineînțeles, că acest lucru implică o relaționare directă cu animalul domestic ales, relaționare asistată de un adult.
Empatia este dezvoltată foarte mult cu un animal în preajmă, transformă reacțiile copilului în unele calme și faptul că nu mai este singur îi dă mai multă încredere . Devin prieteni buni și foarte curând o să observați că vor fi nedespărțiți.
Însă nu uitați că animalul ales, indiferent de mărimea sau rasa din care provine are nevoie de atenție, afecțiune și o îngrijire corectă de care nu aveți dreptul să îl privați.
Pentru detalii concrete, o descriere cât mai clară și pentru a vă ușura alegerea, venim în ajutorul dumneavoastră cu : Listă animale domestice
Aici veți găsi cam tot ceea ce trebuie să știți despre modul lor de viață, alimentație și comportament. Tipurile de animale domestice potrivite pentru tipul de caracter al dumneavoastră pentru ca „prietenia” să devină pe viață.
Acestea fiind spuse, nu vă rămâne de făcut decât să:
„Iubiți animalele: Dumnezeu le-a dat gândire rudimentară și bucurie netulburată. Nu le deranja bucuria, nu le hărțui, nu le priva de fericirea lor, nu lucra împotriva intenției lui Dumnezeu.„
Feodor Dostoievski