vineri, octombrie 4, 2024

Alexandru Puiu

Important de Citit

alexandru puiu braila portalPână la Revoluţia din Decembrie 1989, învăţământul românesc de toate gradele era în exclusivitate gestionat de stat. Dacă învăţământul primar, gimnazial şi liceal până la clasa a X -a era obligatoriu şi gratuit, etapa a II -a de liceu şi învăţământul superior stopau inevitabil accesul la instrucţie al unei largi categorii de tineri, datorită planificării în funcţie … de nevoile economiei naţionale.

Sistemul politic închistat, izolat şi restrictiv în ceea ce priveşte contactul cu instituţiile de învăţământ superior din Europa sau de peste Ocean, nu lăsa nici o şansă de realizare tinerilor români capabili, în ciuda rezultatelor de excepţie ale olimpicilor noştri la Concursurile internaţionale de matematică, fizică sau informatică.

La Brăila exista deja un precedent favorabil încă înainte de revoluţie, pentru că funcţionau deja nişte facultăţi tehnice afiliate la Universitatea din Galaţi, care pregăteau ingineri pentru principalele unităţi industriale locale, metalurgişti, laminorişti, construcţii de maşini şi de utilaj chimic.

Sediul din Brăila al Universităţii Constantin Brâncoveanu, din zona veche, istorică a oraşului, este o minune arhitectonică modernă, dotată cu săli de cursuri, amfiteatre, laboratoare, bibliotecă şi o bază puternică de calculatoare, unde sunt pregătiţi studenţi ai locului şi nu numai.

Alexandru Puiu s-a născut la la 1 octombrie 1933, în comuna Făgeţelul din judeţul Olt. A absolvit Şcoala Medie alexandru_puiu_2Tehnică Financiară din Slatina, în 1952 şi Academia de Studii Economice din Bucureşti, în 1957 iar zece ani mai târziu şi-a susţinut teza de doctorat în economie: Valorificarea resurselor materiale în România cu specializări şi studii în documentare în Austria, Belgia, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Suedia, Rusia şi Ungaria. Este cercetător ştiinţific principal la Institutul de specialitate al Academiei Române, între anii 1957 – 1969; cadru didactic la A.S.E. – Bucureşti, între 1969 – 1990, unde este decan, prorector şi rector între 1975 – 1990.

Prof. univ. dr. Alexandru Puiu a îndrumat activitatea a peste 70 de doctoranzi în România şi din străinătate, a făcut parte din Consiliul Naţional de Comerţ Exterior, între 1975 – 1988. Este autorul a peste 400 de studii şi articole, comunicări, 11 lucrări pe bază de contracte, 40 de tratate, cursuri universitare şi o importantă literatură de specialitate, cărţi de referinţă din domeniul economic, printre care: Dezvolatarea complexă şi echilibrate a economiei mondiale, în 1965; Conducerea tehnică şi eficienţa comerţului exterior, în 1989; Derularea afacerilor economice internaţionale, în 2000 etc.

A fost distins cu Premiul P.S. Aurelian al Academiei Române, în 1983.

Prin Hotărârea Consiliului Local Municipal Nr.42 din 19 mai 1995, prof. univ. dr. Alexandru Puiu, rector al Universităţii Constantin Brâncoveanu, a fost declarat Cetăţean de Onoare al Brăilei.

 

 

Sursa: Cetăţeni de Onoare ai Brăilei Dumitru Anghel

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Nocturna Bibliotecilor 2024

Vineri, 27 septembrie, începând cu ora 17, te așteptăm alături de noi la 𝑵𝒐𝒄𝒕𝒖𝒓𝒏𝒂 𝑩𝒊𝒃𝒍𝒊𝒐𝒕𝒆𝒄𝒊𝒍𝒐𝒓 pentru a sărbători împreună...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -