sâmbătă, octombrie 4, 2025
Acasă Blog Pagina 201

Salvat din lagăr de propria bunică, a strâns o colecţie impresionantă de vederi cu oraşul Brăila

 Profesorul Helmut Hulhanek este unul dintre cei mai de seamă colecţionari de cărţi poştale ilustrate româneşti. A scris numeroase studii de cartofilie, domeniu pe care îl consideră a fi o ştiinţă auxiliară a istoriei. Domnia sa a uimit lumea colecţionarilor români atât prin profunzimea investigaţiilor în trecutul îndepărtat al istoriei noastre, făcute prin intermediul imaginilor cărţilor poştale ilustrate cât şi prin amploarea colecţiilor ce le deţine. Este preocupat în aceeaşi măsură de numismatică, de vechi acţiuni, de fise de telefon şi jetoane româneşti, le cercetează şi le popularizează prin numeroase articole. 

  Ne-a oferit, inscripţionate pe un CD, imaginile unui număr de 138 de vechi ilustrate brăilene, multe dintre ele nefiindu-ne cunoscute. Avem plăcerea de a-i face domnului Helmut Kulhanek o prezentare, solicitată de admiratorii colecţiilor şi studiilor sale.

Profesorul Helmut Kulhanek s-a născut la Reşiţa, în Banatul Montan, în toiul celui de al doilea război mondial, la 23 iun. 1942. Strămoşii, meseriaşi calificaţi în minerit şi siderurgie, au fost colonişti veniţi în urmă cu peste 200 de ani din oraşul Linz (Austria) şi din ţinutul sudeţilor (Karlsbad, actualul Karlovy-Vary din Cehia), fiind printre pionerii care au contribuit la dezvoltarea rapidă a complexului industrial reşiţean StEG (Staats Eisenbahn-Gesellschaft), ulterior UDR (Uzinele de Fier şi Domeniile din Reşiţa).

Părinţii săi, tatăl strungar-rectificator, mama croitoreasă la teatrul local, au fost victimei ale politicii inumane pe seama minorităţii germane după 23 august 1944 în reglarea conturilor privind despăgubirile de război impuse de sovietici. Tatăl, luat de pe stradă, a fost deportat în Siberia, îndurând nenumărate suferinţe timp de 5 ani dar a supravieţuit datortiă înaltei calificări profesionale. Mama, luată şi ea de pe stradă, a reuşit să scape de deportare datorită unei împrejurări norocoase: bunica, aflată în mulţimea celor veniţi la gardul lagărului cu prizonieri, să-şi ia rămas bun, într-un moment de neatenţie a santinelei a reuşit sa îl strecoare pe micuţul Helmut, atunci de 2 ani şi jumătate, pe sub sârma ghimpată, acesta fugind în braţele mamei sale. După certuri violente, mama şi copilul au fost împinşi afară, ulterior fiind ascunşi în podul unui şopron până la încheierea campaniei de capturare a germanilor din Reşiţa.

După grădiniţa în limba maghiară, şcolarizarea în limba română şi bacalaureatul luat în 1960 a urmat facultatea de matematică şi fizică la Universitatea din Timişoara şi examenul de stat în anul 1965 cu o lucrare de diplomă în domeniul ultrasunetelor. A desfăşurat o bogată activitate în domeniul turismului şi sportului primind mai multe premii şi diplome. Se căsătoreşte în 1966 cu o colegă de facultate, gimnastă la categoria „maestră”, iar în 1969 i se naşte fiica. În anul 1977 lăsând zălog soţia şi fiica a reuşit să obţină, cu nemăsurate oprelişti, o viză pentru vizitarea unor rute în străinătate. Mâhnit şi întristat de starea de lucru existentă, nu s-a mai întors în ţară. Prin „Crucea Roşie Internaţionlă” şi-a reîntregit familia.

În Germania începe munca de la 0, lucrează într-o fabrică de produse din beton prefabricat, obţine o aprobare de predare la un gimnaziu dintr-o pitorească regiune deluroasă din apropierea graniţei cu Belgia şi Olanda. Face o nouă stagiatură, susţine un nou examen de stat şi dupa 4 ani devine Studienrat, echivalent cu profesor cu grad II, iar în 1994 Oberstudienrat de grad I, titlu cu care iese la pensie în 2007. Concomitent cu munca la catedră a studiat la” fără frecvenţă”, tehnologia optimizării proceselor industriale pe baza electronicii digitale. A participat cu realizări proprii la diferite expoziţii, a executat numeroase aparate pentru experienţe în domeniul fizicii şi modele în comanda automată a unor maşini-unelte programate cu ajutorul calculatoarelor. Are preocupări în domeniul aparaturii medicale de tratament cu raze ultraviolete şi curenţi de înaltă frecvenţă.

Publică în numeroase reviste sute de articole în domenul cartofiliei, numimasticii, hârtiilor istorice de valoare, a istoriei feroviare, a acţiunilor diferitelor societăţi din perioada antebelică şi al documentaristicii, litografiei, domenul colecţionaristicii.

Talent multilateral, bine documentat, profesorul Kulhanek a adus o contribuţie esenţială la elucidarea unor teme rămase în suspensie în cartofilia şi numismatica clasică românească şi, cu siguranţă, vor urma noi studii şi document destinate colecţionarilor interesaţi.

 

 

Sursa: „Amintiri din cel ma frumos port de la Dunăre” de Valeriu Avramescu

Ce ne pregătesc astrele în 2015?

Oare cum va fi anul ce ne așteaptă? Când vom avea succes? Care vor fi perioadele bune din punct de vedere financiar? Aflați mai jos ce ne așteaptă în anul 2015 din punct de vedere astrologic.

varsatorVărsător (21 ianuarie- 12 februarie) – Primăvara aveți atât de multă energie, încât simțiți că ați putea mișca munții. Entuziasmul și dinamismul dumneavoastră îi vor atinge și pe cei din jur. Dacă vă ocupați de o firmă, atunci să fiți mai precauți la începutul verii, pentru că practicile altora vă pot face rău din punct de vedere financiar. Cel mai bine este să vă luați liber în iunie.Veți avea o creștere a câștigurilor în iulie. Toamna un prieten sau o rudă vă va face o propunere. Dacă reușiți să spuneți nu, vă va crește și încrederea în sine. Dacă la începutul lui Decembrie vă simțiți mai obosiți, ascultați de semnalele organismului.

pestiPești (20 februarie – 20 martie) – Ianuarie vă întâmpină cu multe de făcut, astfel veți fi obligați să vă împărțiți bine timpul și energia. Tot anul veți avea nevoie de aceasta. În 2015 vă sărbătoriți ziua de naștere cu mare bucurie. În mare parte din primăvară veți fi procupat de cariera dumneavoastră. Veți fi eficienți , superiorii vor fi impresionați. Pentru cei care trăiesc în cuplu, vara decurge în liniște și armonie, pentru cei în căutare de partener, iunie și începutul lui august aduc niște întâlniri promițătoare. Norocul vă va zâmbi în octombrie. Stați bine din punct de vedere financiar, sunteți înconjurați de iubire. La sfârșitul anului veți putea avea parte și de relaxare, acum aveți mai putin de lucru și de rezolvat.

berbecBerbec (21 martie – 21 aprilie) – Deja din ianuarie veți avea ceva nou de lucru, sau veți începe un capitol nou pe plan personal. În februarie veți simți că prietenii vor să se amestece în viața dumneavoastră, dar nu îi veți lăsa. Primăvara vă promite o perioadă mai liniștită, deși în aprilie puteți avea un mic conflict la locul de muncă. În iunie vă veți simți ușor obosiți, ar fi bine să vă luați atunci mare parte a concediului. Celelalte două luni de vară vă aduc mai multă muncă, mai ales dacă aveți o afacere sau o firmă. De la sfârșitul verii situația financiară va fi din ce în ce mai bună! Gândul cheie al toamnei va fi să găsiți echilibrul între lucru și viața personală. Din a doua jumătate a lui noiembrie, multe persoane vor dori să vă fie alături pentru a se încărca cu energie din încrederea în sine pe care o emanați.

taurTaur (21 aprilie – 20 mai) – În ianuarie și februarie, majoritatea Taurilor încă „hibernează” . Martie promite noi oportunități, dar deocamdată nu sunteți încă pregătit. În aprilie vă veți simți foarte bine , doar sunteți născuți primăvara. Cupidon vă va avea în vizor, și în timp ce vă apropiați din ce în ce mai mult de perechea dumneavoastră, vă va crește și cheful de lucru și energia. În mai simțiți că nimic nu este imposibil. Chiar și situația financiară se are ca se va îmbunătăți, nu ar strica dacă la sfârșitul primăverii și începutul verii ați cheltui puțin mai mult pentru propria persoană. În iunie familia vrea să petrecți împreună măcar câteva zile pe malul unei ape, dar dumneavoastră ați prefera o zonă muntoasă-căutați așadar o locație în care sunt prezenți și munții și apa. Toamna și iarna favorizează munca precisă, exactă.

gemeniGemeni (21 mai – 21 iunie) – Folosiți-vă de optimismul dumneavoastră înnăscut – multe persoane din anturaj vă vor asculta. Va fi un sentiment plăcut că puteți emana bucurie acolo unde alții se îngrijorează. Primăvara va confirma asta deja și totul va merge mult mai bine decât era așteptat. După o primăvară tumultoasă, vara va fi una lipsită de multe evenimente. luna august va fi prielnică pentru găsirea liniștii interioare. Dacă doriți neapărat să călătoriți, alegeți mai bine septembrie. Toamna și iarna vor scoate la iveală niște probleme mai vechi, puțin enervante, pe care dacă reușiți să le rezolvați, atunci veți avea un Crăciun frumos și liniștit, cum nu ați mai avut demult.

racRac (22 iunie – 22 august) – Anul acesta aduce exact ceea ce este mai important pentru un Rac : armonia căminului și a familiei. Ianuarie va fi foarte liniștit, ca și cum un vrăjitor invizibil ar fi prelungit zilele de sărbătoare. Primăvara promite surprize plăcute, legate de copiii dumneavoastră. Vara va aduce un mic hop financiar, dar acest lucru nu vă supără, dimpotrivă, vă forțează să vă regândiți cheltuielile și veniturile. Toamna veți reuși să vă asumați responsabilități în plus la lucru, cu ajutorul cărora, până în ultimul trimestru al anului, situația financiară se va stabiliza. Deși sunteți zodie de apă, născuți vara, oportunitatea unei mici călătorii se va arăta iarna. Dacă profitați de ea, nu este exclus ca un nou hobby să își facă loc în viața dumneavoastră.

leuLeu ( 23 iulie – 22 august) – Dacă un an începe bine, continuarea nu poate fi decât și mai bună. În ianuarie aveți succes la locul de muncă. Este adevărat că roadele financiare nu le culegeți imediat, dar vă crește nivelul energiei. Oricât de mult vă place vara, pentru călătorii și concediu va fi mai degrabă potrivită primăvara. În aprilie și mai veți fi mai mult pe drumuri decât v-ați dori, în așa fel nu este de mirare că vreți să vă petreceți vara în familie sau ăn cuplu. Dacă mergeți în concediu în iulie, optați pentru odihna pasivă. Motto-ul dumneavoastră în acest an : îndrăznește să ai vise mărețe!

fecioaraFecioară (23 august – 23 septembrie) – Din fericire anul trecut ați reușit să faceți economii, lucru ce vă va folosi ăn primele luni ale lui 2015. În martie un membru al familiei va avea o idee bună de care veți asculta cu plăcere. Nu vă luați credit însă sub nici o formă!! Dacă momentan nu aveți partener sau parteneră, în mai vă crește dorința de a cuceri. Deoarece sunteți mult mai îndrăzneț și mai încrezător decât înainte, este posibil ca în vară să aveți o relație nouă, fericită. Iunie vă va oferi șansa unor programe în comun și cu toate că nu agreați foarte mult viața socială tumultoasă, acum totuși găsiți bucurie în ea. Din toamnă vă puteți aștepta la mai multe sarcini și provocări.
balantaBalanță ( 24 septembrie – 23 octombrie) – 2015 începe într-o atmosferă liniștită, iar dumneavoastră vă doriți să nu se petreacă mari schimbări. Anul aduce schimbări mai mici, dar fericite, iar fiecare anotimp promite un pas înainte pe câte un plan distinct al vieții. Primăvara vă va oferi progrese pe plan profesional. Vara va fi favorabilă relațiilor interumane. Planul principal nu va fi cel al începuturilor noi, mai degrabă cel al schimbărilor favorabile din cadrul celor vechi. În iulie veți petrece mai mult timp cu prieteni vechi, iar în august cu familia. Toamna vă aduce un hobby : nu este exclus să fie vorba de o activitate artistică ce vă va colora zilele, făcându-le mult mai plăcute. Situația financiară vă va mulțumi iarna, lucru ce vă va face mai generoși ca de obicei.

scorpionScorpion ( 24 octombrie – 23 noiembrie) – Anul acesta aveți nevoie de noi provocări. Dar acest lucru se va întâmpla doar în jurul lui martie, atunci ritmul vieții se va schimba de la o zi la alta. Primăvara promite o posibilitate de investiție, dar veți avea nevoie de prudența dumneavoastră legendară. Asumați-vă mai puțin, dar sigur, decât mult și incert. Anul trecut vara a fost cea mai aglomerată, în acest an va fi perioada cea mai relaxată. Vă împărțiți foarte bine timpul între familie , prieteni și pentru dumneavoastră. Primele două săptămâni ale lui august sunt cele mai potrivite pentru călătorie. Energia și forța interioară vor fi în formă maximă din nou toamna. Dacă vă doriți o schimbare legată de stilul de viață, atunci o puteți face iarna.

sagetatorSăgetător ( 24 noiembrie – 22 decembrie) – Latura dumneavoastră independentă va ieși în evidență și mai tare decât de obicei, dar acest lucru nu cauzează probleme în relații. La începutul verii doriți să schimbați ceva de lucru. Mai ales dacă simțiți de mult timp că ceea ce faceți este prea monoton. Dar aveți puțină răbdare cu decizia! Dacă tânjiți după experiențe noi, încercați să le găsiți mai degrabă în timpul liber. Toamna, când se mai potolește dorința de schimbare, atunci veți primi o șansă nouă. Nu vă pripiți! Folosiți luna septembrie pentru a face ordine în relațiile cu oamenii. În octombrie puteți fi ceva mai îndrăzneț! Noiembrie va fi prielnic pentru a vă asuma un risc pe plan financiar. Perioada cea mai liniștită va fi din nou iarna. În perioada Crăciunului și între cele două sărbători veți avea parte de multe surprize plăcute.

capricornCapricorn ( 23 decembrie – 20 ianuarie) – Dacă plănuiți de ani buni să vă mutați, atunci cel mai bine este să vă apucați deja de la începutul anului. Nu lăsa pe mâine ce poți face astăzi! Primăvara va aduce nesiguranță la locul de muncă., dar din fericire se dovedește că nu e cazul să vă speriați foarte tare, dimpotrivă o schimbare va aduce ceva pozitiv. Vara veți avea chef de călătorii. Deoarece sunteți născut sub un semn de pământ, vă veți energiza dacă petreceți măcar câteva zile la munte. Toamna va readuce o veche prietenie în viața dumneavoastră. În octombrie vă veți arăta sentimentele mult mai ușor ca de obicei. Iarna va fi cea mai liniștită perioadă a anului. În decembrie veți avea multe planuri, pe care le veți realiza în 2016.

Bio, cea mai sănătoasă modă

Vedeai alimente bio, eco sau organice ca un moft scump pentru coşul tău zilnic? S-ar putea să se transforme în cei mai buni aliaţi ai tăi în cursa pentru tinereţea eternă.

bioAlimente fără confuzii:
– produsul organic =are peste 95 % ingrediente organice.
– produs cu ingrediente organice = conţine 70 – 95 % ingrediente organice. Fără menţiuni când conţine mai puţin de 70 % ingrediente organice.

Fie că te apuci de mâncat bio pentru că eşti genul care „ascultă” de modă, fie că te-a cuprins paranoia E-uri-lor, ideea este :”Felicitări!”. Ai făcut o alegere bună pentru sănătatea ta, şi pe dinăuntru, şi pe dinafară. Dacă alimentele bio pe care le cumperi chiar sunt produse în conformitate cu regulile înşirate de Uniunea Europeană, atunci îţi garantăm că organismul tău are numai de câştigat. Vizibil chiar: adică o să ţi se vadă şi pe piele, pentru că alimentele din această categorie conţin cu 40% mai mulţi antioxidanţi decât cele convenţionale.
Analiza „bio” de la cap la coadă.
Probabil că cel mai frecvent şi popular răspuns pe care îl vei primi la întrebarea „Ce este un aliment bio?” este: un aliment fără E-uri. Slavă Domnului, situaţia este mult mai complicată de atât. Pentru că bio nu se referă doar la ingredientele din compoziţia produsului, ci porneşte tocmai de la începuturile acestor ingrediente: cum au fost cultivate plantele respective, în ce condiţii au fost crescute animalele sacrificate pentru masa ta de prânz şi aşa mai departe.
Aceste alimente sunt produse în unităţi verificate şi autorizate în conformitate cu reglementările UE în domeniu. Sunt 5693_04__bio_2_textîntotdeauna marcate cu sigla organismului de cercetare, au un certificat de calitate şi le găseşti în zone separate şi semnalizate ca atare din marile magazine. Deci nu ai cum să le confunzi, asta e clar! Important este să citeşti foarte bine eticheta şi să detectezi toate aceste elemente de autenticitate.
Ce înseamnă sănătatea „bio”?
Pe tiparul vorbei „dai un ban, dar stai în faţă”, aici dai un ban mai greu şi primeşti un avans în faţa trecerii atât de dăunătoare a timpului asupra sănătăţii tale şi a felului în care te arăţi celor din jur. Produsele bio conţin cu cel puţin 50% mai multe vitamine, minerale, enzime şi fitoelemente decât alimentele normale. Ceea ce înseamnă că într-adevăr te hrăneşti atunci când mănânci! Nu doar că îi dai sistemului digestiv de rumegat şi de eliminat toxine.
Atunci când sunt folosite îngrăşăminte naturale, de exemplu, şi nu cele chimice, pe bază de azot, fructele şi legumele rezultate conţin cantităţi mai mici de nitraţi – substanţe cu poteţial cancerigen. Iar laptele şi ouăle provenite de la animale care au fost crescute conform standardelor bio ale UE (fără hormoni sau antibiotice, hrănite doar cu furaje bio, la rândul lor, şi crescute în condiţii lipsite de stres şi spaţii deschise) nu intervin în cursul metabolismului, declanşând alergii sau sensibilităţi, aşa cum fac produsele care conţin urme de antibiotice, de exemplu.
Iată care sunt condiţiile pe care trebuie să le respecte un aliment ca să intre în categoria bio:
1. Nu au fost folosite substanţe chimice (precum pesticidele sau ierbicidele) în culturile plantelor care servesc drept ingrediente.
2. Nu au fost folosite substanţe chimice la procesarea ingredientelor.
3. Nici un ingredient nu este modificat genetic.
4. Nici un ingredient nu a fost supus iradierii.
5. Produsele de origine animală nu conţin urme de antibiotice sau hormoni.
6. Nu conţin reziduuri toxice.
alimentePe scurt să mâncăm „ca la ţară”…sănătos, chiar dacă la oraş este destul de greu să faci acest lucru, eu zic că dacă ne impunem la o anumită cerinţă din punct de vedere alimentar, ofertele vor fi în funcţie de cerinţe, şi automat preţurile în funcţie de concurenţă. Nu zic să revoluţionăm întregul sistem „importator” de market-uri, dar cu timpul eu cred că se poate, cu atât mai mult cu cât este vorba de noi, de corpul nostru de sănătatea noastră.

Biserica „Sfântului Mare Mucenic Dimitrie”

biserica-sf.dumitru-brailaAceastă biserică se află în centrul unui cartier celebru al Brăilei, şi anume Brăiliţa. Ea poartă hramul susmenţionat, dar este cunoscută de localnici sub numele simplu de „Sfântul Dumitru”.
Zidirea bisericii, realizată din cărămidă, a început în data de 9 martie 1908 prin strădania unui comitet parohial în frunte cu preotul – paroh Vasile Enăceanu, din care mai făceau parte enoriaşii : Niţă Iuga, Petrache Lipan, Marin Dănilă, Stoica Cristea, Radu Iuga, Stan Arion, Ion Lacea şi Stoica Tătaru, toţi din cartier. Biserica este realizată tot în stil bizantin românesc, sumele necesare fiind strânse de localnicii din cartier dar şi din restul oraşului.

Sfinţirea s-a realizat în data de 26 octombrie 1911, chiar de sărbătoarea hramului de către preasfinţitul episcop al Dunării de Jos Nifon Nicolescu. Pe parcursul anilor au avut unele lucrări de renovare si restaurare ale clădirii şi picturii interioare. Până în 1950 ea era parohia comunei Brăiliţa. Din acest an prin desfiinţarea comunei, a devenit parohie urbană.
Biserica beneficiază de o frumoasă curte unde în anul 1996 i s-a înâlţat la intrare o frumoasă poartă sculptată în stil maramureşan.
Preot – paroh este Sandu Preda, iar preot slujitor Aurel Zaharia.
Biserica se află pe str. Smârdan nr. 89.

Sursa : „Bisericile Brăilei ” Dr. Ionel Ştefan Alexandru

Alimentaţi în singuranţă !

Deşi pare o activitate cotidiană banală, în timpul alimentării atenţia şi respectarea standardelor de siguranţă au o importanţă deosebită.

benzinarie-mol braila portal 1Înainte de alimentare

Reduceţi viteza când intraţi într-o staţie de alimentare; ciocnirea de stâlpul benzinăriei este unul din cele mai frecvente accidente în benzinării. La oprirea lângă pompă, fiţi atenţi ca orificiul de alimentare a maşinii să fie pe aceeaşi parte şi încercaţi să opriţi paralel cu pompa. Începeţi realimentarea doar după ce aţi oprit motorul, aţi tras frâna de mână şi aţi pus schimbătorul de viteză în punctul neutru, după care opriţi orice dispozitiv inflamabil. Verificaţi mereu carburantul pus în rezervor – benzina cu cifră octanică mai scăzută decât cea indicată de producător poate duce la uzura motorului. Cifra octanică a maşinii o găsiţi în interiorul capacului rezervorului, precum şi în ghidul de utilizare a maşinii.

În timpul realimentării

Alimentare-01 braila portal 5În timpul realimentării intraţi în contact cu substanţe inflamabile, aşa că nu fumaţi şi nu folosiţi foc deschis (chibrit sau brichetă)! La fel de important este să nu folosiţi nici telefonul mobil – aşa cum sunt afişate simbolurile şi informaţiile în toate benzinăriile. Deoarece corpul uman se poate încărca electrostatic în timpul alimentării, atingeţi un obiect de metal din apropiere (de exemplu uşa maşinii), şi evitaţi astfel pericolul de foc şi explozie. Pentru că benzina şi motorina pot caza iritaţii, protejaţi-vă ochii şi pielea, pentru a nu intra în contact cu combustibilul, iar dacă întâmplător acestea ajung pe haine, scoateţi imediat îmbrăcămintea respectivă. Nu aşezaţi nici un obiect pe capota maşinii, pentru că puteţi uita uşor de el. La fel, în timp ce plătiţi închideţi uşa vehiculului – nu oferiţi hoţilor oportunităţi.

Alimentarea în canistră

canistra-combustibil-teava-atasata braila portal 2Mulţi oameni umplu canistre în staţiile de benzină pentru  utilajele de grădină sau în alte scopuri. Pentru că frecarea benzinei pe suprafaţa canistrei poate produce scântei care să se aprindă, este important să folosiţi doar canistre autorizate în acest scop. Nu umpleţi cu combustibil o sticlă sau un pet de sucuri! Umpleţi doar canistra specială, pusă pe pământ, evitând astfel eventuala aprindere a vaporilor de benzină din cauza energiei statice. Puneţi duza în gura canistrei astfel încât cele două să fie în contact şi ţineţi în această poziţie pe timpul alimentării. Umpleţi canistra doar până la 95%, pentru a lăsa loc expansiunii combustibilului şi verificaţi dacă este bine închisă. La transport aşezaţi canistra astfel încât să nu fie în pericol de răsturnare, protejaţi-o de lumina directă a soarelui şi nu o lăsaţi în portbagajul maşinii.

braila portal 3 alimentarea pe ce parte eSfat : Dacă la intrarea în staţie vă scapă partea pe care se găseşte rezervorul de combustibil al maşinii, vă ajută săgeata de lângă micul simbol de pe bord.

 

TRUFE

Ingrediente :trufe-braila-portal

– 300g ciocolată cu conţinut ridicat de cacao

– 5 linguri de lapte

– 120 g de unt

– 150 g zahăr pudră

– 4 gălbenuşuri de ouă

– pudră de cacao

Mod de preparare:

Ciocolata se taie în lapte la foc mic, amestecând permanent. Apoi se adaugă 100 g de zahăr pudră şi gălbenuşurile de ouă. Se topeşte untul şi se amestecă cu ciocolata. Se lasă la odihnit timp de 2-3 ore să se răcească, după care din pastă se formează mici bile. Vor rezulta aproximativ 30 de bile : jumătate din ele se dau prin pudră de cacao, restul prin zahăr pudră. Trufele se aşază în frigider pe hârtie.

Emilian Micu

EMILIAN-MICU-BRAILAÎntr-un scurt istoric, începuturile tiparului în oraşul de la Dunăre se leagă de părintele învăţământului public brăilean Ioan Penescu, care scoate în decembrie 1839 primul periodic, Mercur, Journal comerţial al portului Brăila, iar o săptămână mai târziu editează primul periodic pentru femei, Econoama română sau jurnal pentru dame. La Brăila, în zilele noastre, apare acum cu regularitate lăudabilă, de aproape 14 ani, revista Evrika! cu difuzare în toată ţara.
Revista de specialitate Evrika! este… Recomandată de Comisia Naţională de Fizică, de Asociaţia Profesorilor de Fizică, recunoscută de Societatea Română de Fizică…, şi apreciată de mii de profesori şi elevi. Editorul tenace şi entuziast este profesorul Emilian Micu, ce şi-a construit, dincolo de machiaj, pe care nu l-a întreţinut cu pomezile de circumstanţă, un nume de dascăl de excepţie, cu reale atribute didactice şi profesionale, de mentor pentru performeri, pentru elevii olimpici…Înzestrat cu tot ceea ce poate fi de folos celor din preajmă şi dăruit trup şi suflet disciplinei care, … între momentul primei reacţii de fisiune controlată şi cel al experimentului …, şi-a trecut în cont cele mai nebănuite descoperiri, profesorul Emilian Micu face, de 40 de ani, onoare aleasă şcolii brăilene. Este preşedintele Societăţii de Fizică din învăţământul Preuniversitar, membru al Comisiei Centrale a Olimpiadelor de Fizică şi autor al cărţii Probleme de fizică pentru liceu. Urmaş a lui Arhimede, Emilian Micu a moştenit de la ilustrul înaintaş nu numai încrâncenarea şi spiritul de sacrificiu al nonconformismului ameninţat cu arderea pe rugul Emilian-Micuintoleranţei şi bigotismului, ci şi priceperea de a învinge prin argumentele competiţiei şi al lucrului bine făcut. După Revoluţie, s-a adaptat rapid condiţiilor de libertate şi iniţiativă şi, în ciuda unor greutăţi materiale inerente, a lipsei de comunicare şi înţelegere, ca şi a unei păguboase invidii, scoate din 1990 revista de fizică Evrika!, în condiţiile unei inflaţii de publicaţii şi tipărituri. Publicaţia brăileană, cu audienţă în tot arealul românesc , inclusiv în Moldova de dincolo de Prut, cu susţinători în Polonia, Israel şi Canada, se adresează elevilor din învăţământul gimnazial şi liceal, profesorilor, studenţilor, precum şi celor cu preocupări în domeniu.
Profesorul-editor s-a născut la 15 aprilie 1940 la Tecuci, în familia preotului Alexandru Micu, unde urmează primele clase primare. Persecutat politic, preotul Micu slujeşte în comuna Dobra, în care tânărul Emilian termină şcoala elementară. Este apoi elevul şcolii medii din Deva, absolvită în 1957, ca şef de promoţie cu Diplomă de Onoare, iar în 1958 este student la Facultatea de Mateatică-Fizică din Timişoara. Repartizat la Liceul Gh. Munteanu-Murgoci din Brăila în 1963, profesorul de fizică Emilian Micu va fi transferat în 1976 – din considerente obscure! – la Grupul Şcolar Industrial Progresul, de unde se va pensiona în 1999. Profesor cu vocaţie de învingător în condiţii-limită, va propulsa spre performanţă zece elevi ai Grupului Şcolar Constantin Brâncoveanu, alias Progresul, care vor reprezenta Brăila, între 1976-1980, la fazele Naţionale ale Olimpiadei de Fizică. În 1999 s-a pensionat pentru ca să se consacre cu toată priceperea în editarea revistei Evrika!
EVRIKAPentru prestaţia sa didactică de excepţie, pentru perseverenţa cu care a asigurat editarea, tipărirea şi difuzarea revistei de specialitate Evrika! profesorul şi editorul Emilian Micu a primit la 1 decembrie 2000, Ordinul Naţional Serviciului Credincios în grad de Ofiţer, acordat prin decret de Preşedintele României, Emil Constantinescu.
Trei ani mai târziu, în noiembrie 2003, de Ziua Mondială a Ştiinţei, la sediul UNESCO din Bucureşti, în prezenţa Preşedintelui României, Ion Iliescu, a academicianului Eugen Simion, preşedintele Academiei Române, şi a comandatului Dumitru Prunariu, la propunerea publicistului Alexabdru Mironov, secretar general al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, profesorului Emilian Micu i s-a acordat Premiul de Excelenţă UNESCO Cecilia Banc, pentru popularizarea ştiinţei şi publicarea revistei de fizică Evrika! .
Prin Hotărârea Nr. 252 din 10 decembrie 2003 a Consiliului Local Municipal, profesorului Emilian Micu i s-a acordat distincţia de Cetăţean de Onoare al Brăilei.

Sursa: „Cetăţeni de Onoare ai  Brăilei” Dumitru Anghel

Program de vizitare şi tarife Muzeul Brăilei

Program de vizitare:muzeul-brailei

Perioada Octombrie – Aprilie
De Miercuri până Duminică între orele 09:00 – 17:00

Perioada Mai – Septembrie
De Miercuri până Duminică între orele 10:00 – 18:00

În zilele Luni şi Marţi muzeul este închis, cu excepţia zilelor în care au loc manifestări culturale.

Tarife bilete de intrare:

Pentru colecțiile de arheologie, istorie, artă și memoriale, aflate în sediul instituției din Piața Traian nr. 3, corpurile A, B și C, prețurile biletelor de vizitare sunt:
– intrare individuală în toate corpurile A, B și C – 10 lei;
– intrare grupuri în toate corpurile A, B și C – 6 lei/persoană;
– intrare individuală într-unul din corpurile A, B sau C – 4 lei;
– intrare grupuri într-unul din corpurile A, B sau C – 2 lei/persoană;

Pentru Centrul Cultural Nicăpetre prețurile biletelor de vizitare sunt:
– intrare individuală – 6 lei;
– intrare grupuri – 4 lei;

Pentru Casa Memorială „Panait Istrati”, Casa Memorială „D.Panaitescu Perpessicius” și pentru „Științele Naturii” prețurile biletelor de vizitare sunt:
– intrare individuală – 4 lei;
– intrare grupuri – 2 lei;

1d. Prețurile pentru :
– ghidaj în toate secțiile muzeului – 20 lei;
– filmare – 30 lei;
– fotografiere – 20 lei.