luni, iulie 21, 2025
Acasă Blog Pagina 215

Sigur şi eficient

0

Nu există pete greu de curăţat dacă foloseşti ce trebuie!

Nu avem întotdeauna la îndemână cele mai scumpe şi eficiente produse de curăţat,care sigur nu dau greş, însă atunci cand pătăm pe ţesătură (haine,covor,canapea,perdea,etc) trebuie să îndepărtăm murdăria cât mai rapid posibil pentru ca ea să nu rămână imprimată. Nu doar femeile trebuie să aibă aşi în mânecă, şi bărbaţii trebuie să ştie cum să recondiţioneze lucrurile pătate accidental.

18_14_1333771162_31_06042012afamilyD8-_b4aad scoate-pete-haine-1-550x415

Haideţi întâi să parcurgem câteva reguli generale:

! Nu freca materialul,şterge pata fără să apeşi sau să strângi materialul pentru că pata penetrează şi mai adânc în ţesătura.

! Nu călca niciodată un material pătat astfel nu  va mai fi vreodata curăţat.Îndepărtează pata definitiv înainte să o supui caldurii (căldura este eficientă doar în scoaterea petelor de ceară).

! Îndepărtează pata cu mişcări circulare din centru către extrior.

! Textura materialului este foarte importantă în curăţare pentru că nu toate sunt tratate la fel. Mătasea difera de bumbac de aceea trebuie să ştii ce cureţi ca să ştii ce aplici.

 

Grăsime

-foloseşte substanţe absorbante peste pată precum mălai,făină sau pudra de talc(repetă procedura de câteva ori înainte de a folosi detergent).

-pune detergent de vase 15 minute apoi clăteşte cu apa rece.

-detergenţi care conţin precarbonat de sodiu.

cum-scoatem-peteleVin

vinul roşu se curăţă cu vin alb şi amoniac iar pentru vinul alb doar amoniac.

Sânge

-se curâţâ imediat cu apă caldă sau pete mai vechi cu suc de lămâie ,apă cu sare sau amoniac.

Cerneală de pix

-pune sub material un şerveţel şi dă cu fixativ  pe bază de alcool din abundenţă peste pată, repetă până pata se estompează şi spală normal.

 

152120540_cutCafea,ceai,alcool

-apă rece+detergent cu precarbonat de sodiu

 

Gumă de mestecat şi ceară

-pune peste pată cuburi de gheaţă într-o pungă,apoi îndepârtează guma sau ceara spărgând-o

-foloseşte sugative,una dedesubt şi una deasupra petei apoi calcă materialul apăsând cu fierul.

pata-de-transpiratie-subrat-camasaTranspiraţie

o linguriţă de oţet la 50 de ml de apă, freacă pata cu un burete inmuiat în soluţie.

Fructe sau suc de fructe

-se freacă locul cu o soluţie de apă şi sare de lămâie, apoi se clăteşte repede cu apă rece.

Mucegai

-se inmoaie în oţet o ora apoi se spală cu apă şi detergent.

[the_ad id=”14977″]

Fond de ten

-se freacă pata uşor cu miez de pâine.

 

Iarbă

petele de iarbă se scot cu apă şi lămâie sau cu spirt fierbinte.

Parfum

-se foloseşte glicerină caldă apoi se clăteşte normal.

524x393_royalty-free-images-coffee-stainCiocolată

se freacă foarte bine materialul cu apă sărată apoi se spala cu detergent.

Unt

curăţă repede locul cu apă şi săpun apoi pune o foaie peste ţesătură şi calcă materialul pătat.

-foloseşte pudra de talc pentru a absoarbe apoi spală cu detergent.

rujRuj

-tamponează pata cu un disc de vată înmuiat în alcool apoi spală cu apă caldă şi detergent.

-aplică fixativ de păr  apoi  inmoaie haina în apă calda pentru 10 minute şi spal-o cu detergent.

Rugină

stropeşte pata cu zeamă de lămâie apoi calcă zona afectată apoi spală cu apă şi detergent.

În concluzie detergentul nu este suficient, să ai întotdeauna la îndemână : spirt, oţet, gheaţă, lămâie, sare, pudra de talc.

[the_ad id=”14977″]

Cum arată din spatele porţilor?

0

Cunoaştem aspectul final al unei nave dar cei mai mulţi dintre noi nu ştiu cum arată aceasta pe parcursul construcţiei. Vă propun o serie de fotografii originale care descriu succint o zi de muncă din Şantierul Naval Brăila Vard, un lucru comun pentru unii dar poate interesant pentru alţii.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Tu ştii să înveţi?

0

10 reguli simple îţi vor ajuta copilul să exceleze la şcoală

Problema cea mai frecventă în rândul elevilor, de toate vârstele, este aceea ca nu ştiu să înveţe. Dacă ei vor înţelege câteva reguli învăţatul va deveni din povară o plăcere. Părinţii,dacă nu profesorii, sunt cei care ar trebui să le explice câteva lucruri despre cum asimilează informaţii mai uşor şi totodată să evite ”toceala”.76548801

Este binecunoscut faptul că învăţăm mai uşor atunci când ne folosim mai multe simţuri, adică materialul este memorat în acelaşi timp pe mai multe căi(vizual,auditiv,tactil).

Există câteva trucuri, pe care le facem poate inconştient, ce sporesc eficienţa asimilării de informaţii noi.

1.Foloseşte markere colorate pentru a sublinia cuvintele cheie din fiecare frază. Odată reţinută o schemă din elementele principale nu îţi va fi greu să dezvolţi. Asta implică o memorie vizuală bună, având în minte o imagine ordonată a cuvintelor cheie este foarte uşor să te exprimi.

2.Pune întotdeauna pe hârtie orice informaţie.Foloseşte ciorne când nu eşti sigur sau îţi vin mai multe idei o data. Prelucrează informaţiile cât mai bine înainte să le transcrii pentru o rezolvare a temei. Dacă nu aduci un plus de efort cuvintele nu îţi intră singure în cap.

 3.Poate nu îţi dai seama dar faptul că explici altcuiva o serie de informaţii, în orice domeniu chiar şi exerciţii de matematica este un exerciţiu de memorie pentru tine care se numeşte tot învăţat. Poţi face asta atunci când înveţi acasă, explică oricui din jurul tău cu propria exprimare şi  nici nu vei uita prea repede informaţiie.download

4.Un alt fapt dovedit este acela că reţii informaţii noi mult mai repede atunci când ele au o legătură cu ceva ce te influenţează personal. De exemplu un nume din lecţia de istorie este numele unei persoane dragi de aceea involuntar datele despre respectivul/a vor fi atuomat memorate mai repede. Foloseşte asta în avantajul tău şi fă legături între datele ce urmează să le memorezi. Asociază cifrele cu date de naştere,adrese, fă conexiuni între materialul nou de memorat şi informaţiile deja existente.

5.Învâţatul prin  scris este o metodă foarte bună, deşi implică mai multă activitate. Fă scheme su transcrie până când eşti capabil să reproduci fără un material în faţă. Ca la alfabet când încărcai pagini întregi cu fiecare literă.

6.Caută sinonime şi explicaţii pentru cuvintele grele pe care nu le înţelegi şi foloseşte în exprimarea ta sintagma cea mai simplă re reţinut. Fără să îţi dai seama ai să îţi aminteşti formularea mai dificilă dacă ştii ce înseamnă.

7.Fi întotdeauna organizat şi ordonat în scris. Dacă de la început iei notiţe clare îţi va fi foarte uşor când recitesti. Foloseşte alineat la fiecare paragraf nou şi mai ales ia notiţe schematic cu multe sageţi, fără cuvinte de legătură(rezultă,înseamnă,reprezintă). Când vei reciti îţi va părea mai puţin şi scriind doar cuvintele cheie vei reţine mai uşor.

images

8.Modalitatea prin care sigur nu vei uita informaţiile este prin punerea în practică. Dacă ai de reţinut ani realizează o axă a timpului pe care să îţi notezi fiecare eveniment. Fă scheme şi desene explicite care să te ajute să înţelegi mai bine ceea ce e descris în cuvinte. Caută imgini, foloseşte gesturi, creează poveşti orice te influenţează ca să reţii.

9.Elimină orice sursă de distracţie când înveţi. Poţi folosi calculatorul ca să dezbaţi rezolvarea cu un coleg sau ca să cauţi imagini,scheme ajutătoare,explicaţii,sinonime,exemple dar evită să copii teme deja rezolvate. Le vei uita imediat şi nu îţi va fi de folos la testări. Trebuie să te implici ca să memorezi.

 10.Fi întotdeauna odihnit şi hrănit înainte de a te apuca de învăţat, deoarece activitatea psihică este foarte extenuantă. Astfel că dormi cel puţin 8 ore pe noapte în cursul săptămânii când ai şcoală şi serveşte un mic dejun destul de bogat înainte să pleci la şcoală. Acolo ar trebui să reţii cele mai multe informaţii,să fii pregătit foarte bine pentru asta deoarece un discomfort provocat de foame sau somn nu te lasă să te concentrezi.

În concluzie, nu trebuie să depui un efort foarte mare pentru a învăţa. Propune-ţi un set de reguli de la care să nu te abaţi care te vor ajuta să reţii din clasă. Ţine minte să scrii clar, schematic şi ordonat.Poţi folosti din timpul orei pixuri sau creioare colorate pentru a sublinia titlurile sau pentru săgeţi explicative. Odihneşte-te şi mănâncă bine înainte să te apuci de învăţat sau să pleci la şcoală, nu în timpul aceste activităţi. Fii relaxat şi transformă învăţatul într-un joc.

Sper că te-am ajutat măcar puţin şi că vei pune un preţ mai mare pe acest lucru chiar de acum.

Biscuiți cu cocos

Desert gustos şi rapid

Ne place să gătim dar nu ne plac reţetele complcate! Ce poţi face în 30 de minute?
Iată un desert preparat în câţiva paşi simpli şi într-un timp foarte scurt.

  • 100g făină
  • 100g zahăr
  • 200g cocos
  • esenţă (după gust, vanilie,rom,migdale,lămâie)
  • 3 ouă

Preparare

Se separă albuşul de gălbenuş, păstrându-se albuşul.
Se bat albuşurile bezea.
Se adaugă în ploaie, pe rând cocosul, zahărul, făina şi esenţa realizându-se o compoziţie maleabilă.
aluat
Tapetăm tava cu coală de copt.Folosind o linguriţă, punem compoziţia în tavă în forme rotunde sau putem folosi forme de prăjituri.

Se dă tava la cuptor pentru aproximativ 15 minute. Se lasă până se rumenesc puţin pe dos.

Poftă bună!

10942474_811554918893483_254633602_n

Remedii casnice

0

Cu această secţiune încercăm să vă informăm despre anumite remedii casnice,care v-ar putea înlesni considerabil eforturile sau v-ar putea diminua disconfortul dacă le-aţi pune în aplicare.Sperăm să dea roade!!

Mere pentru dinți albi1. Mere pentru dinţi albi.

Fructele şi legumele acţionează asupra dinţilor ca o periuţă, atunci când sunt mestecate. Aceastea au proprietăţi naturale de curăţare a dinţilor şi de îndepărtare a petelor. Merele, în special, datorită acidului malic, ajută la îndepărtea petelor de pe dinţi, care devin mai strălucitori.

2. Berea pe post de șampon

Bere pe post de șampon

Putem utiliza uneori berea şi pe post de şampon atunci când nu avem la îndemână un şampon de calitate sau recipientul cu şampon este aproape pe terminate. O cantitate mică de bere amestecată cu un şampon de mai proastă calitate sau cu şamponul rămas pe fundul flaconului va produce o soluţie destul de potrivită pentru spălarea adecvată a părului.

3. Ulei vegetal pentru unghii casante.

În fiecare seară, înaite de a merge la culcare, unge-ţi mâinile cu puţin ulei vegetal şi înfăşoară-le cu o folie de plastic. În acest fel, uleiul va intra mult mai uşor în piele. Acest lucru previne casarea unghiilor şi uscarea pielii.

4. Calmant cu ulei de mentă

Ulei de mentă - calmant pentru durerile de capUn studiu realizat în Marea Britanie a scos la iveală faptul că masajul cu ulei de mentă la nivelul tâmplelor, îndepărtează durerea în mai puţin de două minute. Cercetarea a fost efectuată pe un grup de persoane, cu vârste între 18 şi 68 de ani, care se confruntau în mod frecvent cu dureri puternice de cap.

5. Mască de păr naturală

O mască formată din ulei de ricin, ulei de măsline şi un gălbenuş de ou, aplicată pe păr timp de 30 de minute poate face minuni. Nu numai că iţi va ajuta părul să crească mai repede, dar îl va hidrata intens. Trebuie să ai grijă doar să şamponezi bine părul la final pentru a curăţa orice urme de ulei sau grăsime.bere

6. Masaj cu minge de tenis

Minge de tenis pentru durerile de tălpi. Pentru un mini masaj al tălpilor, atunci când te dor tălpile, încearcă o minge de tenis. Asează-ţi picioarele desculţe pe o minge şi rulează.

7.Vodcă pentru mirosul picioarelor

Dacă picioarele tale au un miros nu tocmai plăcut, poţi folosi un truc la îndemână, din gospodăria ta. Înfăşoară picioarele într-o cârpă îmbibată în vodcă. Vodca conţine alcool, care este un antiseptic. Alcoolul distruge ciupercile sau bacteriile care cauzează mirosul neplăcut. De asemenea, compresele cu vodcă ajută şi la uscarea pielii. Astfel, microorganismele sunt eliminate.

8. Gargara cu apă sărată pentru durerile de gât.

Durerea de gât este o inflamaţie ca răspuns la infectarea ţesuturilor. Sarea ajută la eliminarea excesului de fluide. Acest lucru duce la reducerea inflamaţiilor şi durerilor. Pentru gargara trebuie să prepari o soluţie din 250 ml apă şi 1 lingură de sare.

 

9. Curățarea fierului de călcat

Talpa fierului de călcat pe care se lipeşte uneori amidonul de la rufele scrobite şi nu mai calcă bine, se curăţă dacă se freacă uşor cu praf de cretă, vin sau cu un tampon de vată îmbibat cu sare de bucătărie, după care se lustruieşte cu o carpa moale.

10. Curățarea inoxului

Inoxul este unul dintre metalele dificil de curăţat, mai ales din cauza faptului că se pătează uşor. Soluţia: sucul de lămâie.

Prepară o soluţie formată din sucul unei lămâi şi apă. Foloseşte soluţia pentru a clăti obiectele de inox. Şterge-le cu un şervet de hârtie.

George Cavadia

George CavadiaCântăreţul şi compozitorul George Cavadia poate fi considerat un Mecena cel puţin din două considerente: contribuţia sa numai ca promotor al ideii înfiinţării Societăţii muzicale Lyra, ci şi ca susţinător cu fonduri băneşti importante la construirea clădirii monumentale, a dotării cu mobilier pentru sala de spectacol şi a înzestrării cu un pian de concert; meritul de a fi fost îndrumătorul tinerei Hariclea Hartulary pe drumul artei lirice, sprijinul dat viitoarei soprane Darclee, pe care o introduce în cercurile protipendadei muzicale brăilene: Suliotti, Pană, Umvogel, Hepites, Berlescu, Petrică Jean sau Drossino.
George Cavadia s-a născut pe la 1858 în Macedonia şi s-a stabilit la Brăila cu părinţii, de când era copil. Starea materială a familiei i-a înlesnit înzestratului tânăr să studieze pianul şi să ia lecţii de canto cu tenorul italian Luigi Ademollo. Înzestrat cu o amplă voce de bariton şi cu un evident talent în domeniul compozisticii, posesor al unei culturi muzicale şi generale de excepţie, George Cavadia s-a implicat cu răbdare, tact şi sprijin material în înfiinţarea Şcolii de Muzică, devenită apoi Conservator, în edificarea Societăţii Muzicale Lyra, a Corului şi a Orchestrei Simfonice ale acesteia.
El are meritul de a fi intuit fondul genetic muzical al brăilenilor, pe care l-a cultivat cu alte personalităţi ale vieţii muzicale locale şi le-a adjudecat emblema onorabilă de napolitani de Dunăre. Dacă Brăila a produs până la cel de-al Doilea Război Mondial cei mai mulţi cântăreţi de talie naţională şi internaţională, aceasta se datorează lui George Cavadia şi generaţiei sale de muzicieni.
Cavadia nu a fost doar promotorul culturii muzicale brăilene ci şi unul care a determinat numeroase activităţi ale aristrocraţiei bucureştene de pe la 1880 – 1884. Prin februarie 1883 cântă pe scena Teatrului Naţional din capitală într-un spectacol, la care a asistat familia regală. Prinţesa Bibescu a cântat la pian iar George Cavadia a interpretat Santa Maria de Gabriel Faure, romanţa sa Unde eşti? şi Epistolă de George Ventura. Vocea sa de o remarcabilă întindere – de la gravitatea basului până la registru de tenor – a răsunat şi a desfătat generaţii de ascultători nu numai la Brăila sau în ţară, ci şi la Neapole, Paris, Madrid, Nisa iar cronicarii muzicali ai timpului îl asemănau cu celebrii Carusso şi Tamberlick.
În plan personal, George Cavadia poate fi considerat mentorul spiritual al Haricleei Darclee, pe care a sfătuit-o să se dedice şcenei şi să aleagă pentru continuarea studiilor o şcoală de canto la Paris, apoi o introduce în cercurile de elită ale Bucureştiului.
Cântăreţul şi compozitorul George Cavadia, Mecena al Brăilei, a murit la 18 ianuarie 1926, la Paris de unde a fost adus şi înmormântat la Brăila.
Prin Hotărârea Consiliului Local Municipal Nr. 171 din 30 iulie 2004, George Cavadia a fost declarat – post-mortem – Cetăţean de Onoare al Brăilei.

Sursa : „Cetăţeni de Onoare ai Brăilei ” Dumitru Anghel

Biserica Mitropoliei Proilaviei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”

Biserica Mitropoliei Proilaviei
„Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”
braila portal biserica proilaviei mihail si garil braila portalCunoscută şi sub denumirea de Biserica Veche, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” această biserică există cel puţin de la mijlocul secolului al- XVII-lea. Într-un act al Patriarhiei de la Constantinopol în care patriarhul Ioanichie şi sinodul său bisericesc, ridică la 2 iunie 1641, la rangul de Stravopigie biserica „Sf. Nicolae” din Izmail, aşa cum s-a mai arătat, în mod cert, la Brăila există o biserică metropolitană, pentru că nu se putea înălţa alta în grad, dacă la Mitropolia Proilaviei nu exista o biserică.
Biserica a durat două secole, în anul 1846, ca fiind părăsită din cauza stricăciunilor produse de surparea malului Dunării. Descrierea bisericii este prezentată de către Nae A. Vasilescu, fiind realizată pe baza unor mărturii ale unui fost dascăl la biserica mitropoliei, Ioan Penescu, ce apoi a devenit preot în Brăila. De la el aflăm că biserica era de lemn, cu o singură turlă în faţă. Clopotniţa era făcută din stâlpi de lemn e stejar bătuţi în pământ de care era atârnat un singur clopot. În mijlocul bisericii era o despărţitură de scânduri, cu scopul de a despărţi pe bărbaţi de femei „Tot în interior pe părţile laterale erau strane din scânduri şi nuiele, altarul fiind spre est. Când s-a dărmat maulul, a căzut numai partea bisericii cu altarul şi clopotniţa, iar cealaltă parte a rămas.”
Din această cauză biserica nu a mai putut fi folosită şi de aceea, cărţile sfinte, odăjdiile şi icoanele împreună cu preoţii vor fi transferate la biserica „Sf. Spiridon” aflată în apropiere.
Sursa : „Bisericile Brăilei ” Dr. Ionel Ştefan Alexandru

Anton Bacalbaşa

Date biografice

Anton-BacalbasaAnton Bacalbaşa, fiul serdarului Costache Bacalbaşa, fost poliţai al oraşului, s-a născut la Brăila. Considerat „unul dintre cei mai mari poeţi ai prozei gazetăreşti” a fost şi un poet liric, prozator și traducător român.

Înainte să devină umoristul plin de vervă şi de spirit şi polemistul redutabil care a fost stimat până şi de adversarii săi, creatorul lui Moş Teacă şi apropiatul colaborator al lui Caragiale la Moftul român, şi-a făcut debutul, în 1880, la Literatorul lui B. Florescu, Al. Macedonski şi Th. Stoenescu, cu poezii lirice care vădeau resursele impresionante ale talentului său (vezi între altele La Rosmersholm).
Anton Bacalbaşa a fost şi întemeietorul revistei Adevărul literar.

A publicat de asemenea în ziare socialiste (până în 1895): „Emanciparea”, „Literatorul”, „Mesagerul Brăilei”, „Dezrobirea”, „Democraţie socială”, „Munca”, „Lumea nouă”, „Drepturile omului”.

Ales în 1984 în Consiliul General al P.S.D.M. din România.

Anton-Bacalbasa-Mos-Teaca-si-alte-scrieri-aleseOpera

  • Proză satirică la adresa vieţii cazone:
  • Moş Teacă
  • Din viaţa militară

Sursa : „Dicţionarul scriitorilor brăileni „, Editura PROILAVIA, 2010

Beatrice Câşlaru

Beatrice Nicoleta Coadă-CâşlaruBeatrice Nicoleta Coadă-Câşlaru (n.20 august 1975,Brăila) este o înotătoare româncă care a câştigat cu medalii de argint şi bronz la Sydney 2000; a câştigat de asemenea a cu medalii de argint la Campionatele Mondiale şi Europene. Probele sale preferate fiind 200m mixt şi 400m mixt. Beatrice Nicoleta Coadă-Câşlaru este căsătorită cu antrenorul Eduard Câslaru.

CÂŞLARU-COADĂ, BEATRICE NICOLETA(1975) n. la Brăila. Profesoară de educaţie fizică, absolventă a IEFS IASI,promotia 2007. Maestra emerită a sportului la înot. A început să practice înotul la CSS (devenit ulterior Liceul cu Program Sportiv), sub îndrumarea antrenoarei Gabriela Stoicescu. Multiplă campioană naţională. Primele rezultate pe plan internaţional le obţine la CE de juniori din 1989 – medalie de bronz la 200 m liber şi în special, în 1990 – 2 medalii de aur la 200 şi 400 m mixt şi 2 de argint la 200 şi 800 m liber. La CE de seniori din 1991, de la Atena, realizează o performanţă deosebită – 4 medalii de argint (200 şi 400 m mixt, 200 m bras şi 400 m liber), iar în 1996 la CE de la Rostock (bazin scurt) – o nouă medalie de argint la 400 m mixt. Finalistă la JO din 1996 (Atlanta) la 400 m mixt (locul VI) şi cu ştafeta de 4×200 m liber (locul VII). La CE din 1997 (Sevilla) s-a clasat pe locurile VI în probele de 200 si 400 m mixt. În 1999 (legitimată la CSM Piteşti cucereşte la CE de la Istanbul 3 medalii de argint (200 şi 400 m mixt şi 200 m bras), şi o medalie de bronz cu ştafeta 4 X 200 m liber. Realizează performanţe remarcabile în anul 2000 (antrenor Eduard Caslaru): 3 medalii de aur la 200 m mixt (2:12.57), 200 m bras (2:26.76) şi cu ştafeta de 4×200 m liber (8:03.17), o medalie de argint la 400 m mixt (4:41.64) şi o medalie de bronz cu ştafeta 4×100 m mixt (4:10.05) obţinute la CE de la Helsinki; medalie de argint la 200 m mixt (2:12.57), medalie de bronz la 400 m mixt (4:37.18) şi locul IV cu ştafeta de 4×200 m liber (8:01.63) la JO de la Sydney. Pentru performanţele obţinute, în anul 2000, i s-a conferit Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Ofiţer.

Jocurile olimpice de la Sydney ( Beatrice Câşlaru -medalia de argint- stânga )
Jocurile olimpice de la Sydney ( Beatrice Câşlaru -medalia de argint- stânga )

 

5 sandwich-uri uşor de preparat

În zilele aglomerate din timpul săptămânii nu acordăm suficient timp unui lucru extrem de important: alimentaţia corectă. Dinamismul vieţii cotidiene nu ne permite să gătim zilnic mâncăruri sănătoase şi de multe ori optăm pentru soluţiile nesănătoase ale restaurantelor de tip fast-food. Reţetele de mai jos conţin ingrediente şi sfaturi care să ne ajute să preparăm rapid mâncăruri gustoase şi bogate în substanţe nutritive.

Club Sandwich

Ingrediente:

Club Sandwich– 100 g salată
– 3 roşii mari
– 4 felii de baicon
– 4 felii de caşcaval
– 1 lingură muştar
– 4 felii pâine toast
– 4 felii subţiri de şuncă de piept de curcan

Se spală şi se usucă frunzele de salată, roşiile se taie rondele, iar baconul se prăjeşte fără grăsime. Apoi se rumenesc feliile de toast, iar fiecare se unge cu muştar. Salata se aşază pe pâine, apoi urmează caşcavalul, roşiile, şunca şi baconul. Feliile de pâine se pun două câte două, una peste alta. Sandvişurile se prind între ele cu scobitori, apoi se taie în diagonală.

 

Panini cu şuncă, caşcaval şi roşii

Ingrediente:

Panini– 8 felii de pâine
– 3 linguri unt nesărat
– 24 felii subţiri de caşcaval
– 4 rondele mari de roşiipanini_braila-portal
– 4-8 felii de şuncă ţărănească
– sare
– piper

Se preîncălzesc feliile de pâine într-o tigaie, la flacără medie. Dacă sunt deja uşor rumenite, se ung cu unt. Se prăjeşte fiecare felie de sandviş cu faţa unsă cu unt în jos, apoi se întorc şi se aşază deasupra două felii de caşcaval, două de şuncă şi două de roşii. Se sărează şi se piperează.

Chiflă cu ou şi bacon

Ingrediente:

Chiflă cu ou şi bacon– 1 chiflă
– 2 felii de bacon
– 1 ou
– 2 felii de caşcaval

Se taie chifla în două şi se introduce o felie de caşcaval între cele două părţi. Baconul se prăjeşte la foc mediu într-o tigaie, focul se dă mai încet, iar în tigaie se introduce oul, care se prăjeşte până ce se face albuşul, dar gălbenuşul se lasă moale. Oul se aşază peste chiflă, se adaugă şi baconul, apoi se acoperă cu capacul chiflei.

Baghetă cu ton

Ingrediente:

Baghetă cu ton– 1 baghetă
– 1 conservă ton în ulei de măsline
– 1 dl iaurt
– 2 roşii
– 4 frunze de salată
– jumătate de castravete
– jumătate de ardei roşu
– jumătate de ceapă roşie

Se taie roşiile, castravetele, ceapa şi ardeiul după gust, apoi se amestecă cu ton şi iaurt. Pe bagheta tăiată pe lungime se aşază frunzele de salată, apoi restul ingredientelor.

Wrap cu somon şi cremă de brânză

Ingrediente:

Wrap cu somon şi cremă de brânză– 1 lipie
– 100 g cremă brânză
– 1 lingură pătrunjel verde mărunţit
– castravete tăiat felii subţiri
– un sfert de ceaşcă ceapă roşie tăiată mărunt
– 3 felii de somon afumat
– sare
– piper

Se unge lipia cu cremă de brânză, se presară o lingură de pătrunjel, apoi sare şi piper. Se pun şi feliile de somon afumat. Ceapa şi castravetele mărunţite şi amestecate în prealabil, se adaugă peste somon. După ce s-a pus toată umplutura, lipia se rulează strâns în folie de aluminiu. Se ţine în frigider 2-5 ore, înainte de a se servi.

[the_ad id=”11308″]