vineri, iunie 14, 2024

Boli frecvente în rândul bărbaților

Important de Citit

Bărbații sunt mult mai puțin conștiincioși atunci când vine vorba de propria sănătate, în comparație cu femeile. Acest lucru nu îi scutește, însă, de afecțiuni și este important de știut că există atât o serie de boli specifică bărbaților, dar și unele la care sunt mai predispuși decât femeile.

  • Afecțiunile cardiace

În general, bolile cardiace sunt mai frecvente la bărbați decât la femei, iar cele mai des întâlnite forme de afecțiuni cardiovasculare în rândul bărbaților sunt angina pectorală, infarctul și aritmia. Motivele concrete pentru care bărbații sunt mai predispuși la boli de inimă nu se cunosc, însă există o serie de factori de risc asociați cu afecțiunile cardiovasculare, și anume disfuncția erectilă, nivelul scăzut de testosteron și stresul.

  • Diabet

Aceasta este o afecțiune cronică ce apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu reușește să folosească insulina produsă, în condiții normale. Insulina este un hormon esențial pentru metabolizarea zahărului în energie, în organism. Bărbații cu vârste peste 40 de ani au un risc mai mare de dezvoltare a acestei boli, în special din cauza unei alimentații incorecte pe parcursul vieții.

  • Cancerul

Cancerul colonorectal s-a constatat că bărbații trecuți de 50 de ani, care au în familie cazuri de cancer, sunt mai predispuși la această boală. Totodată, o alimentație bogată în grăsimi și săracă în fibre, alături de consumul excesiv de alcool și cel de tutun reprezintă factori de risc majori pentru dezvoltarea cancerului de colon.

Cancerul prostatic este o altă afecțiune tumorală la care sunt predispuși bărbații. Problemele apar atunci când celulele normale încep să se multiplice rapid, determinând inflamarea prostatei. Bărbații în vârstă de peste 65 de ani sunt mai expuși riscului de cancer prostatic. Cancerul la plămâni este o a treia formă de cancer întâlnită în rândul bărbaților și este, cel mai adesea, cauzată de consumul de tutun. Așadar, fumatul este cauza principală a peste 90% din cazurile de cancer la plămâni.

Alcoolul

Alcoolismul este, în aceeași măsură, o afecțiune fizică și una de natură psihică. Factorii de risc, atunci când vine vorba despre alcoolism, sunt istoricul de boală în familie, stresul, stima de sine scăzută, depresia și/sau anxietatea generalizată. Alcoolismul aduce cu sine o serie de boli precum: ciroza hepatică, cancerul bucal, cancerul de colon și anemia.

  • Hernia inghinală

Hernia inghinală apare în momentul în care o parte din intestin, vezică sau țesut gras pătrunde în canalul inghinal, printr-o perforație în peretele abdominal. Acest tip de hernie este cel mai ușor de identificat de către pacient, pentru că se manifestă printr-o umflătură pregnantă pe stinghia piciorului sau în zona inghinală. Bărbații peste 50 de ani prezintă un risc mai mare pentru hernia inghinală, în special din cauza sedentarismului, care duce la slăbirea rezistenței peretelui abdominal.

  • Disfunctii erectile

Disfuncții erectile constituie adevărate semnale de avertizare pentru organism și psihic: printre cauze se numără consumul mare de tutun, stresul sau depresia. În plus, o disfuncție erectilă poate indica prezența unei afecțiuni nedescoperite, cum ar fi diabet, cancer, afecțiune coronariana.

Bărbați cu disfuncții erectile se află într-un cerc vicios: deseori, teama de eșec amplifică problema, iar disfuncția se acutizează, la fel și nesiguranță. Și în aceste situații, bărbații se rușinează să consulte un medic.

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Panait Istrati”

Biblioteca Județeană "Panait Istrati" Brăila vă invită vineri, 31 mai 2024, ora 17.00, la lansarea cărții „Personalități de seamă...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -