sâmbătă, ianuarie 18, 2025

„Brăila înseamnă acasă”- program cultural la Centrul „Nicăpetre

Important de Citit

de Ana Maria Zlăvog, profesor, Colegiul Național „Nicolae Bălcescu”

Centrul Cultural „Nicăpetre” (Strada Belvedere, nr. 1) găzduiește sâmbătă, 22 august 2015, începând cu ora 11, evenimentul cultural „Pentru un Ev Mediu personal. Studiu de caz: Frăţia prerafaelită”, susținut de Claudia Coldaş, studentă la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, membră a Centrului de Studii Medievale. Prelegerea este inclusă în cadrul programului cultural „Brăila înseamnă acasă”.

Claudia Coldaş este născută în Brăila. Este pasionată de cercetare, susţine în mod constant prelegeri, conferințe, participă la sesiuni ştiinţifice, publică articole în presa on-line.

Este administratorul unui blog.

Scopul prelegerii susținute la Brăila este prezentarea grupului tinerilor artişti care au influenţat Europa.

Nic

Redăm mai departe o parte din concepțiile Claudiei Coldaș, așa cum ne-au parvenit prin bunăvoința doamnei Diana Coșarcă, Serviciul Relații Publice al Muzeului Brăilei „Carol I”, idei valoroase, pertinente, privind fenomenul cultural-istoric al Evului Mediu, urmărit printr-o abordare științifică expresivă, comparativă, raportat la istorie, istoriografie, artă, adevăr istoric, universal :

„De cele mai multe ori, istoria nu este altceva decât un șir de concepte ce trebuie definite. Un istoric ce dorește să studieze Evul Mediu trebuie să fie conștient, în primul rând, de faptul că această perioadă istorică nu există. Nu este o entitate, așa cum de multe ori suntem tentați să credem, ci un concept, un construct istoriografic. Acesta nu diferă foarte mult de un tablou deoarece capătă o imagine, mai mult sau mai puțin distorsionată, în funcție de fiecare privitor în parte. Istoricul descoperă Evul Mediu prin intermediul surselor primare pe care le are la dispoziție. Pictorul caută în schimb doar acele elemente pe care le poate reinterpreta într-o pânză pentru a transmite sentimente, lăsând la o parte „adevărul istoric”.

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Proiect National de Scriere creativă „FANTEZII LITERARE” 2025

La Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, se va desfășura, în perioada februarie - iunie 2025, Atelierul de Scriere creativă...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -