joi, octombrie 3, 2024

Buricea Aurel M.

Important de Citit

BURICEA AUREL M. – n .27 oct. 1943, Ulmu, Jud. Brăila. Poet.aurel buricea 2

Studii: Liceul „Vasile Alecsandri „din Galaţi, (primele două clase); Liceul „Nicolae Iorga”  din Brăila (1961);Facultatea de Matematică, Institutului Pedagogic Galaţi (1966).
Ocupaţie: Scriitor, profesor pensionar
Familie: Căsătorit, un copil
Aurel M. Buricea este membru al Uniunii Scriitorilor din 1990, prezent în Dicţionarul bibliografic al literaturii române, a predat timp de 47 de ani matematica în satul natal Ulmu, judeţul Brăila.
A publicat 23 de volume de versuri ,eseuri , istorie literară a județului Brăila , amintiri cu scriitorul Fanus Neagu , „VOCATIA PRIETENIEI „ si apoi a publicat sapte cărți cu sonete religioase. Ultimul volum de sonete este PSALTIREA LUI DAVID IN SONETE .

Activitate : Învăţător, profesor de matematică din 1966, director coordonator la Şcoala generală din Ulmu (1980 – 1989). În decembrie 1989, împreună cu un grup de scriitori şi ziarişti , scoate Libertatea, primul ziar liber din Brăila. În anul 1990, înfiinţează Editura Danubiu din Ulmu. În anul 1997 primeşte titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Ulmu, titlul retras ulterior fără vreo explicaţie din partea autorităţilor. Obţine Premiul „Panait Istrati” al Uniunii Scriitorilor din România (1984) şi Premiul Editurii Timpul (2001). În 24 ianuarie 2014 primeşte Diploma de Excelenţă pentru întreaga activitate literară, acordată la împlinirea vârstei de 70 de ani în cadru festiv la ICR. Premiul fiindu-i acordat de Institutul Cultural Român și  înmânat de însuși  domnul Nicolae Manolescu,  președintele USR, diplomă  acordată de Uniunea Scriitorilor din România.


Debut: în revista Argeş 1968, la propunerea criticului Matei Călinescu.

Despre bucurii….
“Bucuria mea deplină a fost prezenţa mea în marile dicţionare ale literaturii române. Despre lucrările mele şi-au exprimat opinia aproape o sută de critici literari” – Buricea Aurel M.
Despre regrete…
aurel buricea

“Astăzi regret că nu găsim în bibliotecile şcolare şi săteşti cărţile marilor creatori brăileni. Aleşii neamului, dacă au o picătură de patriotism local, să facă gestul reparatoriu de a înzestra aceste focare de cultură cu operele contemporane ale artiştilor brăileni”. – Buricea Aurel M.
Despre dorinţe …
“Cum am fi trăit dacă n-ar exista florile anotimpurilor. Iubesc poezia pentru că este floarea divină a vieţii, muzica sufletului nostru însetat de cuvânt. Doresc să-mi fac cadou în fiecare an, de ziua de naştere, un volum de sonete, până când voi ajunge la cifra 1.001”- Buricea Aurel M.
Despre păreri de rău…
“Nu-mi place că în ultima perioadă, scriitorii de raftul al şaptelea au publicat foarte multe cărţi şi au intrat în concurenţă cu scriitorii adevăraţi, cu valorile autentice. Acest lucru creează pentru cititori o confuzie şi îi îndepărtează de lectură. Îmi pare rău că Brăila nu apreciază scriitorii acestui spaţiu, singurul focar de cultură rămâne biblioteca public” – Buricea Aurel M.
Despre ce vreţi voi să fie…

AUD CUM PLÂNGE DUMNEZEUfoto_71476

singurătatea mă învaţă pe de rost
toate gândurile îmi sunt memorate
şi posteşte cu mine ultimul post
chiar şi tristeţea are acum frate

tata s-a cuibărit într-un colţ de cer
chipul lui trece prin visele mele
dreptatea plânge printre gratii de fier
învaţă viitorul doar marşuri rebele

toamna adună umbra celor ce-au fost
peste inima mea bolnavă de dor
mâine voi găsi în taină adăpost

prin viscolul de lumină călător
spiritul meu,iubito,aproape-i de tine
de-aud cum ninge Dumnezeu prin mine

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Nocturna Bibliotecilor 2024

Vineri, 27 septembrie, începând cu ora 17, te așteptăm alături de noi la 𝑵𝒐𝒄𝒕𝒖𝒓𝒏𝒂 𝑩𝒊𝒃𝒍𝒊𝒐𝒕𝒆𝒄𝒊𝒍𝒐𝒓 pentru a sărbători împreună...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -