Aceasta este întrebarea pe care şi-o pun , cadrele didactice, studenţii şi specialiştii din agricultură.
Studenţii de la Facultatea de Inginerie şi Agronomie Brăila– specializarea Agricultură , Anul II au determinat în câmp, starea de vegetaţie a culturilor de toamnă din loturile didactice de la CCCAM- Lunca, împreună cu specialiştii şi cadrele didactice.
„ Plantele în decursul vegetaţiei parcurg o serie de modificări ale aspectului datorită creşterii şi dezvoltării rădăcinilor, tulpinilor, frunzelor sau a inflorescenţei. Aceste modificări sunt grupate în mai multe etape sub denumirea de faze de vegetaţie, fenofaze sau faze fenologice. Etapele sunt încadrate variabil în funcţie de specie, an şi zonă pedoclimatică.
Importanţa practică pe care o reprezintă observarea şi notarea datei apariţiei unei noi fenofaze o reprezintă:
– aprecierea stării de vegetaţie a plantelor de cultură la momentul ales
– planificarea diferitelor lucrări de îngrijire ( fertilizări, tratamente împotriva dăunătorilor şi bolilor)
– alegerea momentului optim pentru recoltat.
Aprecierea trecerii de la o fază de vegetaţie la alta, a plantelor de cultură se face de cele mai multe ori vizual sau prin recoltări de plante pe diagonala solei şi determinate procentual.
În contextul actual de modificare a factorilor climatici şi odată cu acestea şi introducerea noilor tehnologii , observaţiile fenologice făcute la toate plantele de cultură, pot ajuta la stabilirea variaţiilor în timp a ritmului de apariţie şi modificări la diferite organe ale plantelor cultivate, pe tot parcursul perioadei de vegetaţie sau a anilor de cultivare.”
Şl. Dr. ing. Luxiţa Rîşnoveanu