sâmbătă, ianuarie 18, 2025

De ce femeile dau drumul în secret la încălzire?

Important de Citit

Uitați de negocierile cu privire la cine scoate coșul de gunoi, deoarece noi cercetări sugerează că temperatura ideală a locuinței este întrebarea foarte supărătoare și cu marea probabilitate de a deschide reale polemici în viața de cuplu.

Un studiu a constatat că o treime dintre cupluri contestă această problemă și că patru din 10 femei aprind pe ascuns încălzirea la spatele partenerului.

Cercetarea, care a fost sponsorizată de Corgi Homeplan, o companie care instalează și întreține centrale și termostate, probabil că nu corespunde rigorilor științei evaluate de colegi. Cu toate acestea, există dovezi puternice care susțin ideea că femeile sunt mai sensibile la frig. Un studiu din 2015 realizat de oamenii de știință olandezi, de exemplu, a constatat că femeile se simt confortabil la o temperatură cu 2,5 °C mai caldă decât bărbații, de obicei între 24-25 °C.

Bărbații și femeile au aproximativ aceeași temperatură a corpului, la peste 37°C; de fapt, unele studii au descoperit că temperatura corpului feminin este puțin mai ridicată. Cu toate acestea, percepția noastră asupra temperaturii depinde mai mult de temperatura pielii, care, pentru femei, tinde să fie mai scăzută. Un studiu a raportat că temperatura medie a mâinilor femeilor expuse la frig a fost cu aproape 3 grade Celsius, mai mică decât cea observată la bărbați.

Hormonul feminin estrogen contribuie la aceasta, deoarece îngroașă ușor sângele, reducând fluxul către capilarele care alimentează extremitățile corpului. Asta înseamnă că, la femei, fluxul de sânge către vârful degetelor de la mâini și de la picioare tinde să se oprească mai ușor atunci când este frig. Cercetările au arătat că femeile au tendința de a se simți mai reci în preajma ovulației, atunci când nivelurile de estrogen sunt ridicate.

Metabolismul organismului joacă, de asemenea, un rol, deoarece acest lucru dictează cât de repede este produsă energia termică și, în medie, femeile au o rată metabolică mai mică decât bărbații. În termeni simpli, o masă musculară mai mare tinde să se traducă într-un metabolism mai ridicat în repaus, care este legat de arderea mai multor calorii și de un flux sanguin mai mare, ambele contribuind la menținerea unei călduri a extremităților.

Cercetările recente arată, de asemenea, că există un grad de subiectivitate atunci când simțim frig, fenomen numit „contagiune la frig”. Pentru cupluri, poate că acest lucru oferă o speranță că preferințele lor de temperatură vor cădea în cele din urmă într-un fel de aliniere.

Temperatura corpului și cum diferă pentru bărbați și femei

Dacă te trezești că iei în mod constant un cardigan în timp ce ceilalți ajung la aer condiționat, nu ești singur. Se pare că mulți factori diferiți ne pot afecta sensibilitatea la frig, inclusiv vârsta, nivelul de activitate, dieta, obiceiurile de somn și bunăstarea psihologică.

Studiile efectuate la birou au descoperit, de asemenea, că femeile tind să simtă frigul mai mult decât colegii lor de sex masculin și că aerul condiționat a fost de mult calibrat pentru a satisface o „temperatură masculină”.

Aici ne uităm dacă bărbații și femeile simt într-adevăr temperatura diferit.

Cum reglează corpul temperatura?

Corpul uman este incredibil de eficient în a-și menține temperatura centrală într-un interval îngust și sigur, chiar și atunci când climatul extern se schimbă. Când vă simțiți cald, vasele de sânge din piele se dilată pentru a elibera căldură prin piele. Acest lucru face ca pielea să transpire și să pară înroșită.

Când simțiți frig, vasele de sânge din piele se contractă pentru a conserva căldura. Mușchii tăi au adesea spasm (tremur) pentru a produce căldură și pentru a menține temperatura corpului într-un interval sigur. O temperatură „normală” a corpului este de 37°C, cu toate acestea, aceasta poate fluctua cu până la 1°C mai mare sau mai mică pe parcursul zilei.
Ritmul circadian, vârsta, nivelul de activitate, boala, sarcina și contraceptivele hormonale ne pot afecta temperatura centrală.

Poate fi periculoasă o temperatură ridicată sau scăzută a corpului?

Dacă temperatura corpului crește peste 38°C, se consideră febră. Aceasta este de obicei cauzată de o infecție, rănire sau un medicament și poate fi adesea tratată.

Insolația apare atunci când capacitatea corpului de a-și regla propria temperatură eșuează și temperatura corpului continuă să crească. Acest lucru poate pune viața în pericol și necesită asistență medicală imediată.

Dacă temperatura corpului scade sub 35°C, se numește hipotermie. Acest lucru poate fi, de asemenea, grav și poate fi cauzat de expunerea prelungită la frig, șoc, consumul de droguri sau tulburări metabolice, cum ar fi diabetul sau hipotiroidismul.

Diferența dintre bărbați și femei

Bărbații și femeile sunt, în general, capabili să mențină o temperatură stabilă a corpului, în ciuda mediului în schimbare. Dar, în timp ce temperatura noastră centrală rămâne destul de stabilă, deoarece temperatura pielii noastre este mult mai variabilă. Extremitățile (mâinile și picioarele) sunt adesea primele care se răcesc. Și dacă mâinile și picioarele tale sunt reci, vei simți frig.

Mai multe studii au descoperit că temperatura mâinilor femeilor tind să fie mai scăzută decât cea a bărbaților. Un studiu publicat în jurnalul medical The Lancet a constatat că, în medie, mâinile femeilor au fost cu o temperatură de 2,8°C mai scăzută decât a bărbaților. Dar de ce? Se crede că diferențele fiziologice de bază, cum ar fi dimensiunea, greutatea și proporțiile corporale, afectează capacitatea bărbaților și femeilor de a conserva căldura.

Chiar și în repaus, mușchii produc aproximativ 25% din temperatura normală a corpului tău, așa că mai multă masă musculară înseamnă o producție mai mare de căldură. Din acest motiv, se crede că femeile au dezvoltat un sistem pentru a-și proteja temperatura centrală a corpului împotriva înghețului – ca răspuns la mediul rece, corpul femeii reduce fluxul de sânge către piele și extremități pentru a-și menține temperatura centrală la 37°C. Acest lucru înseamnă că femeile sunt mai bune decât bărbații la conservarea căldurii corpului atunci când vremea se răcește.

Cu toate acestea, deoarece majoritatea senzorilor noștri de temperatură sunt localizați în piele, femeile pot simți frig chiar și atunci când organele lor interne sunt confortabile. Deci nu totul este în imaginația ta. Se pare că femeile sunt într-adevăr programate genetic să simtă scăderea temperaturii înaintea omologilor lor de sex masculin. Temperatura ideală pare să fie cu aproximativ 2,5°C mai caldă decât bărbații – între 24° și 25°C.

Cum să vă păstrați cald

Dacă simțiți frigul – și ați exclus orice posibilă cauză medicală – există pași pe care îi puteți lua pentru a vă ajuta să vă încălziți:

Strat-up: Renunțați la puloverele uriașe de lână pentru mai multe straturi subțiri. Acestea oferă izolație suplimentară pentru a vă proteja împotriva pierderii căldurii corporale.
Mănâncă regulat: consumul de mese regulate ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge, oferind energia de care aveți nevoie pentru a vă menține cald. Asigurați-vă că vă aprovizionați cu vitamine B (care se găsesc în ouă, carne de pasăre, pește și legume cu frunze verzi), deoarece deficiențele pot duce la leziuni ale nervilor și amorțeală la nivelul extremităților, provocând frig sau furnicături în mâini. A rămâne bine hidratat este, de asemenea, esențial.
Ierburi: Ginkgo biloba este un remediu tradițional foarte îndrăgit, folosit pentru a îmbunătăți circulația la mâini și picioare. Se consideră că îmbunătățește fluxul sanguin prin întărirea pereților vaselor de sânge și poate fi luat ca tinctură, ceai sau supliment. De asemenea, usturoiul și ghimbirul pot îmbunătăți în mod eficient circulația.
Păstrați-vă activ: Încercați să evitați să stați inactiv mai mult de o oră la un moment dat pentru a menține sângele să pompeze rapid în jurul corpului. În plus, cu cât faci mai mult exerciții, cu atât mai multă masă musculară vei construi, ceea ce înseamnă că organismul tău va produce mai multă căldură în repaus.
Evitați/limitați alcoolul și cofeina: Atât alcoolul, cât și cofeina cresc fluxul de sânge către piele, ceea ce va accelera pierderea căldurii corporale.

Comentarii

comentarii

Articolul precedent
Articolul următor
- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Proiect National de Scriere creativă „FANTEZII LITERARE” 2025

La Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, se va desfășura, în perioada februarie - iunie 2025, Atelierul de Scriere creativă...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -