sâmbătă, ianuarie 18, 2025

Emanoil Dogăroiu

Important de Citit

emanoil_dogaroiuDe la Reforma administrativă din anii ‘ 60 -‘ 70, Brăila s-a desprins, nu fără izbucniri de revoltă şi crize de personalitate civică, altfel justificate istoric, de fostă regiune Galaţi şi, de la 1 martie 1968, a revenit la statutul de …judeţ, pe care-l merită. În febra reorganizării administrativ – teritoriale şi-au disputat întâietatea şi poziţia, instituţii ţinute în umbră până atunci de vechiul statut de raion sau oraş. Astfel, fosta secţie de învăţământ a raionului sau a oraşului Brăila au devenit brusc şi autoritar Inspectoratul Şcolar al Judeţului Brăila. Printre alte instituţii cu autoritate de rang judeţean, s-a înfiinţat şi…forumul suprem al învăţământului brăilean cu o echipă de inspectori de toate specialităţile şi cu un triumvirat de conducere format din profesorul emerit Timotei Petride şi… şefii săi, cum îi plăcea să spună celor doi adjuncţi : inspectorul şef  Vasile Pătrânoiu şi inspectorul şef Emanoil Dogăroiu.
Profesorul Emanoil Dogăroiu, ilustru profesor de matematică, s-a alăturat unei elite de directori ai celei mai prestigioase şcoli brăilene, Liceul Nicolae Bălcescu, directori care, din 1863 şi până astăzi s-au numit : Ştefan D.B. Obeanu, N. Filipe, I.G. Apostoleanu, Emil Hălăceanu..etc.
Profesorul de matematică Emanoil Dogăroiu face parte din elita didactică a Brăilei, alături de alţi slujitori ai catedrei, ca Timotei Petride, Lica Paulescu, Ştefan Mircescu, dintr-un lung şir de dascăli de toate specialităţile.
Ilustrul profesor de matematică s-a născut în comuna Bărbăteşti, judeţul Vâlcea la 24 ianuarie 1931, unde a făcut clasele primare. După studii liceale şi universitare este repartizat la Brăila la Liceul Gheorghe Munteanu – Murgoci, al cărui director adjunct va fi o perioadă. Om de o rară ţinută morală şi etică profesională, Emanoil Dogăroiu dovedeşte din primii ani de învăţământ calităţi de organizare şi conducător al procesului instructiv – educativ printr-o ordine desăvârşită, o intransigenţă şi severitate, care au dat personalitate întregii sale cariere didactice. Ocupă funcţii de conducere importante, ca inspector de specialitate la Secţia de Învăţământ a oraşului Brăila, între 1957 – 1958, inspector – şef la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Brăila, între 1969 – 1972, director al Liceului Nicolae Bălcescu, până în 1984 şi inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, între 1984 – 1989.
Pentru rezultatele sale remarcabile ca profesor de matematică, ai cărui elevi se calificau şi luau premii la Olipiadele şcolare sau reuşeau la facultate cu note mari, pentru activitatea sa de conducator de instituţii de învăţământ din Brăila, profesorul Emanoil Dogăroiu a fost distins cu Ordinul Muncii, clasa III, în 1969, Medalia Tudor Vladimirescu în 1980; Ordinul Meritul Ştiinţific, clasa III, în 1984 şi titlul de Profesor evidenţiat, în 1965. S-a stins din viaţă la 7 iulie 1992 la Brăila.
Prin Hotărârea Consiliului Local Municipal Nr. 111 din 30 iulie 1999, profesorul de matematică Emanoil Dogăroiu a fost declarat – post – mortem- Cetăţean de Onoare al Brăilei.

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Proiect National de Scriere creativă „FANTEZII LITERARE” 2025

La Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, se va desfășura, în perioada februarie - iunie 2025, Atelierul de Scriere creativă...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -