duminică, mai 5, 2024

George Motoi

Important de Citit

george-motoi-braila-1De la înfiinţarea sa din 1949, teatrul brăilean a rămas până astăzi instituţia de cultură – amiral, împreună cu muzica, etalonul de recptare a unei vieţi artistice notabile. Explicaţia ar putea veni din tradiţiile culturale, teatrale şi muzicale, ale oraşului de la Dunăre, care se întind mult mai departe, de pe la început de secol al XIX lea.
Public format şi cu gusturi rafinate va fi existând de pe vremea, când la Brăila poposeau trupe de teatru dramatic sau liric muzical şi făceau cunoscute lucrări de referinţă din repertoriul internaţional, aflat abia la începuturi, dacă pe scenele de teatru de aici se juca Hamlet, Richard al III – lea sau Regele Lear de W. Shakespeare. De la prima piesă pusă în scenă de nou înfiinţatul Teatru de Stat, La Ilie bun şi vesel, în premieră pe 24 aprilie 1949, şi până la Woyzeck de George Buchner, din stagiunea 2003-2004, câteva sute de lucrări dramatice de scriitori străini şi români au văzut lumina rampei.
George Motoi este actor…mare, a jucat pe scenele teatrelor din Piatra Neamţ, Cluj Napoca, Bacău, Bucureşti, Brăila, este actor de film, a semnat regia unor spectacole de succes, a fost directorul Teatrului Maria Filotti din Brăila, a înfiinţat şi a fost decanul Facultăţii de Actorie în cadrul Universităţii Constantin Brâncoveanu.

S-a născut la 22 ianuarie 1936, în comuna Arman, judeţul Caliacra, Bulgaria stabilit în comuna Dudeşti, din judeţul george-motoi-braila-2Brăila, unde învaţă clasele primare, pe cele gimnaziale la Tătaru şi Şcoala Media Tehnică Agricolă la Brăila. În 1958 este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică la clasa profesoarei Irina Răchiţeanu – Şirianu. S-a consacrat sub aripa ocrotitoare unui mare regizor, Vlad Mugur, afirmându-se în rolul Bufonului din A douăsprezecea noapte de W.Shakespeare şi în rolul lui Caligula din piesa cu acelaşi nume de Albert Camus, a jucat în alte zeci şi zeci de roluri de teatru şi de film, a făcut regie e teatru dar… n-a jucat în rolul cel mai iubit şi dorit de orice actor…Hamlet, şi afirmă că „Am rămas cu neîmplinirea asta. Că n-am jucat Hamlet..” Dar a jucat în rolurile principale ale teatrelor din Cluj, Petroşani, Bucureşti, Brăila…în Casa cu două intrări de Calderon de la Barca; Lada de Ion Sava; Doi pe un balansoar de Gibson; Ultimul set de Marica Beligan şi multe altele. La Brăila din 1991, devine directorul teatrului şi regizează şi joacă în Paiaţa soseşte la timp de Fănuş Neagu; Pălăriile doamnei Olga de Tudor Popescu; Savarina cu rom, Cineva te iubeşte pentru toată viaţa de C. Isac sau Concurs de admitere…
În cinematografie George Motoi joacă în Serata, Explozia, Marele singuratic, Adela iar în filmul de televiziune apare în Gaiţele de Kiriţescu; Dincolo de zare de O’ Neill; Ştefăniţă Vodă după Delavrancea; Vlaicu – Vodă de Al. Davilla; Un fluture pe lampă de Paul Everac.
george-motoi-braila-actorCa persoană publică, în afara vieţii teatrului, dar inspirat de profesia sa, a semnat o carte de eseuri „Sub masca actorului” a fost premiat la Festivalul de Teatru Naţional pentru rolul Victor din Pisica în noaptea Anului Nou de D.R.Popescu; Premiul pentru film în rolul lui Andrei din Trecătoarele iubiri de Malvina Urşianu, şi Marele Premiu acordat la Festivalul de la San Remo, pentru filmul Adela după G.Ibrăileanu.
În prezent este actor la Teatrul Naţional I.L.Caragiale din Bucureşti.
Prin Hotărârea Consiliului Local Municipal Nr. 179 din 28 noiembrie 2002, actorul George Motoi a fost declarat Cetăţean de Onoare al Brăilei.
A încetat din viaţă în data de 4 martie 2015.

 

 

Sursa: „Cetăţeni de Onoare ai Brăilei” Dumitru Anghel

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Vreau să devin reporter, concurs național

Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă, în colaborare cu Asociația Parteneriatul Global al Apei...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -