sâmbătă, ianuarie 18, 2025

Hotel Popescu din Lacul Sărat

Important de Citit

Lacul-Sarat-Hotel-Popescu1Lacul Sărat – Hotel Poppesen, Editura Feld, Brăila

Probabil că editorul cărţii poştale ilustrate mai sus nu şi-a dat seama că a realizat-o inversându-i clişeul. A greşit chiar şi titulatura, deoarece imaginea este a hotelului Poppescu şi nicidecum a lui Poppessen.

Datorită dispariţiei hotelului Popescu din staţiunea balneară Lacul Sărat, ca urmare a trecerii anilor, altă construcţie luându-i locul, nu putem confirma adevărul susţinut mai sus decât raportându-ne la alte cărţi poştale ilustrate cu imaginea aceluiaşi hotel, alese dintr-un număr mai mare .

Hotel-Popescu-2-Editura-Carl-FeldLacul Sărat – Hotel Poppescu, Editor Carl Feld, Brăila

Privind cu atenţie constatăm amplasamentul normal, natural al hotelului, care în corpul central aflat la intersecţia străzilor, are la stânga uşilor de intrare în balcoane, câte două ferestre, iar la dreapta numai câte o fereastră, elemente care în cartea poştală afişată prima dată sunt invers poziţionate.

Faptul că prima carte poştală ilustrată este realizată vara, iar cea de a doua toamna, după cum copacii lor ni se infăţişează cu copacii înfrunziţi şi respectiv golaşi, nu este relevant, întrucât oricare dintre anotimpuri îi poate succede celuilalt.

Hotel-Popescu-3-Editura-N.D.-ChryssoverghisLacul Sărat – Hotel Popescu, Editura N.D. Chryssoverghis, Brăila

Alte indicii de pe verso nu oferă nici ele indicii referitoare la perioada realizării cărţilor poştale ilustrate, deoarece urmele ştampilelor de pe verso cu datele de plecare şi sosire, deşi diferite din anii 1905, 1903 respectiv 1911 nu pot fi luate ca bază a acestei determinări, ele indicând doar vechimea circulaţiei prin poştă.  Mai observăm că pe strada principală se profilează unele săpături specifice lucrărilor de pietruire, finalizate în cea de a treia carte poştală ilustrată, cu aplicarea normelor tehnice, adică fără denivelări, cu şanţuri de scurgere şi cu pante spre rigole. Remarcăm de asemenea, existenţa a doi stâlpi de lemn pentru iluminatul public instalaţi pe ambele părţi ale străzii, chiar în dreptul balcoanelor hotelului Popescu. După unele surse,  iluminatul public apare la 24 iunie 1900.

Iată cum trei cărţi poştale ilustrate având acelaşi subiect static – faţada unui hotel – pot furniza un număr însemnat de elemente de analiză. Aplicând cărţilor poştale ilustrate de un interes aparte procedee similare, alte motivaţii şi ipoteze, pot rezulta realităţi şi concluzii de mai mare valoare decât cele de faţă, facându-le să vorbească despre evenimente importante petrecute undeva, cândva.

 

Sursa : „Amintiri din cel mai frumos port de la Dunăre” de Valeriu Avramescu

Muzeul Brăilei, Editura Istros, Brăila, 2013

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Proiect National de Scriere creativă „FANTEZII LITERARE” 2025

La Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, se va desfășura, în perioada februarie - iunie 2025, Atelierul de Scriere creativă...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -