vineri, iunie 14, 2024

BRĂILA – CENTRUL VECHI – Hotel Splendid, Consiliul Popular, hotel Danubiu, BRD

Important de Citit

Marele Hotel Hugo al lui Hugo Filip, antreprenor și proprietar de hoteluri în București (Hotel de France, de pe CaleaVictoriei din București) și Brăila, ocupa colțul de sud-est al Pieței Sf. Arhangheli . Clădirea avea în anul 1885 două niveluri cu decorația concentrată la etaj în jurul ferestrelor cu încadramente simple și balcon din fier forjat în central fațadei sudice. În anul 1899 hotelul a fost transformat după planul arhitectului Dufour, prin supraînalțarea lui cu un nivel, reamenajarea spațiilor și remodelarea fațadelor. La subsol a fost amenajată o sală de popice, la parter, două spații mari au fost repartizate pentru restaurant, cafenea și sală de biliard cu acces spre sala de jocuri, iar la cele două etaje câte 15 camere de închiriat.

După această transformare, noul antreprenor, Hugo Singer, deschide în anul 1900 Splendid Hotel.
În anul 1907 hotelul este preluat de firma Carrivelli & Bucur, a urmat reparația, introducerea uiluminatului electric, cu intenția de a i se schimba numele în Marele Hotel Principele Ferdinand și Cafee Savoia.
Lângă actualul sediu al B.R.D. din Piaţa Traian, nr. 13 se află imobilul unde a funcţionat Banca Sindicatului Agricol , înfiinţată, prin actul 1330 autentificat la Tribunalul Brăila în anul 1912.
În perioada 1948-1980 clădirea a avut destinația pentru: Sediu al Comitetului provizoriu al orașului (1949-1950), Sfatul Popular al orașului (1951-1968), Consiliul Popular municipal Brăila (1968-1980). Într-o perioadă clădirea era ocupată de birourile orașului la etajul I și ale raionului la etajul II
În anul 1968, Consiliul Popular Municipal se mută în clădirea din centru în locul Direcţiei regionale a societăţii „Albina”. Imobilul construit prin 1882, a fost Marele Hotel Hugo – propietar Huho Filip, după 1900 Hotel „Splendid” – propietar Hugo Singer, Hotel „Principele Ferdinand” – antrepenor firma „Carivelli et Bucur”. Devine apoi Banca Belgiei, din 1982 hotelul şi restaurantul „Danubiu”( vreme când băututile se ţineau în hruba din subsol ce ducea spre cofetăria Select, blocată în dreptul toaletei de la suprafaţă). Restaurantul era destul de frecventat, prețurile erau normale. În prezent sediul central al băncii BRD, de ceva timp renovat, cu o frumoasă înfățișare.

 

 

 

 

 

 

[the_ad id=”12306″]

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Panait Istrati”

Biblioteca Județeană "Panait Istrati" Brăila vă invită vineri, 31 mai 2024, ora 17.00, la lansarea cărții „Personalități de seamă...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -