Situată la opt kilometri de continent în Golful Persic, Insula Hormuz din Iran (sud) se iveşte ca un dom de sare îmbinat din straturi de roci vulcanice, şisturi şi peste 70 de minerale care strălucesc în nuanţe ameţitoare de roşu, galben şi portocaliu. Cu o suprafaţă de 42 de kilometri pătraţi insula, o minune geologică, dar este relativ necunoscută. Această insulă este un adevărat Disneyland pentru geologi, are sol comestibil folosit la sosuri şi pâine. Azi, în Insulă, predomină ocrul, formată din plaje de roşu aprins şi peşteri de sare încântătoare, de aici și denumirea de „insula-curcubeu” şi adăposteşte ceea ce e considerat unicul munte comestibil din lume.
Solul roşu de la baza muntelui este numit „gelack” datorită conţinutului de hematit, un oxid de fier provenit de la rocile vulcanice. Un minereu valoros pentru industria fierului, este folosit drept condiment în bucătăria locală, în preparatele pe bază de curry, şi merge perfect alături de pâine sau tomshi.
Solul roşu e folosit pentru un sos numit soorakh care se unge pe pâine, acesta mai poate fi folosit şi pentru vopsele de pictorii locali, colorare, fabricarea de plăci ceramice şi produse cosmetice.
Oamenii ce trăiesc în apropierea acestei insule sunt de părere că această sare are proprietăţi vindecătoare miraculoase, fiind înzestrate cu puterea de a absorbi energiile negative.
Totuşi în ciuda acestor peisaje aproape suprarealiste puţini călători au auzit de această insulă. Potrivit datelor Organizaţiei Maritime şi a Porturilor din Iran în 2019, insula a primit doar 18.000 de vizitatori.