marți, aprilie 30, 2024

Istoricul Brăilei – Episodul LXVII

Important de Citit

(Imagini din arhiva personală – Petre Maravela )

În anul 1898 Brăila avea 56.330 locuitori

Prin Decretul no.715 ( Monitor Oficial no. 265 ) şi decizia Consiliului Comunal din Brăila din 25 martie 1898 s-a concesionat construirea unei linii de tramvai electric pe linia Parcul Monument – Staţiunea Lacul Sărat, Societăţii Helios Electriciats Actren Gelellschaft, cu sediul la Bruxelles.

La 22 aprilie, primarul N.N. Ionescu şi Carol Coerper, reprezentantul Societăţii Helios Elektricitats Aktien Gesellschaft din Colonia – Germania, semnează Actul de Concesiune cu toate datele tehnice, obligaţiile şi drepturile părţilor pentru cele 8 trasee concesionate. Acestea erau :

  1. De la gara drumului de fer la piaţa Sfântului Arhanghel – pe str. N. Bălcescu, str. galaţi
  2. De la bariera Galaţi la piaţa Sf. Arhanghel
  3. De la Docuri la piaţa Sf. Arhangheli, trecând pe la cheu şi str. Danubiului
  4. De la Docuri la calea Călăraşilor, trecând prin bulevardul carol I, urcând pe vadul Morii – facultativ
  5. Din piaţa Sf. Arhanghel la bariera Călăraşilor
  6. Din piaţă la piaţa Poporului, pe str. regală cu linie dublă

De la bariera Călăraşilor la Monument, de aici la Lacul Sărat, cu rondou la Stabilimentul balnear, unde un sergent în uniformă albă avea post 16 ore pe zi.

piata-sfintii-arhangheli-braila

Trăsurile motrice în circulaţie purtau numerele de la 1 la 32, staţiile erau stabilite în locuri de interes public : Biserica Catolică, Gara, Poşta, Pieţe,, intersecţii, Carantina, Docuri sau Port.

Reguli ce erau respectate : viteza max. 15 km/h, vatmani cu uniformă, curăţenie zilnică, geamuri libere de reclame, remorcă fără geamuri în zilele călduroase ale verii, dar cu perdeluţe, interzis călătoria pe scară şi a cântatului, urcare doar pe uşa din spate, pe uşa din faţă, doar copii, infirmii şi femeile gravide – ajutaţi de amploiat.

istoricul-brailei-episodul-67-a

Reclamele erau doar ale firmei de tramvaie (cu timpul apar şi berea Luther sau ciocolata Suchard), regulamentul afişat în fiecare trăsură. Interzis urcare persoanelor cu veşminte sau pachete murdare, în stare de beţie.

Fiecare trăsură va fi pusă sub privegherea unui amploiat îmbrăcat cu o uniformă, care va percepe preţul locurilor, vatmanul va fi obligat să respecte programul. Preţul biletelor – 15, 20 bani şi 40 bani spre L. Sărat. Depoul se afla pe blv. Dorobanţi colţ cu C. Călăraşilor.

braila-strada-imparatul-traian

Pe 25 mai se naşte Georgescu Mihai (1975), jurist, profesor de drept agrar la Cluj şi profesor de legislaţie economică la Politehnica din Bucureşti.

Gr. Tocilescu încearcă să scrie istoria brăilei.

VA URMA

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Vreau să devin reporter, concurs național

Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă, în colaborare cu Asociația Parteneriatul Global al Apei...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -