sâmbătă, aprilie 27, 2024

Istoricul Brăilei – Episodul LXXIII

Important de Citit

  (Imagini din arhiva personală – Petre Maravela )

Alergările se organizau în 1902 pe Hipodromul amenajat lângă Parcul Monument, loc donat de comuna Brăila, preşedinte de onoare a Societăţii de Încurajare pentru Îmbunătăţirea Rasei Animalelor, era M.S. Regele Ferdinand

Arhivă personală - PETRE MARAVELA
Arhivă personală – PETRE MARAVELA
Arhivă personală - PETRE MARAVELA
Arhivă personală – PETRE MARAVELA

Hipodromul va fi distrus în perioada 1916-1917

Staţia CFR este iluminată, iar Marele Hotel Frances, avea restaurant cu berărie şi cafenea, aici vine principele Ferdinand, va fi primit de dl. Carivelli (un italian ce umbla cu frac şi decoraţii şi chiar servea musafirii).

Arhivă personală - PETRE MARAVELA
Arhivă personală – PETRE MARAVELA

Mare grevă muncitorească pe 23 iulie 1902

Nava „Orient” va fi amenajată ca iaht regal, astfel că pe traseul Brăila – Galaţi  naviga nava „Principele Carol. Pe timpul verii, apare ziarul „Curierul lacului Sărat”, iar în port”Muncitorul din port”. Nva „Ştefan cel Mare” este propietatea SNR.

Termină liceul N. Bălcescu OVIDIU  ŢINO

Născut pe 10 mai 1881 la Constanţa, face Şcoala primară la Măcin, după care familia semută în Brăila. În 1908 obţine ovidiu-tino-carte-algebralicenţa la Facultatea de ştiinţe – Universitatea Bucureşti, timp în care este profesor suplinitor la Şcoala de Comerţ şi Insrtitutul de fete „Motreanu”, la Institutul de fete „Pompilian”.  În septembrie 1910 urmează la Sorbona cursuri de perfecţionare de 3 ani.

Profesor la liceul „Unirea” din Focşani (1912), director din 1919. Membru al Societăţii de Ştiinţe Matematice Paris şi Bucureşti, participă la Congresul de matematică şi inginerie Paris (1914), membru al Societăţii „Gazeta Matematică”, redactor la „Revista matematică Timişoara” . În 1921 –profesor la liceul „Ghe. Şincai” şi „M. Basarab” din Bucureşti, în 1923 la Seminarul Pedagogic universitar Bucureşti, doctor al facultăţii de Ştiinţe a Universităţii Bucureşti. Din 1929, profesor la politehnica Timişoara, are contribuţii deosebite în domeniul analizei matematice şi al geometriei.

Editează lucrări în domeniu printe care : „Curs de geometrie analitică” – 1929 şi 1941, „Geometria analitică” – 1955. Scrie şi versuri, sub pseudonimul Ada Crin. În 1945, este decan al facultăţii de Mine şi Metalurgie, din 1949 decan al Institutului de CF Bucureşti. A fost colaborator la elaborarea valoroaselor manuale pentru cursul secundar, primind diverse distincţii şi titluri.

Matematicianul brăilean a făcut cinste acestui domeniu în ţară şi în Europa.

Pensionarul, dispare la vârsta de 82 de ani.

VA URMA

 

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Vreau să devin reporter, concurs național

Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă, în colaborare cu Asociația Parteneriatul Global al Apei...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -