sâmbătă, aprilie 27, 2024

Istoricul Brăilei – Episodul LXXXIII

Important de Citit

Pe 18 octombrie 1907 se naşte IOSEF  HECHTER  = MIHAIL  SEBASTIAN

După Şcoala primară susţine examenul de bacalaureat în 1926 la liceul N. Bălcescu, frecventează cenaclul lui E. IOSEF--HECHTERLovinescu, debutând cu articole în ziarul „Cuvântul2, unde va fi redactor timp de 4 ani. apoi este licenţiat al Facultăţii de Drept Bucureşti, doctorat în Ştiinţe economice şi drept public la Paris. Este avocat şi profesor în capitală, la 1 februarie 1945, consilier de presă la Ministerul Afacerilor Externe, conferenţiar al Universităţii Muncit Libere. Colaborează la numeroase publicaţii : Contemporanul, Viaţa Românească, Rampa, Azi, România Literară şi altele, unde apare cu eseuri, critici literare, chiar teatrale. Romancierul M. Sebastian, este redactor şi la „Revista Fundaţiilor Regale ( 1936 – 40 ), autorul a 12 opere, printre care : „Oraşul cu salcâmi” – 1935, „Jocul de-a vacanţa” – comedie 1939, „Steaua fără nume” – comedie 1943.

Dispare la o vârstă când mai avea multe de spus, pe 29 mai 1945, în Bucureşti.

–––

N.D.Cocea întemeiază săptămânalul Desrobirea – organ sindicalist

La Întreprinderea metalurgică „Isbânda se lucrează, apele Dunării produc o mare inundaţie în zona portului. Societatea culturală „Avântul” este condusă de D. Panaitescu – Perpessicius, elev de liceu.

Se naşte Şerban Zainea, pictor grafician, de bancnote şi timbre, P. Istrati duce viaţă de mizerie la Piure, încercând să ajungă în India sau Franţa.

1908 -an secetos, la una din cele 9 tipografii, N. Iorga editează „Neamul nostru”

P.Istrati este portar la hotelul „Popescu” din L. Sărat, colaborând la „România Muncitoare”, în decembrie va pleca spre Egipt. Ia fiinţă Sindicatul muncitorilor portuari.

În satul Pisc se inaugurează o grădiniţă, Biblioteca publică se mută pe str. Rubinelor.

Prin Legea învoielilor agricole, ia fiinţă Inspectoratul agricol Brăila, S. Aldea este numit conferenţiar şi director la Institutul Agronomic Herăstrău. Publică noi cărţi. Ghe. Murgoci descoperă noi minereuri pe Lotru, întocmeşte prima hartă a nivelurilor freatice din zona Brăila. La liceul N. Bălcescu, unde director era D.I. Dogaru, funcţionează Şcoala comercială de adulţi – ucenici, Orchestra simfonică oferă concerte., preşedinte la Societatea Lyra este compozitorul G. Cavadia.

CAVADIA[the_ad id=”12306″]

În luna mai, Familia regală soseşte la Brăila şi vizitează Pescăriile Statului şi cerhanalele de peste Dunăre, toate împodobite de sărbătoare, cu steaguri tricolore şi ornamentate cu ghirlande.

PESCARIILE-DIN-PORTUL-BRAILA

În centru, se montează ceasul, în Piaţa Regală sau Mare ( spre vest de blv. Cuza, pe un teren viran ), este forfotă , parcul Kiselleff este unit cu oraşul printr-o alee mărginită de pomi, se amenajează parcul din L. Sărat.

Se înfiinţează Şcoala de Patronaj în Bariera Călăraşilor.

Pe 18 octombrie Liga culturală protestează împotriva aplicării legii electorale în Transilvania, cere ca regulamentul de navigaţie pe Dunăre să fie redactat şi cu observaţiile româneşti.

Sulina cedează Brăilei locul pentru transbordarea cerealelor, elevatoarele sunt mutate aici.

Începe editarea „Revistei Buresei Brăila”.

Pe 22 octombrie se naşte Benert Mihail, viitor inginer şi director la Institutul de Cercetări Chimice.

VA URMA

[the_ad id=”12306″]

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Vreau să devin reporter, concurs național

Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă, în colaborare cu Asociația Parteneriatul Global al Apei...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -