Sâmbătă, 23 martie 2024, în sala neîncăpătoare a Librăriei Cărturești (din incinta Promenada Mall Brăila), plină de cărți și de oameni iubitori de frumos, lectură, noutăți editoriale, a avut loc lansarea romanului ,,Fragmentarium”, scris de Adrian Victor Vank, publicat recent la Editura Creator.
Este a șaptea carte publicată de autor în decurs de câțiva ani, celelalte cărți publicate fiind: „Cele trei lumini de Crăciunului” (Editura Creator, 2021), „Aproape adevărat” (Editura Creator, 2021), „Aurora” (Editura Creator, 2023), iar în coautorat (cu Adriana Bogatu) a mai scris (în perioada 2019-2020) : „Dresorul de cactuși” (Editura Libris Editorial, 2019), „… și duminică e tot sâmbătă” (Editura Creator, 2020), „Futilități electorale și alte povești de adormit oamenii mari” (Editura Creator, 2020)
Romanul ,,Fragmentarium” a fost prezentat, cu succes la public, de Claudiu Eduard Brăileanu (Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila), traducător, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Adriana Bănică Petre (coordonator ,,Serendipity Book Club” Brăila), Manuela Alma Ciornei (judecător, Tribunalul Municipiului București) precum și de invitații speciali din partea Editurii Creator: Elena Dițu (redactor de carte) și Georgiana Chiratcu (referent literar).
Claudiu Eduard Brăileanu a precizat faptul că romanul lansat, Fragmentarium”, este ,,dens, plin de simboluri, sensuri și mistere suprarealiste”, semnalând, totodată, și prezența de suflet, la acest eveniment, a minunatelor doamne de la AcademiaBunicilor Braila (proiectul pe care îl coordonează la Biblioteca Județeană)
La rândul său, Adriana Bănică Petre a remarcat faptul că ,,romanul este un joc caleidoscopic al timpurilor, un melanj de viziuni și vise, de obsesii și elemente fanteziste, care se întrepătrund într-un studiu excepțional al proceselor vieții interioare”
Au fost și două intervenții din sală, aparținând cadrelor didactice Cornelia Camelia Budan și Carmen Valentina Vlad, într-un dialog captivant de sentimente și idei valoroase despre condiția scriitorului în societatea (culturală) actuală și sursele complexe de inspirație: literatura universală, muzică, pictură, cinematografie.
De altfel, Adrian Victor Vank este un pasionat și rafinat cunoscător de muzică.
Datorită culturii sale muzicale, valorificată, de exemplu, încă de la debutul din 2019 cu ,,Dresorul de cactuși”, Radio Guerrilla a declarat această carte ca fiind ,,romanul cu cea mai bună coloană sonoră„.
Magistrat de carieră, Adrian Victor Vank a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității București (1993). În perioada 1993 – 2020 a fost judecător la Judecătoria Brăila, Judecătoria Galați și Tribunalul Brăila, ocupând și diferite funcții administrative, precum președinte, vicepreședinte, președinte secție penală.
A publicat și pe bloguri precum magistrat.ro, Metalhead.ro etc.
La lansare au mai participat colegi ai autorului (judecători, avocați), profesori, membri ai Cenaclului ,,Alter Ego” din cadrul Bibliotecii Județene ,,Panait Istrati”, reprezentanți ai presei. Am remarcat, cu încântare, în public, și prezența doamnei viceprimar, Doinița Ciocan.
În ,,cuvântul de autor”, din finalul lansării, autorul a adus în discuție, câteva aspecte din procesul ,,nevăzut” de creație, dezvăluind unele surse de inspirație de un realism dur, dar obiectiv, precum sala de tribunal, închisoarea, universul oamenilor străzii, al spitalului, al mahalalei, al orașului, alternând cu magia și insolitul, fluxul memoriei involuntare, elemente metafizice, onirice, romantice, filosofice. Deosebite sunt, pe de altă parte, coperta- realizată de Teodora Dobrea, precum și un ,,Playlist” din epilogul romanului, cu diferite titluri muzicale.
Cartea ,,Fragmentarium” este, așadar, o spectaculoasă explorare a unui univers literar inedit ce are, de la lansare, la receptare, publicul său select.