E foarte simplu să ai un ten sănătos, dacă știi cum să-l îngrijești corect și ce produse ar trebui să folosești.
Principalele tipuri de ten:
Un prim pas către o îngrijire corectă a tenului este să știi ce tip de ten ai, astfel încât să poți alegi produsele potrivite. Iată caracteristicile fiecărui tip de ten:
Tenul uscat – acest tip de ten este caracterizat de o piele care produce mai puțin sebum decât în mod normal. Astfel, pielea este lipsită de hidratare și predispusă la apariția ridurilor fine și superficiale. Tenul este mat, cu pori mici, iar pielea este subțire și sensibilă.
Tenul normal – este caracterizat de o piele netedă și elastică, cu o textură catifelată și o culoare rozalie, cu pori mici și cu o bună circulație a vaselor de sânge. Deși în zona: frunte, bărbie, nas, poate să fie puțin uleioasă, pielea nu are tendința să se îngrașe sau să fie prea uscată. Tenul normal nu este predispus la sensibilitate ridicată.
Tenul gras – spre deosebire de tenul uscat, acest tip de ten este caracterizat de producerea unei cantități mai mari de sebum. Tenul este lipsit de suplețe și este unsuros și lucios, în special în zona frunții, bărbiei și nasului. Din cauza excesului de sebum, tenul poate să capete o tentă gălbuie în timp, însă ridurile apar mai greu. Tenul gras favorizează apariția coșurilor și a acneei.
Tenul mixt – este caracterizat de excesul de sebum în zona frunții, bărbiei și nasului, în timp ce restul tenului este uscat, în special obrajii. De obicei, porii din aceste zone sunt mari și pot să apară coșuri.
Pentru îngrijirea corectă a pielii trebuie să folosești produsele potrivite în funcție de tipul tău de ten, apoi urmezi un ritual zilnic de îngrijire, care constă în următorii pași:
Curățarea și demachierea tenului – spală-te cu apă pe față, dimineața și seara. Pentru curățarea tenului gras sau acneic folosește un demachiant care conține acid salicilic sau peroxid de benzoil. Pentru tenul uscat e recomandat să folosești un produs hidratant și blând cu pielea, care nu conține parfum.
Tonificarea tenului se face cu o loțiune tonică, de preferat fără alcool, care are rolul de hidratare ușoară și împrospătare a tenului oferind o senzația de ten revigorat. În același timp, loțiunea tonică va calma iritațiile pielii și va îndepărta mai bine urmele de machiaj sau impuritățile.
Exfolierea tenului – acest proces ajută la îndepărtarea celulelor moarte și îți lasă pielea curată și catifelată. Alege un exfoliant cu granule fine, care să nu îți irite tenul. Dacă ai tenul sensibil, evită exfoliantele cu granule din coji de nuci. E recomandat să exfoliezi tenul de cel mult două ori pe săptămână. Dacă ai tenul uscat, poți repeta această procedură zilnic, cu un produs care conține acid glicolic sau acid lactic.
Hidratarea tenului este esențială pentru orice tip de ten, chiar și pentru cel gras, însă alege un produs mai light sau pe bază de gel. Odată ce ai aplicat crema hidratantă, masează ușor pielea cu mișcări circulare îmbunătățind circulația sângelui, iar crema va fi absorbită mai repede în piele. În timpul sezonul rece poți alege o cremă puternic hidratantă, iar în sezonul cald precum cel de vară este indicat să folosești o cremă mai ușoară, de preferat cu factor de protecție solară.
Pe lângă ritualul zilnic de îngrijire a tenului, mai poți opta și pentru aplicarea unor măști naturale precum:
Pentru un ten gras poți face următoarea mască: zdrobește o banană bine coaptă într-un bol, adaugă două linguri de miere organică și amestecă bine. Opțional, poți să adaugi și o lingură de suc proaspăt stors de lămâie. Spală-te pe față cu apă călduță și aplică masca, acoperind bine zona frunții, bărbiei și nasului. Lasă să acționeze timp de 20 de minute și clătește cu apă călduță din abundență.
Mască pentru tenul acneic – adaugă trei linguri de ovăz într-un blender și mărunțește bine. Adaugă și o lingură de miere, amestecând până când devine ca o pastă și adaugă la final o lingură de miere organică. Acoperă uniform tenul și lasă să acționeze timp de 20 de minute, ulterior clătește cu apă călduță.
Mască sugerată pentru un ten uscat – taie felii o jumătate de castravete, pune-le în blender și amestecă până capeți o soluție apoasă, adaugă două linguri de gel de aloe vera și amestecă-le bine. Aplică uniform pe ten și lasă să acționeze timp de 30 de minute. Clătește apoi cu apă rece din abundență.
Mască recomandată pentru tenul sensibil – fierbe un morcov mediu, apoi pasează-l bine până devine ca o pastă și adaugă două linguri cu miere. Întinde uniform pe ten și lasă să acționeze timp de 10-15 minute sau până când începe să se usuce. Clătește cu apă din abundență.
Mască pentru tenul normal – pune un măr mediu într-un blender și mărunțește-l bine. Adaugă două linguri de miere și lasă amestecul la frigider timp de zece minute. Aplică masca pe față și las-o să acționeze timp de 30 de minute. Clătește la final cu apă din abundență.
Dacă știi ce tip de ten ai, atunci vei putea să alegi cu ușurință produsele adecvate, astfel încât să îți îngrijești corect pielea. Respectând etapele esențiale în ritualul de îngrijire zilnică, tenul tău va fi mai sănătos și vei combate mai eficient efectele radicalilor liberi, dar și semnele îmbătrânirii.