sâmbătă, aprilie 27, 2024

10 reguli de baza din Codul bunelor maniere

Important de Citit

Oricât am dori să credem că „nu mai sunt la modă” normele comportamentale, cred că, mai mult ca niciodată, acum trebuie să ținem cont de ele, dat fiind faptul că omenirea a ajuns într-un punct foarte avansat de dezvoltare tehnologică, iar acest aspect revoluționar trebuie să se reflecte în toate planurile, mai ales în comportamentul și atitudinea noastră în diverse situații, din viața de zi cu zi.

Iată care sunt cele mai importante 15 reguli din Codul bunelor maniere care trebuie respectate de oamenii societatii de astazi:

  1. Când ne întâlnim cu cineva pe stradă, nu vom rămâne în mijlocul străzii sau în mijlocul trotuarului pentru a purta discuțiile. Este indicat să ne retragem cât mai mult posibil, astfel încât să nu încurcăm ceilalți pietoni care vor să se deplaseze. De asemenea, este de preferat să avem grijă la tonul vocii atunci când purtăm discuții pe stradă sau în spații publice, să nu râdem zgomotos, iar limbajul să nu fie unul licențios.
  2. Cum facem corect o prezentare: Deși poate avem impresia că este simplu să prezentăm o persoană alteia, acest lucru nu se realizează oricum. De exemplu, bărbatul este prezentat femeii, cel mai tânăr celui mai în vârstă, iar gradul mai mic celui superior. De exemplu, dacă trebuie să prezentăm un bărbat de 20 de ani,Y, unui senior de 60, X, vom spune astfel: „Domnule X, permiteți-mi să vi-l prezint pe domnul Y”, nu invers.
  3. Cum salutăm politicos: Băieții trebuie să-și scoată căciula de pe cap când salută. Formulele cele mai des folosite sunt: „Bună ziua!”, „Bună seara!” , „Bună dimineața!”. Între prieteni sau colegi se folosesc de regulă „Bună!”, „Salut!” Niciodată nu vom saluta o persoană mai în vârstă cu „Bună!” sau „Salut!”. De asemenea, trebuie să știm că se salută cu „Bună dimineața!” până la ora 11 dimineața, cu ” Bună ziua !” după ora 11 și până la lăsarea serii, iar apoi cu „Bună seara!”
  4. Cine pe cine salută? Sunteți o doamnă și aveți obiceiul de a saluta cunoștințele de sex opus? Ei bine, acest lucru contravine Codului bunelor maniere. Acesta ne învață că băieții salută primii fetele, bărbații salută primii femeile, copiii sau persoanele mai tinere salută persoanele mai în vârstă. Când intrăm într-o încăpere îi salutăm pe cei aflați deja acolo. Atenție: Când distanța sau zgomotul nu ne permit să salutăm verbal, atunci salutăm printr-o ușoară înclinare a capului.
  5.  Întotdeauna cel care merge îl salută pe cel care stă pe loc, iar cel care se află într-o mașină pe cel care este pieton, dar nu trebuie să ne sfiim să salutăm primii, chiar dacă regula cere să fim salutați. A saluta este o dovadă de politețe, indiferent din partea cui vine. Așa că, se poate trece cu vederea peste normele salutului, trebuie doar să aveți zâmbetul pe buze și dorința de a interacționa cu o anumită persoană.
  6.  A oferi o floare: Florile se oferă fără ambalajul în care le-am cumpărat, chiar dacă este foarte frumos și se prezintă doamnei numai cu floarea orientată în sus, nu în jos, așa cum obișnuiesc mulți domni. Persoana care le primește trebuie să le așeze imediat într-un vas cu apă. Tot legat de flori, este bine de știut faptul că acestea nu se oferă bărbaților, decât dacă sunt în spital.
  7. Cadourile mult așteptate: Au venit rudele în vizită și v-au adus o vază de flori, și dumneavoastră mai aveți încă cinci asemănătoare care nu vă sunt de folos? Ei bine, nu-i nicio problemă. În fond, gestul contează. Codul bunelor maniere ne învață astfel: Cel care primește un dar îl va deschide în fata musafirului și nu-i va strica bucuria protestând că este prea scump, că nu trebuia sau mai rău, că nu-i place, nu-i trebuie, că nu-l poate accepta. Chiar dacă darul nu este pe placul nostru, ne vom ascunde nemulțumirea și îi vom mulțumi frumos celui care ni l-a oferit, fără să spunem celebra sintagmă „vai, nu trebuia!”.
  8. În era telefonului mobil, cu acces la nenumărate rețele sociale și funcții de mesagerie, poate ni se pare în regulă să apelăm pe cineva în toiul nopții. Totuși, nu se apelează oamenii la telefon înainte de 10 dimineața, între orele 13-17 și după ora 21, cu excepția celor apropiați, cărora le știți programul, chiar dacă observăm că aceste persoane sunt active pe rețelele sociale mai devreme sau după aceste limite orare.
  9. Cum ne comportăm la masă: Probabil cel mai dificil comportament politicos este cel de la masă. Cum mâncăm, care e poziția corectă, și ce este strict interzis sunt doar câteva dintre dilemele noastre. Referindu-ne la felul în care mâncăm, trebuie să știți că bucata de mâncare trebuie tăiată exact lângă furculiță. În plus, se taie numai pentru o înghițitură, nu se taie toată mâncarea din farfurie deodată.
  10. Concret, la masă, se va aplica „Regula gheisei”: Nu suflați în mâncare/ceai/cafea! Așteptați să se răcească! Nu vorbiți cu gura plină! Mestecați cu gura închisă și nu sorbiți! Mulțumiți chelnerului când vă servește!
  11. Un alt lucru pe care nu trebuie să îl facem la masă este să purtăm conversații telefonice. Dacă primiți un apel foarte important, trebuie să vă scuzați și să vă ridicați de la masă. Totodată, telefonul mobil nici măcar nu trebuie să fie ținut pe masă, mai ales dacă sunteți la o întâlnire de afaceri sau cu o persoană care nu este din cercul dumneavoastră de apropiați.
  12. La intrarea în mijloacele de transport în comun, întâi sunt lăsați să iasă afară cei care coboară, după care vor intra ceilalți pasageri. Vom aștepta politicos până când coboară toată lumea, după care vom urca și noi în respectiva mașină.
  13. Dacă o doamnă este însoțită de un bărbat, acesta îi va cumpăra biletul și îi va oferi locul de lângă geam. În cazul în care există doar un singur loc liber, el va fi oferit doamnei, iar domnul va rămâne lângă ea în picioare. Niciodată nu o va părăsi, grăbindu-se să prindă un loc liber când se ivește ocazia.
  14. Cei tineri trebuie să ofere locurile lor persoanelor mai în vârstă, dacă acestea sunt nevoite să stea în picioare. De asemenea, și femeile însărcinate trebuie să primească locul cu prioritate, la fel ca persoanele vârstnice.
  15. Bărbatul va merge întotdeauna la marginea dinspre stradă a trotuarului, în momentul în care merge alături de o femeie sau mai multe femei. Dacă sunt doi bărbați și o femeie, atunci aceasta va sta la mijloc.

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Vreau să devin reporter, concurs național

Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă, în colaborare cu Asociația Parteneriatul Global al Apei...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -