Popoarele antice au depus eforturi uriaşe pentru a transforma peisajul după dorinţa lor.
Acestea sunt veritabilele „catedrale” laice, monumente ce impresionează prin îndrăzneala şi măreţia lor. Peisajele extraordinare au oferit populaţiilor antice puncte strategice şi locuri de o frumuseţe mistică, pe care ele le-au transformat în citadele, fortăreţe şi morminte regale. Eforturile depuse de mii de lucrători- liberi sau sclavi- echipaţi numai cu unelte primitive au dus la realizări fantastice. Dimensiunile şi complexitatea acestor monumente sunt impresionante chiar şi astăzi, după mii de ani de eroziune- un proces care subliniază cât de scurtă este istoria omenirii în comparaţie cu istoria Pământului.
Vârful unui deal uriaş de granit a fost ales de un rege din secolul al V-lea de pe teritoriul Sri Lankăi pentru a construi fortăreaţa Sigiriya.
Conchistadorii nu au aflat niciodată despre cetatea incaşă Machi Picchu din Anzii peruvieni. Ruinele sale au fost descoperie în 1911 de arheologul american Hiram Bingham.
Regii Suediei pre-vikinge erau îngropaţi sub vastele tumulsuri de la Gama Uppsala (Vechea Uppsala).
Romanii s-au folosit de o creastă naturală de piatră când au construit Zidul lui Hadrian, în 122-129 d. Hr., ridicând o barieră de-a curmezişul Angliei.
Un fort preistoric din Irlanda domină culmea unei faleze înalte de 75 m deasupra Atlanticului.
CASTELUL MAIDEN
Metereze de pământ au fost ridicate în jurul Castelului Maiden din sudul Angliei, construit pe la 100 î.Hr.