vineri, octombrie 4, 2024

Un alt librar vestit: Pandele Stănescu

Important de Citit

În prima etapă a activităţii, până în anul 1932 Pandele Stănescu a fost asociatul lui Teodor Manea. Asocierea a fost primită de Pandele pandele stanescu-braila portalStănescu dar de nuntă la căsătoria lui din 1914 cu una dintre surorile lui Teodor Manea, Cortessa. Deci cei doi mari librari erau fraţi (Fig.1).

Librăria lor a funcţionat sub denumirea de Librăria Manea & Stănescu apoi La Cartea de Aur/Manea şi Stănescu.

Din 1932 şi până la încetarea activităţii, curmată de „naţionalizarea principatelor mijloace de producţie”, Pandele Stănescu a avut propria librărie , denumită UNIVERSALA, pe Strada Regală, la pandele-stanescu-braila-portalintersecţia cu Strada Sfântul Petru. Aici a funcţionat în primii doi-trei ani (Fig 2) , apoi s-a mutat la întretăierea străzii Regale cu Bulevardul Cuza (Fig.3), cu perspectiva spre ambele artere (Fig.4).

O parte din reclamele de pe faţadele librăriei şi firmele magazinelor învecinate, pot fi uşor citite. Surprindem un moment interesant din viaţa cinematografului TRAIANON a cărui sală de producţie se afla deasupra LIBRARIEI UNIVERSALA: reclama filmului „Greta Garbo în VĂLUL PICTAT”! În primul sediu am descifrat reclamele: ARTICOLE braila-portal-pandele-stanescuMUZICALE/ DEPOZIT DE HÂRTIE ; JURNALE DE MODE, JUCĂRII pentru copii/ Articole ŞCOLARE/ GENŢI şi SERVIETE din PIELE; CĂRŢI ŞCOLARE, de LITERATURĂ şi REVISTE/ FURNITURI pentru BIROURI, AICI! şi în vecinătatea librăriei: HOTEL TRAIAN; ÎNCĂLŢĂMINTE- FLIT TOX şi conturul acoperişului THEATRULUI RALLY.

În al doilea sediu constatăm că în librării se Execută lucrări TOPOGRAFICE şi ŞTAMPILE din METAL şi CAUCIUC; aflăm numărul de imobil pe Strada Regală pictat pe geamul de deasupra uşii de intrare în librărie: 57, dar şi profilul magazinelor alăturate: FRIZERIA UNIVERSALĂ, SALON de FRIZERIE SPECIAL DE TUNSORI DE DAME; GRĂNICERUL, CEAPRAZĂRIE MILITARĂ, SEPCĂRIE ŞI PĂLPRII; ÎNCĂLŢĂMINTE; GALANTERIE, PĂLĂRII; UNICON; HALA DE BERE R.H. MULLER precum şi, din nou afişul înrămat cu Greta Garbo în VĂLUL PICTAT.

„Evenimentul” din 12 martie 1935, anunţa că filmul va rula în perioada 19-31 martie la CINEMA TRAIANON, informaţie deosebit de interesantă. Acesta este intervalul sigur de realizare a fotografiilor celor două cărţi poştale ilustrate ce poartă pe verso inscripţiile 81-1935 şi 82-1935, însoţite de „Ilustr. Gherla”, care denotă că Pandele Stănescu era, de fapt, un editor, un particular fără tangenţă cu editarea reală a pieselor „proprii”. El efectua o desfacere a cărţilor poştale ilustrate comandate şi plătite către editorul propriu-zis, adică „Ilustraţia Gherla”.

Unul dintre nepoţi, Anghel, fiul lui Teodor Manea, trecut şi el în lumea drepţilot în anul 2004, cu care am purtat o lungă corespondenţă, a citit pe crucea mormântului ultima informaţie pe care o mai cunoştea despre unchiul său Pandele Stănescu, 1882-1966.

„Magazin de filaterie, cartofilie şi numismatică”, Constanţa, nr.90-91, 1997

Sursa: Amintiri din cel mai frumos port de la Dunăre, Valeriu Avramescu

 

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Nocturna Bibliotecilor 2024

Vineri, 27 septembrie, începând cu ora 17, te așteptăm alături de noi la 𝑵𝒐𝒄𝒕𝒖𝒓𝒏𝒂 𝑩𝒊𝒃𝒍𝒊𝒐𝒕𝒆𝒄𝒊𝒍𝒐𝒓 pentru a sărbători împreună...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -