vineri, noiembrie 22, 2024

Ziua Dezrobirii romilor la Brăila

Important de Citit

Astăzi s-a celebrat  „Ziua dezrobirii romilor din România”, cu ocazia semnării de către Barbu Știrbei a unui act prin care romii au fost eliberați din sclavie. 
20 februarie 1856 reprezintă pentru romii din România data la care au fost eliberați din sclavie ultima categorie de robi ce aparțineau proprietarilor particulari.
Dezrobirea romilor a fost promulgată prin „Legiuirea pentru emancipația tuturor țiganilor din Principatul Românesc” de domnitorul Barbu Știrbei, pe baza unui text întocmit de Petre Mavrogheni și Mihail Kogălniceanu.
155 de ani mai târziu, in martie 2011, data de 20 februarie a fost declarată oficial „Ziua dezrobirii romilor din România”.
Ziua Dezrobirii Romilor a fost marcată astazi si la Casa „Petre St. Goanga” din  municipiul Braila. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai comunității rome, dar și autoritățile locale și județene.
Manifestarea a fost deschisă de dna Veronica Preda, muzeograf la Muzeul Brailei „Carol I”. Prezentă la eveniment, prof. Cici Bolovan, director al Școlii Gomnaziale Anton Pann, cart. Lacu Dulce, i-a asigurat pe cei prezenți că scoala este alături de romi, subliniind ca aceștia reprezintă una dintre cele mai numeroase minorități din Braila si din România. Mai mult, aceasta a spus că romii trebuie să se integreze și să se adapteze societății în care trăiesc, iar asta se poate face numai prin educație.
Pentru integrarea romilor prin educație a militat si președintele Consiliului Judetean Braila, dl. Ionel Epureanu,  Acesta a mărturisit ca soția sa, învățătoare fiind, cu elevi majoritar romi, le explica tuturor ca indiferent de etnie, șansa fiecărui copil o reprezintă scoala si educația.
Au mai vorbit despre importanta momentului si despre evenimente specific tradiționale, ce pot fi realizate in municipiul Braila, directorul Direcției pentru Cultura a Judetului Braila, dna Ana Harapescu si consilierul județean Gina Anton.
In final, Ansamblul de tineri romi din cartierul Lacu Dulce a susținut un moment de dans tradițional, coordonați de dl. Nicu Anton. 

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Costumul popular – întâlnire cu jurnalista Maria Stanciu

Sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 11.00 brăilenii sunt invitați la Biblioteca Județeană "Panait Istrati" Brăila la întâlnirea cu...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -