In fiecare an, fotbalul european ne rezerva cate o surpriza. Fie ca este vorba despre Atletico Madrid, fie de Leicester, Spania si Anglia au oferit in ultima vreme niste portii bune de suspans, si in ambele campionate, au castigat recent niste echipe considerate out-sider la inceput (povestea lui Leicester este deja una legendara, dar nici Atletico, cu toate surprizele din ultimii 3 ani, nu este mai prejos). Capacitatea echipelor mai mici de a depasi marile favorite transforma o competitie intr-una si mai spectaculoasa.
Si cand vorbim despre Anglia si Spania parca nici nu mai era nevoie de asa ceva. Cele doua sunt oricum cele mai bogate si mai atractive campionate de fotbal din lume, iar specialistii incearca de ani de zile sa le departajeze. Asta vom incerca si noi, insa, dupa niste criterii importante, care sa ne ajute sa ajungem la un rezultat relevant.
Popularitate
Ambele competitii atrag extrem de multi spectatori, atat pe stadion, cat si in fata televizoarelor. Ba, chiar mai mult decat atat, Real – Barcelona este cel mai urmarit meci la nivel mondial, ultima partida atragand o audienta de 400 milioane de telespectatori. Totusi, Premier League iese in fata pentru ca are o audienta globala de 4 miliarde de oameni. Practic, mai bine de jumatate de planeta sta cu sufletul la gura in fiecare saptamana pentru Arsenal, Liverpool sau Manchester United, iar acest lucru este incomparabil cu ce atrage Spania.
Audienta pe stadion
Si aici Anglia castiga detasat. Indiferent de pozitia din clasament, echipele joaca cu stadionul plin, acestia avand un grad de ocupare de 97 %. In plus, au a doua audienta medie din Europa, 37000 de spectatori, doar dupa cea inregistrata in Germania (insa, trebuie sa tinem cont ca si in ligile inferioare se joaca tot cu stadioanele pline). In Spania, audienta este buna, 26000 pe etapa, dar gradul de ocupare este de doar 67 %. Real si Barca atrag foarte mult, dar, in rest, echipele nu au parte de chiar atat de multi suporteri, in special cele din subsolul clasamentului.
Meciurile cele mai spectaculoase
Indiferent de clasamentul din Anglia, orice echipa poate sa castige un meci. In plus, nu rar se intampla ca derby-urile sa se termine 3-3, 4-4 sau 6-0. Premier League este un campionat extrem de imprevizibil si nicioadata nu poti fi sigur ca ai ghicit rezultatul corect, nici la varf, nici la coada.
Spania, pe de alta parte, nu ofera la fel de mult dramatism. Atletico Madrid a mai echilibrat cat de cat situatia, dar asta nu inseamna ca Real si Barca nu raman singurele echipe care marcheaza constant pentru 4 goluri pe meci. Cand joaca ele, rar le sunt rezultatele contrare si de aceea Spania pierde in fata Angliei la acest capitol.
Cel mai frumos fotbal
Daca rasturnarile de scor sunt specifice Angliei, fotbalul placut ochiului este in Spania. Aici, Real si Barcelona au un stil care vrajeste, iar Sevilla sau Villarreal vin si ele din urma, incercand sa emuleze reusitele celor doi giganti.
Nici Anglia nu sta in mod necesar rau, pentru ca Arsenal, Liverpool sau chiar Tottenham incearca sa joace cat mai deschis si tehnic se poate. Insa, la o comparatie mai atenta, echipele britanice joaca mai putin tehnic si mai in forta, ceea ce, in ochii spectatorului, este mai putin interesant decat ceea ce se intampla in Spania. Si asa ibericii primesc si ei primul punct.
Cei mai buni jucatori
Clasamentul din Spania arata, de cele mai multe ori, o diferenta imensa intre echipe. Iar asta se intampla pentru ca Barca si Real au strans tot ce era mai bun. Messi, Ronaldo, Benzema, Bale, Neymar si Suarez sunt doar cele mai la indemana exemple si jucatori mari se gasesc si la celelalte echipe (in special la Atletico si la Sevilla).
Anglia insa a scazut mult. Daca in urma cu cativa ani nu se putea face diferenta, astazi doar Rooney mai poate fi numit un superstar si nici el nu este in cea mai buna forma. In plus, Balonul de Aur a fost castigat, in ultimii ani, doar de jucatori din Spania (adica doar de Ronaldo si Messi) si asta spune totul.
Victorii europene
Din 2000 incoace, trei echipe engleze au castigat de trei ori liga (Liverpool, Manchester United si Chelsea). Inca patru au mai disputat cinci finale pierdute (Arsenal si, din nou, cele trei de mai sus). Din Spania au castigat doar 2 (Barca si Real), in total 8 trofee (plus patru finale pierdute de Valencia si Atletico). In Europa League, in aceeasi perioada, Spania a castigat 8 trofee (Sevilla de cinci ori, Atletico de 2 ori si Valencia o data), iar Anglia doar doua (Liverpool si Chelsea).
Este, asadar, destul de clar ca Spania iese in mare avantaj. A exista o perioada in care Anglia a dominat si juca finala CL in fiecare an, dar aceasta a trecut de cel putin cinci ani. Si sa nu uitam ca Spania a castigat ultimele 9 trofee continentale (daca punem si Super Cupa care urmeaza), deci castiga clar aici.
Bani
Banii au ramas la urma pentru a face diferenta. Chiar si ultima clasata din Premier League va incasa la finalul sezonului care urmeaza in jur de 100 de milioane de euro. Nici spaniolii nu o duc rau, dar nu se compara. In plus, media investitiilor este mai mare in Anglia, unde fiecare echipa baga bani multi (si uneori degeaba), pe cand in Spania investesc doar trei, patru.
Daca ne gandim la incasari si la interes, Premier League pare sa castige aceasta intrecere. Performantele sunt insa de partea La Liga. Asadar, este greu de spus cine se impune. Spania are campionatul mai bun, dar Anglia atrage cei mai multi spectatori (poate si pentru ca spiritul este mai pur acolo). Si nu este nicio problema daca nu se poate alege un castigator, pentru ca fotbalul nu are nevoie de asa ceva. Pana la urma, cu cat exista mai multe competitii bune, cu atat lumea este mai fericita. Iar acestea doua sunt, fara indoiala, cele mai bune competitii de club din lume.