Distensia abdominală sau balonarea reprezintă senzaţia de „prea plin” de care cu toţi ne lovim fără să vrem şi care ne creează discomfort.
Îţi propun 10 reguli simple pentru a evita şi preveni BALONAREA:
- Evită băuturile carbogazoase
- Mestecă bine alimentele şi evită să mănânci pe fugă sau în picioare
- Evită alimentele care fermentează (varză,fasole,năut,prune, smochine,curmale,suc de mere,suc de prune,mâncăruri cu ceapă sau usturoi)
- Limitează consumul lactatelor
- Privilegiază alimentele antibalonare
- Legume: anghinare, mărar, ginger, sparanghel, lăptucă
- Fructe: papaya, ananas, căpşuni, zmeură, pepene, kiwi
- Carne: carne roşie, carne de pasăre
- Cereale: orez brun, porumb integral, secară
- Comsumă minim 2l de apă pe zi
- Renunţă la produsele sărate care reţin lichidul în organism
- Consumă alimente gătite la abur, în cuptor sau pe grătar
- Fă mişcare cel puţin 30min de 2-3 ori pe săptămână
- Consumă alimente uşoare care sunt repede digerate precum peşte,carne de pui, brânză,orez.
Scapi de balonare printr-un regim de viată şi alimentar echilibrat. De asemenea stresul este un fenomen foarte important care poate genera sau amplifica probleme interne ale organismului.
În cazul în care balonarea nu este determinată de factori precum boli neurologice,diabet,intervenţii chirurgicale la nivelul intestinelor, tumori, tranzit intestinal accelerat, lichide în intestine încearcă să reduci alimentele care îţi provoacă discomfort abdominal.
Iată câteva reguli în privinţa mesei, care evită balonarea:
– Prea multă apă baută în timpul mesei accelerează motricitatea intestinală şi provoacă o senzaţie de balonare; Evită să bei multă apă.
– Excesul de aer ingerat în sistemul digestiv antrenează balonarea; Evită să vorbeşti, ţn timp ce mănânci.
– Ai tendinţa să mănânci mult mai rapid şi astfel sâ introduci mai mult aer decât este necesar. Nu mânca nici prea fierbinte, nici prea rece.