sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Tu ştii să înveţi?

Important de Citit

10 reguli simple îţi vor ajuta copilul să exceleze la şcoală

Problema cea mai frecventă în rândul elevilor, de toate vârstele, este aceea ca nu ştiu să înveţe. Dacă ei vor înţelege câteva reguli învăţatul va deveni din povară o plăcere. Părinţii,dacă nu profesorii, sunt cei care ar trebui să le explice câteva lucruri despre cum asimilează informaţii mai uşor şi totodată să evite ”toceala”.76548801

Este binecunoscut faptul că învăţăm mai uşor atunci când ne folosim mai multe simţuri, adică materialul este memorat în acelaşi timp pe mai multe căi(vizual,auditiv,tactil).

Există câteva trucuri, pe care le facem poate inconştient, ce sporesc eficienţa asimilării de informaţii noi.

1.Foloseşte markere colorate pentru a sublinia cuvintele cheie din fiecare frază. Odată reţinută o schemă din elementele principale nu îţi va fi greu să dezvolţi. Asta implică o memorie vizuală bună, având în minte o imagine ordonată a cuvintelor cheie este foarte uşor să te exprimi.

2.Pune întotdeauna pe hârtie orice informaţie.Foloseşte ciorne când nu eşti sigur sau îţi vin mai multe idei o data. Prelucrează informaţiile cât mai bine înainte să le transcrii pentru o rezolvare a temei. Dacă nu aduci un plus de efort cuvintele nu îţi intră singure în cap.

 3.Poate nu îţi dai seama dar faptul că explici altcuiva o serie de informaţii, în orice domeniu chiar şi exerciţii de matematica este un exerciţiu de memorie pentru tine care se numeşte tot învăţat. Poţi face asta atunci când înveţi acasă, explică oricui din jurul tău cu propria exprimare şi  nici nu vei uita prea repede informaţiie.download

4.Un alt fapt dovedit este acela că reţii informaţii noi mult mai repede atunci când ele au o legătură cu ceva ce te influenţează personal. De exemplu un nume din lecţia de istorie este numele unei persoane dragi de aceea involuntar datele despre respectivul/a vor fi atuomat memorate mai repede. Foloseşte asta în avantajul tău şi fă legături între datele ce urmează să le memorezi. Asociază cifrele cu date de naştere,adrese, fă conexiuni între materialul nou de memorat şi informaţiile deja existente.

5.Învâţatul prin  scris este o metodă foarte bună, deşi implică mai multă activitate. Fă scheme su transcrie până când eşti capabil să reproduci fără un material în faţă. Ca la alfabet când încărcai pagini întregi cu fiecare literă.

6.Caută sinonime şi explicaţii pentru cuvintele grele pe care nu le înţelegi şi foloseşte în exprimarea ta sintagma cea mai simplă re reţinut. Fără să îţi dai seama ai să îţi aminteşti formularea mai dificilă dacă ştii ce înseamnă.

7.Fi întotdeauna organizat şi ordonat în scris. Dacă de la început iei notiţe clare îţi va fi foarte uşor când recitesti. Foloseşte alineat la fiecare paragraf nou şi mai ales ia notiţe schematic cu multe sageţi, fără cuvinte de legătură(rezultă,înseamnă,reprezintă). Când vei reciti îţi va părea mai puţin şi scriind doar cuvintele cheie vei reţine mai uşor.

images

8.Modalitatea prin care sigur nu vei uita informaţiile este prin punerea în practică. Dacă ai de reţinut ani realizează o axă a timpului pe care să îţi notezi fiecare eveniment. Fă scheme şi desene explicite care să te ajute să înţelegi mai bine ceea ce e descris în cuvinte. Caută imgini, foloseşte gesturi, creează poveşti orice te influenţează ca să reţii.

9.Elimină orice sursă de distracţie când înveţi. Poţi folosi calculatorul ca să dezbaţi rezolvarea cu un coleg sau ca să cauţi imagini,scheme ajutătoare,explicaţii,sinonime,exemple dar evită să copii teme deja rezolvate. Le vei uita imediat şi nu îţi va fi de folos la testări. Trebuie să te implici ca să memorezi.

 10.Fi întotdeauna odihnit şi hrănit înainte de a te apuca de învăţat, deoarece activitatea psihică este foarte extenuantă. Astfel că dormi cel puţin 8 ore pe noapte în cursul săptămânii când ai şcoală şi serveşte un mic dejun destul de bogat înainte să pleci la şcoală. Acolo ar trebui să reţii cele mai multe informaţii,să fii pregătit foarte bine pentru asta deoarece un discomfort provocat de foame sau somn nu te lasă să te concentrezi.

În concluzie, nu trebuie să depui un efort foarte mare pentru a învăţa. Propune-ţi un set de reguli de la care să nu te abaţi care te vor ajuta să reţii din clasă. Ţine minte să scrii clar, schematic şi ordonat.Poţi folosti din timpul orei pixuri sau creioare colorate pentru a sublinia titlurile sau pentru săgeţi explicative. Odihneşte-te şi mănâncă bine înainte să te apuci de învăţat sau să pleci la şcoală, nu în timpul aceste activităţi. Fii relaxat şi transformă învăţatul într-un joc.

Sper că te-am ajutat măcar puţin şi că vei pune un preţ mai mare pe acest lucru chiar de acum.

Comentarii

comentarii

Articolul precedent
Articolul următor
- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Costumul popular – întâlnire cu jurnalista Maria Stanciu

Sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 11.00 brăilenii sunt invitați la Biblioteca Județeană "Panait Istrati" Brăila la întâlnirea cu...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -