Putem să planificăm curăţenia generală de primăvară înainte de Paşte sau chiar de Ziua Pământului. De ce nu am face-o cu o mentalitate nouă, mai „verde” ?
Primul pas către o abordare conştientă a protecţiei mediului este să scăpăm de soluţiile de curăţenie bazate pe chimicale. Nu trebuie să aruncăm totul dintr-o dată, putem să le schimbăm pe rând. Vom vedea că prin folosirea soluţiilor care protejează mediul şi sănătatea vom reuşi să facem locuinţa la fel de curată ca atunci când folosim soluţii pline de substanţe dăunătoare.
Soluţii de curăţenie care protejează mediul : Kit de bază
Găsim aceste produse în orice magazin alimentar, în farmacii sau în magazinele de menaj. Atenţie, de obicei sunt ascunse bine, ambalate minimalist, fără să atragă atenţia.
– sodă de rufe, bicarbonat de sodiu, săpun de rufe, oţet, suc de lămâie , apă oxigenată.
Preparate pentru curăţenia generală – una din variante este diluţia de apă oxigenată, aceasta fiind o soluţie puternic oxidantă, de aceea în gospodărie se recomandă doar o versiune slabă. Se amestecă 2,5 dl de soluţie de 3% cu 5 dl apă şi 0,5 dl suc de lămâie. Trebuie să preparăm doar atât cât avem nevoie pe loc, întrucât se degradează extrem de rapid. O altă variantă : se amestecă 3 linguri de sodă de rufe într-un litru de apă cu puţină zeamă de lămâie şi se aromatizează cu uleiuri aromatice. Soda de rufe este o substanţă de curăţenie cu proprietăţi degresante.
Preparate pentru curăţarea robinetelor – Sistemele de curgere au un inamic comun, calcarul. Acesta poate fi îndepărtat uşor atât în baie cât şi în bucătărie cu ajutorul oţetului. Este adevărat că oţetul miroase foarte puternic, de aceea se recomandă folosirea lui cu geamurile deschise. O altă problemă frecventă este înfundarea ţevilor, de care însă se scapă uşor. Se pun câteva linguri de sodă de rufe în scurgere, peste care se toarnă 1-2 dl de oţet. Reacţia va fi spectaculoasă la intrarea în contact cele două substanţe vor produce spumă şi vor începe să sfârâie. Se lasă până ce nu se mai aude sfârâitul, după care mai putem turna puţin oţet peste soda rămasă. Când reacţia s-a terminat şi se face linişte, se toarnă apă fierbinte din belşug peste spuma produsă.
Recomandări pentru spălarea rufelor – Dacă folosim sodă de rufe, spălarea rufelor va fi un proces care protejează mediul înconjurător. Întotdeauna, înainte de folosire, să diluăm soda de rufe, cu puţină apă turnând-o aşa în sertarul pentru detergent. La 1 litru de oţet de 10% se adaugă 10 picături de ulei esenţial, iar din această soluţie se foloseşte câte 1 dl la limpezire.
Preparate pentru curăţarea textilelor – Petele de ardere, de sânge, de iarbă sau de cafea dispar miraculos suf efectul apei oxigenate. Regula generală este să aplicăm imediat substanţa peste pată. Apa oxigenată trebuie diluată puţin în apă rece – cu apă caldă obţinem efectul invers : fixarea culorii în textile. Înmuiatul poate de asemenea să ajute la scoaterea petelor mai insistente . Covoarele pot fi colorate cu bicarbonat de sodiu ! Pudra se presară peste covor, se lasă 15 minute, după care se aspiră. Astfel putem ţine departe insectele, iar mirosurile sunt neutralizate de bicarbonat. Dacă aplicăm bicarbonatul de sodiu pe tapiţerie cu o perie, culorile se vor inviora.
Soluţii incredibile – Geamurile curăţate cu ceai negru vor deveni incredibil de lucioase şi transparente, datorită taninului care îndepărtează rapid orice murdărie. Ceaiul negru se pune într-un recipient cu pulverizator şi se foloseşte ca orice soluţie de curăţat geamuri. Dacă cumva ne rămâne prea mult ceai negru, îl putem folosi şi la spălarea podelelor sau a gresiei. O altă ciudăţenie miraculoasă este grapefruit-ul la curăţarea căzii de baie. Fructul se înjumătăţeşte şi se presară sare pe partea cu pulpă. Se freacă astfel cada cu aceasta, după care se limpezeşte cu apă curată.
Razele soarelui dezinfectează – Dacă nu uscăm rufele în aer curat, la soare (are efect antibacterian), acestea nu vor mirosi. Nu-i aşa că este o metoda ieftină şi care protejează mediul, spre deosebire de folosirea opţiunii de uscare a rufelor a maşinii de spălat.