luni, noiembrie 25, 2024

Odinioară pe strada Victoriei

Important de Citit

Strada Victoriei, altă dată numită Sf. Gheorghe şi Gării, iar astăzi Eremia Grigorescu, începe de la Gară şi se termină la intersecţia cu Bulevardul Cuza, exact în faţa porţii de intrare în curtea Liceului „Nicolae Bălcescu”, azi Colegiul Naţional cu acelaşi nume.

Calea-VictorieiFig. 1 Brăila – Calea Victoriei Editura Librăriei N.D. Chrissoverghis, Brăila

Strada Victoriei de odinioară poate fi redată în integralitatea ei cu ajutorul imaginilor a două ilustrate: perspectiva segmentului de stradă de la Gară până la Biserică (Fig. 1) şi perspectiva segmentului de stradă de la Liceu până la Biserică.

11106497_1110062649019666_1261314460_nFig. 2 Salutare din Brăila – Strada Dobrogei, Strada Victoria, Editura Librăriei G. Halikias, Brăila

Privirile tânărului trecător de astăzi nu mai întâlnesc nimic din ceea ce a fost odată în afară de cele trei repere, singurele cu ajutorul cărora mai poate recunoaşte strada. Surprinderea este cu atât mai neaşteptată cu cât privitorul va constata existenţa unui traseu de tramvaie, CENTRU-GARĂ, ocolind Biserica la dus (Fig. 3) şi la întors (Fig. 4) şirul de prăvălii şi băcănii de pe ambele laturi, o fântână cu apă, croitorii, simigerii, frizerii, debite de tutun, tinichigerii, bodegi, cofetării cu sarailii, limonadă, bragă, zahăr de candel, halviţă, halva turcească, trigoane şi îngheţată cu fistic, delicatese amăgitoare.

Strada-Victoriei-2-braila-portal Fig. 3 Brăila – Strada Victoriei, Editura Librăria Manea & Stănescu Brăila

Strada-Victoriei-1-braila-portal

Fig. 4 Brăila – Strada Victoriei Editura Horovitz 16 Str. Doamnei, Bucureşti, 191

Cine îşi mai aminteşte de impunătoarea Moară Românească (fosta Herdan) de la intersecţia cu strada Roşiori, dispărută din temelie într-un incendiu ce a mocnit apoi săptămâni întregi, de librăria Grănicerul, băcănia La Cuptorul de Aur sau Debit Special de Tutun  a cărui uşă a scârţâit înadins cel puţin zece ani, s-o audă Moş Costache pentru ca să apară de după perdea.

biserica-sf-gheorghe-1Fig. 5 Vederi din Brăila – Biserica Sft. Gheorghe Nr. 2a – 1928 Ilustraţia Gherla

Un crâmpei de viaţă trecută, din peisajul căreia surprindem pe această stradă pustie, fără nici un trecător, doar tramvaiul şi carul cu boi, în faptul unei dimineţi (Fig.1). Iată şi ceasul Bisericii „Sfântul Gheorghe” care, culmea! Într-adevăr mergea. Atenta observare a ilustratelor cu imaginea Bisericii (Fig. 5, 6) atestă că obţinerea celor 2 clişee s-a produs la un interval de 4  minute unul faţă de celălalt, la ora 15:30 minute (Fig. 5) respectiv la 15:34 minute (Fig.6), timp în care fotograful s-a îndepărtat puţin, prilejuind persoanelor aflate în fotografie să-şi schimbe locurile parcurgand câţiva paşi spre a ocupa poziţii cât mai bune faţă de obiectivul fotoaparatului.

Biserica-Sfantul-GheorgheFig. 6 Vederi din Brăila – Biserica Sft. Gheorghe Nr. 3a 1928 Ilustraţia Gherla

„Magazinul de filatelie, cartofilie şi numismatică” Constanţa, nr. 7 (67), 2000

Sursa : „Amintiri din cel mai frumos port de la Dunăre” de Valeriu Avramescu, Muzeul Brăilei, Editura Istros, 2013

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Costumul popular – întâlnire cu jurnalista Maria Stanciu

Sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 11.00 brăilenii sunt invitați la Biblioteca Județeană "Panait Istrati" Brăila la întâlnirea cu...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -