sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Fericirea – o alegere

Important de Citit

flipboard.com

Ca să putem vorbi de fericire ar trebui să ştim ce înseamnă de fapt fericirea. Fericirea pentru fiecare dintre noi înseamna altceva. Unii sunt fericiţi atunci când au ceva, alţii când sunt cineva, alţii când simt ceva. Dar care e punctul de plecare al fericirii? Aşa cum escaladarea unui munte începe cu un prim pas, aşa şi ceea ce numim fericire începe cu una dintre cele 6 emoţii universale: bucuria. Este  numită emoţie universală pentru că această emoţie conform cercetării psihologului american Paul Ekman, este regăsită pe chipurile oamenilor indiferent de vârstă, sex, naţionalitate, religie sau cultura din care fac parte. Bucuria este o emoţie , emoţia este de scurtă durată şi se poate citi pe chipurile oamenilor.

Însă  fericirea este un sentiment, o stare, o atitudine, o alegere. Fericirea este un sentiment care diferă de emoţie prin

intensitate şi localizare, fericirea este simţită, trăită intens, profund cu întreaga fiinţă. Dar ca să fii fericit, trebuie să alegi să fii fericit.

Brian Tracy spunea „În fiecare dimineaţă, când ma scol, trebuie să iau o decizie – fie de a fi fericit, fie de a fi

blog.fulfillinghappiness.com
blog.fulfillinghappiness.com

foarte fericit. Prin urmare, iau hotărârea ca în ziua respectivă să fiu foarte fericit şi mă ghidez după această atitudine pe tot parcursul zilei, indiferent de ce se întâmplă”.

Pentru unii fericirea reprezintă familia, copiii, prietenii dragi, o maşină luxoasă, un spaţiu de locuit confortabil, un nivel de trai îndestulător… Pentru alţii fericirea reprezintă cer albastru, un curcubeu, un nor în formă de inimă sau o floare, miros de tei… Tu alegi dacă acestea te fac fericit sau treci pe lângă ele.

Fericirea a fost cântată, recitată, elogiată, pictată, însă puţini oameni aleg să o simtă, să o trăiască. A simţi fericirea înseamnă a avea stare de bine, de bucurie, de trăire pozitivă intensă.

Şi pentru că suntem la rubrica „Terapie”, din punct de vedere al psihoterapiei cognitiv-comportamentale lucrurile stau cam aşa: există un element activator, să luăm  un exemplu simplist  – un copac înflorit. La vederea copacului înflorit aproape instantaneu apare un gând ,care de cele mai multe ori este insesizabil – „ce frumuseţe de copac!”

Următorul element al procesului este comportamentul – sunt bucuros, zâmbesc, am o stare de bine lăuntrică, mă simt fericit. Mai multe elemente activatoare pozitive, mai multe gânduri pozitive amplifică starea de bine.

www.wired.co.uk
www.wired.co.uk

Prin contrast, un contraexemplu ar fi: element activator –pană la maşină, gândul -toate mi se întâmplă numai mie, comportamentul –mă înfurii, sunt trist etc. În acest caz, indicat ar fi, să înlocuieşti gândul care de această data este unul negativ, cu altul de genul: nu e sfârşitul lumii, bine că mă pricep să remediez situaţia sau sigur voi întâlni un om cu suflet care să mă ajute. Modificarea gândului duce automat la schimbarea comportamentului.

Nu am putea simţi fericirea dacă nu am şti ce e nefericirea!

Alegi să fii fericit indiferent ce înseamnă fericirea pentru tine sau alegi să cazi pradă gândurilor negre care, de cele mai multe ori nu sunt adevărate?

Alegi să-ţi trăieşti fericirea sau să priveşti la fericirea altuia?

Din punct de vedere al psihoterapiei experienţiale, suntem cu atât mai fericiţi cu cât lumea noastră senzorială e mai bogată, sunt implicate toate simţurile-văz, auz, olfactiv, gustativ, tactil şi râdem mai mult.

Defineşte ce înseamnă pentru tine fericirea, notează-ţi momentele în care te-ai simţit fericit, fii recunoscător/recunoscătoare  pentru fiecare dintre acestea. Implică-ţi simţurile şi râzi mai mult.

Alege să fii fericit! Viaţa e un şir de alegeri, viaţa ta depinde de alegerile pe care le faci!

 Să fie cu folos!

A consemnat,

Flori Gruia

Psiholog, consilier dezvoltare personală

         www.florigruia.ro

Comentarii

comentarii

Articolul precedent
Articolul următor
- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Costumul popular – întâlnire cu jurnalista Maria Stanciu

Sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 11.00 brăilenii sunt invitați la Biblioteca Județeană "Panait Istrati" Brăila la întâlnirea cu...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -