Deschid un subiect tabu pentru unii, dureros sau foarte realist pentru alţii. CANCERUL. Indiferent unde această cruntă boală se hotărăşte să îşi arate puterile asupra corpului uman, lupta împotriva ei este grea, anevoioasă şi de multe ori fără speranţă. Din exterior dacă priveşti, un scurt „Doamne fereşte” sau „urâtă boală” te face să te simţi uşor detaşat şi bucuros că nu eşti tu. Dar acum vin şi te întreb, în afară de speranţa că nu o să ţi se întâmple chiar ţie…ce mai faci în privinţa asta? Nu te îndemn să faci acte de caritate, sau mai ştiu eu ce donaţii, mă refer la tine, la acea persoană care citeşte acest articol în acest moment. Cum te fereşti să „nu ajungi acolo”, dacă te informezi cu privire la acest fapt şi mai ales cum să previi apariţia bolii.Cu toţii ştim din media sau „din popor” că apare oriunde în organism, că se manifestă rapid şi în majoritatea cazurilor se termină trist pentru toţi cei din jurul celui care a suferit de această boală. DAR am evoluat pe multe planuri şi mai ales pe cel al informaţiei, ceea ce ne ajută mai mult decât conştientizăm.
Dacă nu faci tu pentru tine nu face nimeni, iar aici mă refer la analize,biopsii, alimentaţie care chiar dacă financiar sau din punct de vedere al programului nu iţi permiţi să o faci aşa cum trebuie, adu-ţi măcar din când în când aminte că vrei să trăieşti mai mult. Fetele, femeile în general, feriţi-vă de acele puternice lovituri mamare care dacă trec pe moment, nu înseamnă că nu pot lăsa un impact dezastruos, băieţii, voi bărbaţii în general, feriţi-vă să amânaţi urinarea ….par lucruri pe care mulţi cu două clase le iau în derâdere, dar mai bine le ei în consideraţie şi nu plângi de pe patul de spital.
Acum să vorbim un pic mai ştiinţific ca să zic aşa, şi să explic cât de succint pot cele 4 mari stadii ale cancerului.
Stadiul 1– cuprinde tumorile de mici dimensiuni, care spre norocul nostru sunt vindecabile cu un final favorabil.
Stadiul 2 şi 3 – cuprinde tumori ce acţionează local asupra ţesuturilor învecinate şi a nodulilor. Pronosticul şi rata de curabilitate diferenţiindu-se în funcţie de tipul celulelor şi a organului afectat.
Stadiul 4 – Este cel mai crunt, acesta cuprinzând în general acele tumori care nu se pot opera, în ultimă fază şi cu pronostic rezervat. Din nefericire, specialiştii în acest domeniu, susţin tendinţa de recidivă a cancerului la câteva luni şi chiar ani după o intervenţie chirurgicală cu intenţie de extirpare radicală.
Exemplele şi cazurile concrete sunt crunte, chiar şocante şi nu ştiu dacă are rost să le aduc în prim plan, atât timp cât pe mulţi nu îi sperie pozele de pe ţigări în timp ce cumpără un pachet.
Dar poate gândul că nu apuci să îţi vezi copiii mari, sau modica vârstă de 50 de ani, sau poate crudul adevăr că şi dacă se poate nu vei avea bani să îţi recapeţi sănătatea, te va aduce la realitate şi vei face ceva în acest sens pentru tine în primul rând şi pentru cei dragi ţie.
ROMANIA ARE 2000 DE CAZURI DE CANCER PE AN.