duminică, mai 5, 2024

Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi Sfântul Mucenic Haralambie”

Important de Citit

constantin-si-elena-1La fel ca şi biserica „Sf. Gheorghe” şi aceasta are avantajul poziţiei aflându-se la capătul unei străzi centrale numită în trecut „Sf. Constantin” de la numele bisericii şi care se sfârşeşte în cimitirul cu acelaşi nume.
Piatra de temelie s-a pus în anul 1857 pe 3 mai, în locul unde erau nişte cuptoare de pâine, făcute de armata rusă în timpul ocupaţiei din 1854 din timpul Războiului Crimeei. Au contribuit la realizarea construcţiei bisericii, breslele de croitori , grădinari, măcelari, hamali şi zarzavagii.

Finalizarea construcţiei s-a făcut în anul 1863, sfinţirea bisericii având loc pe data de 8 septembrie. De menţionat este şi faptul că biserica păstrează o parte din moaştele Sfântului Haralambie, de aceea i s-a atribuit şi a doua denumire cu numele acestuia. Denumirea cea mai cunoscută este însă de „Sfântul Constantin”.

În momentul de faţă la biserică se execută o serie de lucrări de consolidare a fundaţiei şi a pardoselei deoarece există constantin-si-elena-braila-portal-3pericolul de a se surpa.
Preot paroh este Traian Mazăre iar preot slujitor este Sterian Drăgan.
În anii 1935 – 1936 au avut loc alte lucrări de restaurare. În anul 1985 biserica a fost cuprinsă de un puternic incendiu, care i-a afectat turla. Refacerea s-a efectuat în anii 1985 – 1987 prin grija preotului Traian Mazăre sub oblăduirea episcopului de Buzău Epifanie Norocel.
Biserica se află pe strada Şcolilor nr. 38 bis (la intersecţia cu Strada Rahova).
Sursa: „Bisericile Brăilei” Dr. Ionel Ştefan Alexandru

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Vreau să devin reporter, concurs național

Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă, în colaborare cu Asociația Parteneriatul Global al Apei...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -