Oamenii sunt tot mai îngrijorați de contactarea bolilor infecțioase. Pentru a reuși să se protejeze, ei trebuie să respecte anumite măsuri foarte eficiente recomandate de specialiști. În primul rând trebuie să aibă o bună igienă personală și a mâinilor.
Persoanele în vârstă, care au trecut de 70 de ani, copiii și femeile însărcinate este bine să stea mereu în casă, să nu iasă afară deloc în această perioadă a epidemiei.
Medicii sfătuiesc oamenii să se spele în mod frecvent pe mâini cu apă și săpun, cu un gel pe bază de alcool, să-și acopere gura și nasul cu o mască de protecție, să poarte mănuși de unică folosință pentru mâini, să evite contactul cu persoanele care prezintă simptome de boli respiratorii – tuse, strănut, febră.
Utilizarea corectă a măștilor de protecție
Măștile pentru față sunt eficiente în perioada epidemiei, deoarece gura și nasul sunt o cale principală de transmitere a coronavirusului. Specialiștii spun despre măști că nu oferă o protecție de 100% mai ales că micile particule virale se pot transmite și prin ochi. Pentru o protecție mai mare, ar trebui să se poarte și ochelari de protecție.
Este foarte important ca masca de protecție să se utilizeze corect, doar așa se poate evita transmiterea sau răspândirea coronavirusului. Asta înseamnă că ea trebuie aplicată într-un anume mod, astfel:
- Masca are o parte metalică care se îndoaie puțin pentru a lua forma nasului, astfel ea se fixează cât mai bine pe nas
- Apoi se prinde elasticul după urechi, sau se leagă cele două șnururi, de sus și de jos, la partea superioară a capului și la baza gâtului
- Foarte important este să se întindă bine masca pentru ca ea să acopere nasul, gura și bărbia
- Masca trebuie să fie cât mai fixă pe față
- Nu se atinge cu mâinile în timp ce se folosește
- Ea se schimbă dacă devine umedă sau dacă se deteriorează
- Când se îndepărtează nu se atinge masca cu mâinile, se prinde cu atenție de elastic sau de șnururi și apoi se pune într-o pungă și se aruncă la gunoi.
O mască poate reduce șansa ca boala să fie transmisă, de aceea oamenii trebuie să o poarte. Acest articol de protecție este foarte important mai ales pentru cei care lucrează în domeniul medical, care au grijă de pacienți.
Persoanele care au simptome de boli respiratorii, boli infecțioase trebuie să poarte mască, să se auto-izoleze și să urmeze un tratament medical recomandat de medic.
Utilizarea mănușilor de unică folosință
Indiferent dacă purtați mănuși sau nu, dacă atingeți suprafețele contaminate și apoi atingeți fața sau ochii, riscul de infecție este același. Prin urmare, este important să nu se ducă mâna la față, gură, nas, ochi.
Mănușile de protecție sunt importante deoarece pot limita infecția. Ele se utilizează corect, se dezinfectează în mod frecvent și nu se se aruncă la întâmplare (pentru că astfel pot transmite infecția).
Oamenii trebuie să fie conștienți de faptul că dacă ating fața din orice motiv cu mâinile neigienizate, asta poate duce la infectare, dacă ei au atins înainte o suprafață contaminată. De aceea, autoritățile au impus acum folosirea obligatorie a măștilor și mănușilor de protecție, pentru a limita infecția.
Utilizarea botoșeilor de unică folosință
Există multe persoane care folosesc botoșei de unică folosință, sau huse pentru încălțăminte. Aceste consumabile sunt necesare mai ales în spitale, dar și în industria alimentară, în anumite magazine și alte locuri. De regulă botoșeii sunt obligatorii în industriile care respectă standardele stricte de igienă.
Botoșeii protejează încălțămintea de daune, dar poate ajuta și în prevenirea contaminării. Unii angajați, care au anumite profesii, trebuie să poarte aceste consumabile medicale deoarece este mai ușor să arunci niște produse de unică folosință decât să speli pantofii.
În țara noastră, oamenii sunt destul de stresați, ei își fac griji pentru sănătate lor, dar și pentru sănătatea altora – rude, prieteni. Majoritatea conștientizează tot mai mult pericolul infecției cu acest coronavirus și asta le provoacă teamă, stres, depresie.
Sperăm ca toată lumea să respecte măsurile de prevenție de bază, pentru că doar așa se poate scădea riscul de răspândire a coronavirusului. Oamenii nu trebuie să renunțe la aceste reguli și mai ales să respecte distanțarea socială de 2 metri.