sâmbătă, ianuarie 18, 2025

Cercetarea unui dăunător agricol în zona Brăilei

Important de Citit

Triticum spp, Zabrus tenebioides Goeze şi vizita didactică a studenţilor

Producţia culturilor de câmp este adeseori condiţionată de o multitudine de factori tehnologici, ecologici şi climatici. Atacul dăunătorilor reduce randamentul de producţie ajungând în mod constant la 15-20% pierderi iar în cazuri excepţionale se poate ajunge şi la pierderi totale.
La cultura grâului, deprecierea calitativă aduce în prim plan ca organisme dăunătoare mălura şi ploşniţele şi din punct de vedere cantitativ, gândacul ghebos (Zabrus tenebioides Goeze).
Datorită acestor atacuri, în tehnologia culturilor agricole, un loc primordial il are veriga de protecţia plantelor prin tratamentele chimice. Totodată folosirea excesivă a produselor chimice duce la pariţia de forme rezistente ale organismelor dăunătoare, la poluarea solului şi la faptul că nu dau rezultate satisfăcătoare pe o perioadă lungă de timp.


Un sistem eficient de combatere il constituie o îmbinare a mai multor factori, generic denumită „Combatere integrată”. Eficacitatea acesteia aduce în prim plan mijloace biologice, chimice şi agrotehnice. Combaterea poate fi concepută doar pe o cunoaştere minuţioasă de către entomologi a biologiilor organismelor dăunătoare şi a factorilor ecologici care pot influenţa apariţia şi dezvoltarea acestora.
În scop didactic a fost efectuată vizita studenţilor de la Facultatea de Inginerie şi Agronomie Brăila, specializarea Agricultură la câmpul experimental al Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricola Brăila într-o experienţă coordonată de d-na dr. ing. Luxiţa Rîşnoveanu Şef lucrări la FIAB şi cercetător ştiinţific la SCDA Brăila.
Experienţa constă în tratamentul chimic la sămânţa de grâu împotriva gândacului ghebos cel mai important dăunător care atacă în primele faze de vegetaţie la cerealele păioase de toamnă. Dezbaterile privind problemele de protecţia plantelor, biologia dăunătorului, modul de atac şi recunoaşterea larvei (existentă la acest moment în cultură) au avut loc direct în câmp la experienţa montată pentru tratament samânţă la grâu.
Coordonator experienţă ,
Şl.dr.ing. Luxiţa Rîşnoveanu.

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Proiect National de Scriere creativă „FANTEZII LITERARE” 2025

La Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, se va desfășura, în perioada februarie - iunie 2025, Atelierul de Scriere creativă...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -