Pentru că este începutul primăverii, iar temperaturile încep să crească, mulți dintre gospodări vor începe să pună clocitoarea pentru a scoate puii și a-i crește, așa că ne-am gândit să vă informăm despre creșterea puilor de găină, curcă, rață sau gâscă în propria gospodărie.
După ce puii au ieșit din ou, în urma incubației naturale (cloșca), ei fie vor fi ocrotiți în continuare timp de 3-4 săptămâni de cloști sau se va renunța la cloșcă și ei vor fi îngrijiți numai de om. Când se utilizează cloșca, recomandat este să i se lase în ocrotire 15-25 pui de găină sau 25-40 de pui de curcă sau 15 boboci de gâscă sau de rață.
Creșterea puilor de către cloșcă se face în libertate, iar crescătorul trebuie să le asigure pe timp de noapte și-n zile nefavorabile un spațiu amenajat corespunzător care să fie calculat pentru 18-24 pui de găină/m², sau 8-10 pui de curcă/ m², să fie curat, dezinfectat și să asigure temperatura corespunzătoare, începând cu 35°C din prima zi și apoi scăzând temperatura cu 1°C la fiecare 2 zile de viață a puilor. De la vârsta de 40 de zile temperatura va rămâne la valoarea de 16-17°C. Asigurarea temperaturii în spațiile amenajate pentru creștere este importantă, deoarece, în primele zile de viață puii au o temperatură corporală scăzută care se normalizează abia în 6-10 zile de viață. Umiditatea relativă în încăperile de creștere trebuie să fie 70-75%.
Când se va renunța la cloșcă, după ecloziune puii se vor crește într-un spațiu închis încălzit timp de 14-28 de zile, după care se scot într-un solar amenajat, lipsit de curenți de aer, cu așternut gros și uscat.
Bobocii de rață, la vârsta de 25-30 de zile, dacă timpul este favorabil (soare și căldură), pot lua contact cu apa. Trebuie să vă informăm faptul că bobocii de rață se hrănesc numai cu furaje umede, deoarece cele uscate le astupa nările și le împiedică respirația. În primele 2 săptămâni de viață a bobocilor de rață li se administrează apă de băut numai atunci când li se administrează tainul, iar după această vârstă apa să se asigure la discreție. Creșterea bobocilor de gâscă, în sectorul gospodăriilor se face cu ajutorul cloștilor. O gâscă poate crește în condiții normale un număr de 15 boboci. Până la vârsta de 30 de zile, bobocii de gâscă vor fi crescuți împreună cu cloștile în încăperi aerisite și fără curenți de aer. Începând cu vârsta de 2-3 zile și până la 2-3 săptămâni, bobocii vor fi scoși treptat la pășune, în funcție de condițiile atmosferice, iar de la vârsta de 2-3 săptămâni se scot permanent pe pășune, iar concentratele se vor administra seara și dimineața. Hrana bobocilor de gâscă va fi administrată în stare umedă.
În primele șapte zile de viață, furajarea bobocilor de gâscă se va face din două în două ore, iar în intervalul de viață 8-30 de zile în 4 tăinuri pe zi. Se recomandă ca bobocii de gâscă să nu fie lăsați să consume furaje în primele 36 de ore după ce ies din ou, dar trebuie hidratați prin introducerea ciocului în apă, datorită faptului că nu au încă rinichii complet formați.
Îți recomandăm să citești și articolul: TOMIT AGRI Macchine – Soluții performante pentru ferma ta!