sâmbătă, aprilie 27, 2024

Cum să-ți detoxifici organismul

Important de Citit

Detoxifierea este un trend foarte popular, aceasta implicând adoptarea unei diete specifice sau folosirea unor produse speciale, care pretind că te ajută să elimini toxinele din corp și, prin urmare, promit că ți-ar îmbunătăți starea de sănătate. Dar, din fericire, organismul nostru este bine echipat pentru a elimina singur toxinele și nu necesită diete speciale pe bază de sucuri ori alte remedii scumpe.

Iată mai jos câteva modalități prin care poți „reîntineri” acest sistem de detoxifiere, pentru ca organismul să funcționeze la cote maxime:

Redu consumul de zahăr și de alimente procesate
Consumul excesiv de alimente bogate în zahăr și de alimente extrem de procesate a fost asociat cu obezitatea și cu alte boli cronice: boli cardiovasculare, cancer și diabet. Aceste boli îngreunează procesul prin care corpul tău se poate detoxifica singur, în mod natural, bolile făcând daune la nivelul organelor care îndeplinesc un rol important (de exemplu, ficatul și rinichii). Consumând mai puține alimente îndulcite cu zahăr și mai puține alimente nesănătoase, îți vei menține sănătos acest sistem propriu de detoxifiere.

Limitează consumul de alcool
Un consum excesiv de alcool poate cauza o mulțime de probleme de sănătate. Consumul în exces de alcool poate degrada sever funcția ficatului, cauzând acumularea de grăsime în ficat, inflamație și formarea de țesut cicatricial. Când se întâmplă aceste lucruri, ficatul nu mai poate funcționa în mod corect și nu mai poate să-și îndeplinească sarcinile și nici să elimine toxinele și alte substanțe din organism.

Bea mai multă apă
Apa nu doar că îți potolește setea, ea reglează și temperatura corpului, lubrifiază articulațiile, ajută digestia, ajută absorbția nutrienților și detoxifică organismul, prin îndepărtarea toxinelor și altor substanțe care nu sunt utile.

Apa este cea care transportă aceste „deșeuri” nedorite din corp, eliminându-le prin urinare, prin respirație sau prin transpirașie. Așa că dacă îți menții corpul cât mai bine hidratat, acest lucru este important pentru detoxifiere.

Somnul de calitate
Două reguli absolut necesare pentru a susține sănătatea corpului tău și sistemul natural de detoxifiere: asigură-te că dormi suficiente ore și asigură-te că ai un somn de calitate în fiecare noapte. Somnul îi permite creierului să se reorganizeze și să își „reîncarce” bateriile, precum și să elimine produsele secundare toxice care s-au acumulat pe parcursul zilei. Dacă te confrunți cu privare de somn, corpul tău nu mai are timp să îndeplinească aceste funcții, astfel că toxinele se pot acumula și pot afecta mai multe aspecte ale sănătății.

Consumă alimente bogate în antioxidanți
Dacă alegi să adopți o dietă bogată în antioxidanți, acest regim îți va ajuta organismul să lupte contra stresului oxidativ cauzat de excesul de radicali liberi și să lupți cu alte toxine care îți pot crește riscul de îmbolnăvire. Câteva exemple de antioxidanți sunt: vitamina A, vitamina C, vitamina E, seleniul, licopenul, luteina și zeaxantina. Fructele, în general, fructele de pădure, nucile, cacaua, legumele, condimentele și băuturile cum sunt cafeaua și ceaiul verde au unele dintre cele mai mari procente de antioxidanți, așa că este bine să încerci să le incluzi mai des în dieta ta.

Mănâncă alimente bogate în probiotice
Sănătatea intestinului este importantă pentru a-ți menține sistemul de detoxifiere cât mai sănătos. Celulele de la nivelul intestinal au un sistem de detoxifiere și de excreție care îți protejează intestinul.

O sănătate bună a florei intestinale începe cu prebioticele, un tip de fibre care hrănește bacteriile bune din intestinul tău, numite probiotice. Consumand probiotice, bacteriile bune din intestinul tău vor putea să producă anumiți nutrienți (acizi grași cu lanț scurt) care sunt benefici pentru sănătate. Nu uita că surse bune de probiotice sunt: roșiile, anghinarea, bananele, sparanghelul, ceapa, usturoiul și fulgii de ovăz.

Îți recomandăm să citești și articolul: Ce îți cere de fapt organismul când ai poftă de ceva dulce sau sărat?

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Vreau să devin reporter, concurs național

Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă, în colaborare cu Asociația Parteneriatul Global al Apei...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -