Deși poate părea greu de crezut, depresia este considerată una dintre cele mai comune afecțiuni ale mileniului curent. Stilul de viață modern care ne lasă tot mai puțin timp la dispoziție, dar și lipsa tot mai accentuată a interacțiunilor sociale sunt în mod aproape cert lucruri care ne pot face să ne simțim singuri și depresivi. Chiar dacă nici până în prezent cercetătorii nu au reușit să descopere cu exactitate ce duce la apariția depresiei, există totuși câteva teorii universal acceptate de către psihologii și psihoterapeuții din întreaga lume. Starea persistentă de tristețe, pierderea interesului pentru lucrurile care inițial aduceau plăcere, dar și incapacitatea de a desfășura până și cele mai simple activități zilnice sunt toate lucruri ce pot semnala o depresie.
Pentru a putea vorbi însă despre depresie, simptomele despre care am discutat anterior trebuie să se manifeste pe o perioadă maî indelungată de timp (minim 2 săptămani). Cu toții avem momente în care ne simțim neîmpliniți sau triști, însă acest lucru nu înseamnă că avem de-a face neaparat cu o depresie. Din acest motiv este recomandat să apelăm la ajutorul specialiștilor de îndată ce constatăm că stările asociate depresiei nu trec. Cum putem combate însă rapid și eficient stările neplăcute provocate de depresie?
Tratamentul psihoterapeutic
Una dintre cele mai eficiente căi prin care poți aborda și combate depresia în cel mai corect mod este prin a solicita ajutorul medicilor specialiști. Aceștia sunt singurii în măsură să îți ofere un diagnostic și un tratament adecvat, pentru că depresia poate îmbrăca o varietate de forme și poate avea manifestări diferite de la o persoană la alta. Astfel, dacă te confrunți cu stări depresive, cea mai bună soluție la care poți apela este clasicul tratament psihoterapeutic. Din acest motiv este recomandat să lași deoparte orice fel de prejudecăți și să apelezi cu încredere la ajutor specializat.
Responsabilizarea
Chiar dacă depresia prin natura ei îți va pune bețe în roate și te va aduce până în punctul în care nu îți vei mai dori să desfășori nici măcar acele lucruri care îți plac, este totuși recomandat să nu cazi pradă acestui lucru. Spre exemplu, un animal de companie te poate ajuta să te responsabilizezi având în vedere că va trebui să îi furnizezi mâncare delicioasă pentru câini, să ieși cu el la plimbare sau chiar să te joci. Toate aceste activități te vor ajuta să te deconectezi de la to ceea ce presupune depresia preț de câteva momente.
Activitățile fizice și interacțiunea socială
Dacă te confrunți cu stări depresive, este foarte important să nu te izolezi de lume și să încerci să fii cât mai activ din punct de vedere social. Chiar dacă cel mai probabil îți va lipsi complet cheful de a desfășura activități fizice sau de a te întâlni cu prietenii, cert este faptul că aceste lucruri simple te pot ajuta să combați ușor stările depresive de moment. Trebuie însă ținut cont de faptul că acestea sunt lucruri care te vor ajuta să treci mult mai ușor peste stările depresive accentuate. Fii întotdeauna responsabil cu sănătatea ta mentală și nu lasa ca depresia să îți controleze viața!