duminică, mai 5, 2024

Emilia Dumitrescu

Important de Citit

Pe strada Ion Luca Caragiale din Brăila, într-o clădire stil, după arhitectura inconfundabilă de la început de secol al XX lea, unde a funcţionat câteva decenii Inspectoratul şcolar, se află Galeriile de artă Emilia Dumitrescu, donaţie generoasă şi patriotică a artistei, născută aici în oraşul cu salcâmi, cum îl numea nostalgic şi inpirat Mihail Sebastian, la 31 iulie 1921.

emilia-dumitrescu-braila-portal-2Emilia Dumitrescu urmează şcoala primară între 1928-1932, şi Liceul de Fete, între 1932-1940, Academia de Arte Frumoase din Bucureşti (1940-1945) şi, în paralel, Facultatea deLitere şi Filosofie. Debutează cu pictură la salonul oficial din 1946, iar din 1950 este membru U.A.P.

Emilia Dumitrescu, nume de referinţă în peisajul cultural brăilean din ultima jumătate de secol şi voce distinctă în pictura românească, este autoarea unei opere valoroase, cu un stil cu totul original şi cu rădăcini adânci în colţul de ţară, unde s-a născut, Brăila de la Dunărea cea mare şi neobosită, despre care distinsa artistă spunea :

„Am construit cu luciditate, folosind realul dar şi realul,comunicabilul dar şi incomunicabilul. Ceea ce m-a interesat a fost să las o imagine a acestui ţinut, unic în Europa, clădit de Dunăre în mii de ani, şi imaginea aceasta depinde de ceea ce sunt eu astăzi .”

Pictoriţa are o participare aproape anuală la expoziţii personale şi de grup în Brăila, Bucreşti, Galaţi sau Constanţa şi oemilia_dumitrescu_stergare braila impresionantă particpare pe simezele multor saloane din ţări de pe toate continentele. Emilia Dumitrescu are personale la Brăila, în 1984, 1985, 1988, 1992, 1993, 1994 şi 1995; la Bucureşti, în 1958, 1960, 1970 şi o retrospectivă în 1982;

Emilia Dumitrescu participă la expoziţii colective la Brăila şi în mai toate oraşele mari din România, ca şi la maifestările de artă românească de peste hotare: în anii 1955 la Varşovia, în 1959 la Belgrad, Riga şi Budapesta, în 1960 la Bratislava, Berlin, Praga, Veneţia şi Atena, în 1961 la Geneva, Damasc, Cairo, Alexandria, Sofia, în 1962 la Havana.

Face călătorii de studii în Bulgaria, Italia, Austria, U.R.S.S, Ungaria, Polonia, Germania.

În cadrul Uniunii Artiştilor Plastici activează ca secretar al Cenaclului U.A.P. pentru judeţul Brăila şi Galaţi între 1964-1978.

emilia dumitescu brail 22A lucrat în tempera, guaşă, acuarelă şi tuş : peisaje, scene sociale şi naturi statice, remarcându-se prin acuarele cu subiecte din zona Brăilei. Prin aprecierea valorii operei sale, precum şi prin donaţia pe care a făcut-o oraşului, artista a devenit cetăţean de onoare al orașului, lucrările sale de pictură, grafică şi gravură fiind expuse în Galeriile de Artă “Emilia Dumitrescu” din cadrul Muzeului Brăilei, între anii 2000-2005.
Lucrarea „Ştergare” atestă virtuozitatea artistei în tehnica acuarelei, într-un subiect de inspiraţie folclorică, tratat în viziune decorativă. Ca de altfel întreaga sa creaţie, subiectul operei se revendică de la spaţiul în care a trăit şi de care a fost puternic legată afectiv, ataşament ce reiese din mărturia artistei, făcută cu ocazia inaugurării galeriei de artă ce îi purta numele: “Aceste locuri pierdute pentru totdeauna nu trebuiau să rămână numai un vis al meu. Am reînviat această lume în forme şi culori, am construit-o cu iubire şi m-am exprimat cu pasiune, ca un poet…. Bătrânii Brăilei m-au ales pe mine.”

Ca o binemeritată răsplată a operei sale plastice, pictoriţa Emilia Dumitrescu primeşte titlul de Cetăţean de Onoare al Brăilei, prin Hotărârea Consiliului Local Municipal Nr. 58  din 31 iulie 1995, la venerabila vârstă de 74 de ani.

A decedat în anul 2005.

emilia dumitresc braila 3

Sursa: „Cetăţeni de Onoare ai Brăilei” de Dumitru Anghel

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Vreau să devin reporter, concurs național

Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă, în colaborare cu Asociația Parteneriatul Global al Apei...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -