sâmbătă, ianuarie 18, 2025

„Fantoma”, evaziunea fiscală şi spălarea de bani

Important de Citit

evaziune fiscala brailaLa data de 6 mai a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești și procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Ploiești au efectuat 28 de percheziții, la domiciliile unor persoane bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani, precum și la sediile firmelor acestora, din județele Prahova, Ilfov, Brașov și din municipiul București.
Din cercetări a reieşit că, că în perioada 2013-2014 s-a constituit un grup infracţional organizat, format din 23 de persoane, ce acționa pe raza județelor Prahova, Ilfov, Giurgiu, Cluj, Satu Mare, Brașov, Brăila și în municipiul București.
Grupul infracțional, coordonat de către W. F., ar fi desfăşurat operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, prin reducerea artificială a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi ulilizarea de societaţi comerciale „tip fantomă”.
Astfel, în scopul reducerii masei de profit şi a TVA-ului de plată, W.F. ar fi iniţiat şi coordonat aceste circuite financiare, pe mai multe paliere, ce ar fi avut drept scop înregistrarea în contabilitatea unei firme din Bucureşti a achiziţiilor, de la diverse societăţi comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi.
După înregistrarea în contabilitatea societăţii a facturilor aferente achiziţiilor fictive, sumele consemnate în documentele respective erau virate, iniţial, în conturile societăţilor “fantomă” emitente, ulterior fiind transferate în conturile altor societăţi comerciale de tip „fantomă”,  fiind retrase în numerar şi preluate de către W. F., în vederea utilizării în scopuri proprii.
S-a constatat că retragerea fondurilor era efectuată de către ceilalţi membri ai grupului, în scopul restituirii lor în numerar, către iniţiatorul acestui circuit fictiv.
De asemenea, circuitele comerciale fictive, precum şi cele financiare asociate ar fi fost operaţionalizate de către W.F., cu sprijinul membrilor grupului, fiecare dintre aceştia îndeplinind sarcini prestabilite şi fiind remunerati.
Investigațiile au relevat faptul că  W.F. ar fi înaintat solicitări punctuale de retragere a unor fonduri financiare din handcuffs on an American 1040 income tax form indicating tax fraud or evasioncircuitul financiar legal al firmei din Bucureşti, iar prin intermediul unor persoane bănuite în cauză, ar fi coordonat demersurile concrete întreprinse de ceilalţi membri ai grupării.
Din cercetări s-a stabilit că membrii grupării preluau solicitările transmise de către lider, stabilind modalitățile concrete de retragere a fondurilor din circuitul financiar al firmei din București.
De asemenea, unul dintre membri îi coordona pe ceilalţi, în demersurile de înfiinţare a firmelor ”fantomă” ce erau interpuse în circuitul comercial fictiv, stabilea succesiunea transferurilor financiare şi firmele ce vor fi utilizate, negocia direct cu reprezentanţii societăţilor bancare condiţiile deschiderii şi utilizării conturilor bancare asociate firmelor „fantomă”, însoţindu-i personal pe aceştia la efectuarea retragerilor de numerar.
Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului este în valoare totală de 4.500.000 de euro.

 

Sursa: Poliţia Română

Comentarii

comentarii

Articolul precedent
Articolul următor
- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Proiect National de Scriere creativă „FANTEZII LITERARE” 2025

La Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, se va desfășura, în perioada februarie - iunie 2025, Atelierul de Scriere creativă...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -