Primăvara este anotimpul când grădina noastră prinde viaţă în toate culorile. Le ştim cu toţii, dar hai să aruncăm o privire peste iubitele flori de primăvară care deschid sezonul şi să aflăm câteva informaţii despre ele.
1. Ghiocei
Nelipsitele flori, fără de care primăvara nu are sens, sunt ghioceii, cele mai gingaşe plante care sunt practic simbolul acestui sezon. Ghioceii sunt plante cu bulbi, care se dezvoltă în zone puţin umbrite. Bulbii se plantează toamna devreme la o adâncime de 8-10 cm. Solul ideal trebuie să semene condiţiilor din păduri adică să fie bogat în humus şi umed. Odată plantat colonia de ghiocei se va mări de la an la an fără nici o intervenţie.
2. Zambile
Bulbii de zambilă se plantează de toamna cu 6-8 săptămâni înainte
de venirea gerului dar când solul este sub 16 grade (aproximativ în lunile septembrie octombrie). Se plantează la adâncimea de 6-8 cm şi se udă din abundenţă după plantare.
Pentru a le avea şi în următorii ani, după ce floarea se usucă taiaţi-o cu tot cu tulpină şi lăsaţi frunzele să se usuce în mod natural iar dacă toamna este secetoasă nu evitaţi să le udaţi. Dacă sunt plantate în luna martie ele pot înflori chiar şi în iulie.
3. Narcise
Bulbii de narcisă se plantează la o adâncime de 10-20 cm (sau la o lungime de 3 ori mărimea bulbului) cu o distanţă de 15 cm între bulbi. Înflorirea abundentă vine după doi ani, iniţial având doar câteva flori ceea ce nu înseamnă că nu sunt tratate bine sau că nu sunt un soi bun. Se plantează în sol bogat în humus, în locuri însorite în prioada lunii octombrie. Se udă destul de des, dar nu în cantităţi foarte mari.
4. Lalele
Bulbii de lalele în mod normal se plantează în septembrie în pămînt afânat fără umezeală, căci în pământ umed putrezesc. Adâncimea de plantare, la fel ca la narcise ar trebui să fie de 3 ori lungimea bulbului, aproximativ 10 cm cu dinstanţă între ei de 5 cn. Deoarece cresc înalte şi subţiri pot fi mai dese. Iarna este bine ca locul unde sunt plantaţi bulbii să fie acoperit de exemplu cu o sticlă de plastic tăiată şi înfiptă în pământ, ca să protejeze de îngheţ. Bătătoriţi solul şi udaţi din abundenţă după plantare.
5. Primule
Cultivate în grădină, primulele înfloresc pe parcursul a câtorva ani, deci vor dăinui câteva primăveri bune. Se înmulţesc prin seminţe ori prin separarea tufelor în grădină, toamna sau primăvara după trecerea florilor. Semănarea se face din februarie până în aprilie, la răcoare între 10-14 grade. Frigul este o condiţie necesară pentru reuşita însămânţării. Adoră spaţiile largi, aerisite şi usor umbrite din grădină precum şi solul fertil şi drenat.