luni, aprilie 29, 2024

Prinţul Şuţu, legenda comunei Şuţeşti

Important de Citit

” … Satul Şuţeşti se zice a fi înfiinţat în anul 1830 de câţiva locuitori ce se găseau pe malul stâng al râului Buzău şi purta numele de Curtea Veche, aflat la 4-5 km în partea de nord a actualei localităţi. În anul 1835, proprietarul moşiei – Costache Grigore Şuţu (Soutzo), a înfiinţat comuna pe locul unde este aşezată astăzi, cu locuitori şi de prin aşezările vecine.”

   grigore-si-irina-SutuCostache Grigore Şuţu , rudă apropiată cu Alexandru Şuţu – domn al Munteniei, se căsătoreşte cu fata vornicului Dumitru Racoviţă, care avea o moşie întinsă de sub munte până la stânga Buzăului. La început, până în anul 1829, acesta ajunge mare logofăt în Divanul de la Bucureşti, ceea ce îl face să-şi extindă proprietatea şi pe malul drept al râului Buzău, pe fostele teritorii ale raialei Brăila, desfiinţată în anul 1830.

Astfel, în anul 1835 mută şi armanul boieresc cu toţi clăcaşii pe care îi are în partea dreaptă a râului Buzău. Odată cu această schimbare, aduce şi 100 de ţigani robi, între care erau : muncitori la camp, fierari, rotari, cărămidari.

palat-sutu-vechi_320x2081Exista legende şi povestiri cum că în zona Șuțești-Gradiștea, pe lângă moșia prințului Șuțu exista o viață mondenă activă unde aveau loc constant baluri. Atmosfera era întreţnută de cântece și obiceiuri de origine rromă, datorită unui mare număr de rromi muzicanți-lăutari.

 

Exista un obicei prin care se alegea o Regină a balului iar bătălia se dădea în felul urmator : domnişoarele aveau carnete cu numere de ordine pentru cavalerii care se înscriau cu câte o carte poştală. Cărţile poştale erau un fel de bilete de amor, unele conţineau poezii şi declaraţii de dragoste. În final Regina Balului era desemnata domnişoara care strângea cele mai multe cărţi poştale.

 

Încă sunt vii legendele din conacull familiei Şuţu, exista şi legende sumbre ale unui beci unde erau pedepsiţi tăranii nesuăuşi ce erau închişi acolo împreună cu şerpii. Localnicii cred că ar exista un tunel subteran de la conac spre Biserică. În curtea Bisericii sunt înmormântaţi ctitorul Costache Gregore Şuţu, fiul său Gregore C. Şuţu şi fiica Irina Gregore Şuţu.

 

img_0963_800x600

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Vreau să devin reporter, concurs național

Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă, în colaborare cu Asociația Parteneriatul Global al Apei...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -